Το μυστικό για να νοστιμίσουν τα ψητά παϊδάκια είναι να μαριναριστούν καλά, με υλικά που τους ταιριάζουν, πριν μπουν στη σχάρα.
Όταν μιλάμε για απολαυστικό μπάρμπεκιου, και ειδικά για παϊδάκια, συνήθως επικεντρωνόμαστε σε δύο βασικές προϋποθέσεις: το εκλεκτό κρέας και τον καλό ψήστη. Υπάρχει όμως και ένα ενδιάμεσο στάδιο που πολλές φορές αγνοείται ή παραλείπεται ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί το συνδετικό κρίκο όσων προαναφέραμε. Η μαρινάδα όχι μόνο κάνει το κρέας πιο λαχταριστό καθώς διεισδύει μέσα του αλλά το μαλακώνει κιόλας, ακόμα κι αν την αφήσουμε να «δράσει» για λίγα μόνο λεπτά.
Τα μυστικά της μαρινάδας για παϊδάκια και όχι μόνο
Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερο μείνει το κρέας μέσα στη μαρινάδα του τόσο πιο γευστικό και τρυφερό θα βγει στο ψήσιμο. Αυτό έχει να κάνει βέβαια και με πολλούς άλλους παράγοντες (είδος του κρέατος, την ηλικία του ζώου, τις κοπές, το μέγεθος των κομματιών κ.ο.κ.). Στην προκειμένη περίπτωση, για παράδειγμα, που το θέμα μας είναι τα λεπτοκομμένα αρνίσια παϊδάκια ένα δίωρο αρκεί.
Τί πρέπει να έχει όμως μέσα μια μαρινάδα για να είναι νόστιμη; Υλικά που να πηγαίνουν στο κρέας! Η απάντηση είναι τόσο συγκεκριμένη και τόσο αφηρημένη ταυτόχρονα που πρακτικά μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας. Έτσι κι αλλιώς, ένα λάδι, ένα μυρωδικό, κάτι όξινο (λεμόνι, κρασί, ξίδι) και μπόλικο αλατοπίπερο, αυτομάτως αποτελούν μαρινάδα. Από εκεί και πέρα έξτρα μπαχαρικά, σάλτσες και λαχανικά μπορούν να βάλουν τις δικές τους ξεχωριστές πινελιές. Οπότε μπορείτε να παίξετε με ό,τι έχετε και σας αρέσει, στις κατάλληλες αναλογίες βέβαια.
Εμείς σας δίνουμε μια συνταγή με σκόρδο, θυμάρι, λεμόνι και μουστάρδα, υλικά που λόγω της γευστικής και αρωματικής τους δύναμης απαλύνουν την ένταση του αρνίσιου κρέατος, χωρίς όμως να την εξαφανίζουν.

Αρνίσια παϊδάκια με σκορδάτη μαρινάδα
Υλικά για 4 μερίδες
- 1 ½ κιλό αρνίσια παϊδάκια
- 4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες στο μούλτι
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα και ρίχνουμε μέσα τα παϊδάκια. Τα πιέζουμε προς τα κάτω και ανακινούμε το μπολ ώστε να καλυφθούν εντελώς από το μείγμα. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Στραγγίζουμε καλά τα παϊδάκια από τη μαρινάδα και ψήνουμε στο γκριλ για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε με ψητές πατάτες baby.
Tip
Αν τα παϊδάκια δεν είναι γάλακτος και χρειάζονται έξτρα μαλάκωμα στη γεύση και στην υφή, προσθέστε στη μαρινάδα ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, σίγουρα θα βοηθήσει.