Συνταγή: Κοτόπουλο στον φούρνο με σάλτσα μπύρας -Μαλακό, με τραγανή πέτσα - iefimerida.gr

Συνταγή: Κοτόπουλο στον φούρνο με σάλτσα μπύρας -Μαλακό, με τραγανή πέτσα

Κοτόπουλο φούρνου / Φωτογραφία: Unsplash
Κοτόπουλο φούρνου / Φωτογραφία: Unsplash
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Ένα κουτάκι μπύρα αρκεί για να κάνει το κοτόπουλο φούρνου ζουμερό και πεντανόστιμο.

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε ψητό κοτόπουλο είναι να το φουρνίσουμε ολόκληρο. Μπορεί τα μπούτια, οι φτερούγες, τα φιλέτα κλπ. να είναι πιο πρακτικά στη διαχείριση και να ψήνονται πιο γρήγορα αλλά μόνο όταν φουρνιστεί ατόφιο θα πάρει την ξεχωριστή νοστιμιά από τα κόκαλα, την πέτσα και όλα εκείνα τα μέρη που όταν ψήνονται απογειώνουν τη γεύση του. Κάποιοι βέβαια το αποφεύγουν κυρίως γιατί μπορεί να βγει στεγνό και άνοστο, ειδικά στο κομμάτι του στήθους ή ακόμα και στα μπούτια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει όμως μια μέθοδος που όχι μόνο το κρατάει ζουμερό αλλά το κάνει να μοιάζει με τα κοτόπουλα σούβλας που παίρνουμε από τις αγαπημένες μας ψησταριές. Αυτή η συνταγή είναι πανεύκολη αφού πέρα από τα βασικά υλικά το μόνο που περιλαμβάνει επιπλέον είναι μερικά έξτρα μπαχαρικά και ένα κουτάκι μπύρα.

Κοτόπουλο φούρνου / Φωτογραφία: Unsplash
Κοτόπουλο φούρνου / Φωτογραφία: Unsplash

Κοτόπουλο στον φούρνο με σάλτσα μπύρας

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1 μέτριο κοτόπουλο (1.500 γρ.-1.700 γρ.), ολόκληρο
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτάκι μπύρα (κατά προτίμηση ξανθιά)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • ½ πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
  • ½ ξερή ρίγανη
  • μια πρέζα ζάχαρη ή ½ κ.γ. μέλι
  • αλάτι (χοντρό)
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα βαθύ ταψί και το περιχύνουμε με την μπύρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε καλά με σύρμα. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και τρίβουμε καλά με τα χέρια μας όλη την επιφάνεια του αλλά και εσωτερικά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tips

-Για επιπλέον αρώματα και νοστιμιά μπορείτε να βάλετε μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδου.

-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουτάκι της μπύρας για να στήσουμε όρθιο το κοτόπουλο μέσα στον φούρνο και να ψηθεί ομοιόμορφα. Σε αυτή την περίπτωση αδειάζουμε τη μισή μπύρα μέσα στο ταψί.  

-Μαζί με το κοτόπουλο μπορούμε να ψήσουμε πατάτες, πιπεριές, καρότα ακόμα και μπρόκολο και κουνουπίδι που είναι της εποχής. Χοντροκόψτε τα και αραδιάστε τα γύρω γύρω πασπαλίζοντάς τα με λίγο έξτρα αλατοπίπερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ