Ένα κουτάκι μπύρα αρκεί για να κάνει το κοτόπουλο φούρνου ζουμερό και πεντανόστιμο.
Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε ψητό κοτόπουλο είναι να το φουρνίσουμε ολόκληρο. Μπορεί τα μπούτια, οι φτερούγες, τα φιλέτα κλπ. να είναι πιο πρακτικά στη διαχείριση και να ψήνονται πιο γρήγορα αλλά μόνο όταν φουρνιστεί ατόφιο θα πάρει την ξεχωριστή νοστιμιά από τα κόκαλα, την πέτσα και όλα εκείνα τα μέρη που όταν ψήνονται απογειώνουν τη γεύση του. Κάποιοι βέβαια το αποφεύγουν κυρίως γιατί μπορεί να βγει στεγνό και άνοστο, ειδικά στο κομμάτι του στήθους ή ακόμα και στα μπούτια.
Υπάρχει όμως μια μέθοδος που όχι μόνο το κρατάει ζουμερό αλλά το κάνει να μοιάζει με τα κοτόπουλα σούβλας που παίρνουμε από τις αγαπημένες μας ψησταριές. Αυτή η συνταγή είναι πανεύκολη αφού πέρα από τα βασικά υλικά το μόνο που περιλαμβάνει επιπλέον είναι μερικά έξτρα μπαχαρικά και ένα κουτάκι μπύρα.
Κοτόπουλο στον φούρνο με σάλτσα μπύρας
Υλικά για 4-6 άτομα
- 1 μέτριο κοτόπουλο (1.500 γρ.-1.700 γρ.), ολόκληρο
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτάκι μπύρα (κατά προτίμηση ξανθιά)
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- ½ πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
- ½ ξερή ρίγανη
- μια πρέζα ζάχαρη ή ½ κ.γ. μέλι
- αλάτι (χοντρό)
- χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα βαθύ ταψί και το περιχύνουμε με την μπύρα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε καλά με σύρμα. Περιχύνουμε το κοτόπουλο με το μείγμα και τρίβουμε καλά με τα χέρια μας όλη την επιφάνεια του αλλά και εσωτερικά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.
Tips
-Για επιπλέον αρώματα και νοστιμιά μπορείτε να βάλετε μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου ένα κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδου.
-Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κουτάκι της μπύρας για να στήσουμε όρθιο το κοτόπουλο μέσα στον φούρνο και να ψηθεί ομοιόμορφα. Σε αυτή την περίπτωση αδειάζουμε τη μισή μπύρα μέσα στο ταψί.
-Μαζί με το κοτόπουλο μπορούμε να ψήσουμε πατάτες, πιπεριές, καρότα ακόμα και μπρόκολο και κουνουπίδι που είναι της εποχής. Χοντροκόψτε τα και αραδιάστε τα γύρω γύρω πασπαλίζοντάς τα με λίγο έξτρα αλατοπίπερο.