Σχεδόν όλα τα πιάτα σε όλο τον κόσμο έχουν ένα βασικό συστατικό: το απλό κρεμμύδι.
Αν και είναι νόστιμα, το κόψιμό τους μπορεί να γίνει εφιάλτης.
Ευτυχώς, η εποχή που έπρεπε να τρέχεις για χαρτομάντιλα έχει περάσει, καθώς επιστήμονες αποκάλυψαν πώς να κόψεις κρεμμύδια χωρίς να κλαις – και η μέθοδος τους είναι απίστευτα απλή.
Η μέθοδος για να κόβουμε κρεμμύδια χωρίς δάκρυα
Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Cornell λέει ότι το μυστικό για να μην δακρύζεις είναι ένα κοφτερό μαχαίρι και αργό κόψιμο, όπως έγραψε η Daily Mail.
Αυτή η τεχνική μειώνει το πόσος χυμός κρεμμυδιού εκτινάσσεται στον αέρα και μπαίνει στα μάτια σου.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένα αμβλύ μαχαίρι αυξάνει την ταχύτητα και την ποσότητα του ψεκασμού», εξηγεί η ομάδα.
«Αυτό επιβεβαιώνει πειραματικά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το ακονισμένο μαχαίρι μειώνει τα δάκρυα από το κρεμμύδι.»
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν πως τα κρεμμύδια ερεθίζουν τα μάτια λόγω μιας χημικής ουσίας, της syn-propanethial-S-oxide.
Ωστόσο, μέχρι τώρα, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις την ποσότητα αυτής της ουσίας που απελευθερώνεται στον αέρα κατά το κόψιμο παρέμενε άγνωστος.
Πώς βρήκαν τον τρόπο οι επιστήμονες
Για να το λύσουν, οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των δοκιμών έκοβαν κρεμμύδια με μαχαίρια διαφορετικού μεγέθους, με άλλου τύπου λεπίδα και με διάφορες ταχύτητες.
Κατέγραφαν σε βίντεο πόσος χυμός εκτοξευόταν στον αέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ψεκάζεται εξαρτάται από δύο παράγοντες:
Πρώτον, το πόσο κοφτερό είναι το μαχαίρι – τα κοφτερά μαχαίρια ψεκάζουν λιγότερο.
«Τα αμβλύ μαχαίρια πιέζουν το κρεμμύδι και αναγκάζουν τα στρώματά του να λυγίσουν προς τα μέσα», λένε οι ειδικοί.
«Όταν κόβεται, τα στρώματα επιστρέφουν απότομα στην αρχική τους μορφή, εκτοξεύοντας χυμό.»
Δεύτερον, η ταχύτητα του κοψίματος επηρεάζει την ποσότητα χυμού.
Μπορεί να νομίζεις ότι το γρήγορο κόψιμο θα βγάλει λιγότερο ψεκασμό, όμως δεν ισχύει.
«Το πιο γρήγορο κόψιμο παράγει περισσότερο χυμό και άρα περισσότερη υγρασία που ερεθίζει τα μάτια», εξηγεί η ομάδα.
Συμπέρασμα: για να κόψεις κρεμμύδια χωρίς δάκρυα, διάλεξε ένα κοφτερό μαχαίρι και κόψε αργά.
«Εκτός από την άνεση, αυτή η μέθοδος βοηθά στη μείωση της διάδοσης αερομεταφερόμενων παθογόνων στην κουζίνα, ειδικά όταν κόβεις λαχανικά με σκληρές εξωτερικές στρώσεις που αποθηκεύουν σημαντική ελαστική ενέργεια πριν σπάσουν», προσθέτουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο arXiv.