Ο φρεσκότατος, αυγουστιάτικος κολιός ψήνεται σε λίγα λεπτά και γίνεται πεντανόστιμος με ελάχιστα υλικά.
Ταυτισμένος με το καλοκαίρι και συγκεκριμένα με τον μήνα Αύγουστο ο κολιός είναι από τα πιο νόστιμα ψάρια της εποχής αυτής. Τώρα λοιπόν που είναι στα καλύτερά του και τον βρίσκουμε φθηνό και σε αφθονία στην αγορά αξίζει να τον απολαύσουμε με μια απλή συνταγή που αναδεικνύει τη γεύση του σε σύντομο χρόνο και χωρίς καθόλου κόπο.

Κολιός ψητός με πιπεράτο λαδολέμονο
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 κολιοί (περίπου 300 γρ. ο καθένας), καθαρισμένοι
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωτο)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο μείγμα 4 πιπεριών
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά. Αλείφουμε τα ψάρια με το μισό ελαιόλαδο και τα ψήνουμε 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα και μπόλικο αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τα ψάρια ζεστά, περιχύνοντας με το μείγμα.
Tips
-Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε τους κολιούς σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις) για 15 λεπτά. Αποφύγετε τον αέρα για να μην στεγνώσουν.
-Για ακόμα πιο καυτερό αποτέλεσμα αντί για μείγμα πιπεριών προσθέστε στο λαδολέμονο μια φρέσκια πιπεριά τσίλι, καθαρισμένη και λιωμένη στο μούλτι.
Ένα ψάρι με ιδιαίτερη διατροφική αξία
Ο κολιός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3, πρωτεΐνες, βιταμίνες (D και Β12) και μέταλλα (σελήνιο, φώσφορο και κάλιο). Έτσι η κατανάλωσή του βοηθάει ιδιαίτερα στην υγεία της καρδιάς αλλά και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ειδικά όταν είναι ψητός, και όχι τηγανητός (σ.σ. το τηγάνισμα λόγω υψηλών θερμοκρασιών μειώνει τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών), και συνδυάζεται με λαχανικά (κρεμμύδια, σκόρδα, ντομάτες και πιπεριές) αποτελεί μια εξαιρετικά ωφέλιμη επιλογή γεύματος για τα παιδιά αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια.