Συνταγή: Κόκορας με πιπεριές -Μαλακός και μελωμένος, πιο νόστιμος από τον κοκκινιστό - iefimerida.gr

Συνταγή: Κόκορας με πιπεριές -Μαλακός και μελωμένος, πιο νόστιμος από τον κοκκινιστό

Κόκορας με πιπεριές / Φωτογραφία: Shutterstock
Κόκορας με πιπεριές / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Με μπόλικες πιπεριές και μπαχαρικά φτιάχνουμε τον πιο αρωματικό μαγειρευτό κόκορα.

Ο κοκκινιστός κόκορας είναι σταθερή αξία και δύσκολα εκτοπίζεται από τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών μας. Τις εποχές όμως που οι ντομάτες δεν είναι στα φόρτε τους έχει ενδιαφέρον να τις αντικαθιστούμε με άλλα υλικά. Έτσι όχι μόνο έχουν περισσότερη φρεσκάδα και νοστιμιά τα φαγητά μας αλλά και δεν βαριόμαστε κιόλας. Ο πειραματισμός στην κουζίνα άλλωστε δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην προκειμένη περίπτωση βάζουμε πιπεριές με τις οποίες αποδεδειγμένα ταιριάζουν όλα τα πουλερικά και έχουμε ένα πιάτο που από τη μία μας θυμίζει τη δική μας παράδοση και από την άλλη έχει κάτι από αμερικάνικο μπάρμπεκιου αλλά και ελαφρώς κινέζικο στυλ.      

Κόκορας με πιπεριές / Φωτογραφία: Shutterstock
Κόκορας με πιπεριές / Φωτογραφία: Shutterstock

Κόκορας με πιπεριές  

Υλικά για 4-6 μερίδες

  • 1 κόκορας (περίπου 2 κιλά), κομμένος σε μερίδες
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο  
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 10 κόκκινες πιπεριές, χοντροκομμένες
  • 1 μεγάλο καρότο, σε μέτριες ροδέλες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τον κόκορα για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Με μια τρυπητή κουτάλα τον μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Χαμηλώνουμε την φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο για 5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτουμε το μπαχάρι και τη δάφνη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Σε μισό ποτήρι καυτό νερό διαλύουμε τον πελτέ και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον ζωμό μέχρι να σκεπαστούν εντελώς όλα τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακινούμε ελαφρά την κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας και να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10-15 λεπτά επιπλέον, προσθέτοντας λίγο ζωμό ακόμα. Αποσύρουμε, αφήνουμε να χλιάνει λίγο και σερβίρουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tips

-Όπως και ο κοκκινιστός κόκορας έτσι και αυτό το πιάτο συνδυάζεται φανταστικά με χυλοπίτες και ζυμαρικά γενικότερα. Σερβίρετε το επίσης με πατάτες τηγανητές ή αφράτο λευκό πιλάφι.

-Για πιο πλούσιο και πολύχρωμο αποτέλεσμα μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά πράσινες και κίτρινες γλυκιές πιπεριές. Επίσης αν το θέλετε καυτερό, βάλτε και μισό φρέσκο τσίλι, ψιλοκομμένο ή δυο πρέζες καυτερή πάπρικα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ