Με το πιο φρέσκο και οικονομικό ψάρι της εποχής, το λαβράκι, φτιάχνουμε σε λιγότερο από 1 ώρα ένα ελαφρύ και νόστιμο φαγητό που συνδυάζει δύο πολυαγαπημένες κατηγορίες συνταγών.
Κοκκινιστό ή λεμονάτο; Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το δίλημμα όταν θέλουμε να αποφασίσουμε τι θα μαγειρέψουμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που μας αρέσει περισσότερο επικρατεί σχεδόν αυτόματα στο μυαλό μας και στη συνέχεια στο πιάτο μας.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να τρώμε συνέχεια μόνο κοκκινιστά ή μόνο λεμονάτα φαγητά γιατί όπως πολύ σοφά λέει ο λαός «Ακόμα και το αγαπημένο σου φαγητό να τρως κάθε μέρα, κάποια στιγμή το βαριέσαι.». Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να μπαίνουμε σε διλήμματα και να έχουμε αγαπημένο ανάμεσα στα δύο και ανάμεσα στο οτιδήποτε αφορά το φαγητό. Μπορούμε ωραιότατα να τα απολαμβάνουμε εξίσου επιλέγοντας την εναλλαγή. Ή ακόμα καλύτερα, να πειραματιζόμαστε συνδυάζοντας τα στοιχεία που μας ευχαριστούν γευστικά.
Όπως λένε συχνά άλλωστε οι επαγγελματίες των κουζινών και των γεύσεων: «Δύο ή περισσότερα υλικά που είναι νόστιμα χωριστά, το καθένα μόνο του δηλαδή, κατά πάσα πιθανότητα είναι νόστιμα και μαζί.». Ακολουθώντας αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία, παρακάτω σας δίνουμε μια γρήγορη και εύκολη συνταγή που συνδυάζει τη ζουμερή γλύκα της καλοκαιρινής ντομάτας με τη φρέσκια οξύτητα των θερινών λεμονιών.

Λαβράκι στον φούρνο με πατάτες, ντομάτα και λεμόνι
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 φιλέτα από λαβράκι (περίπου 250γρ. το καθένα)
- 4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
- 2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδου, σε λεπτές φέτες
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1 χούφτα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι, τριμμένο
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Σε ένα ταψί απλώνουμε τις πατάτες και από πάνω ακουμπάμε τα φιλέτα του ψαριού με την πέτσα προς τα επάνω. Συνεχίζουμε αραδιάζοντας τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας καλά γύρω γύρω ώστε να μη χάνει υγρασία στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, να πήξει η σάλτσα και να ροδίσουν ελαφρά οι πατάτες και να τραγανίσει λίγο η πέτσα του ψαριού. Περιχύνουμε με το λεμόνι, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tip
Σε αυτό το φαγητό «χωράνε» και ταιριάζουν όλα τα λαχανικά, όπως ακριβώς και στα κοκκινιστά και λεμονάτα φαγητά. Προσθέστε λοιπόν στο ταψί, χρωματιστές πιπεριές, καρότα, γλυκοπατάτες, μελιτζάνες και ό,τι άλλο έχετε στο ψυγείο.