Οι αγαπημένες μας μπριζόλες ψήνονται με σπιτική bbq sauce που τις απογειώνει.
Η χοιρινή μπριζόλα είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Κοινώς, όταν πεινάς και δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις, μια ψητή χοιρινή μπριζόλα είναι η καλύτερη λύση. Γιατί; Αφενός επειδή κατά πάσα πιθανότητα έχεις ήδη χοιρινές στο ψυγείο ή στην κατάψυξη αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις, εύκολα μπορείς να πεταχτείς, στο χασάπη ή στο σουπερμάρκετ, να πάρεις μερικές. Άλλωστε πρόκειται για ένα κομμάτι κρέατος που όχι μόνο είναι ιδιαίτερα γευστικό και αρέσει σε όλους αλλά παραμένει και από τα πιο οικονομικές επιλογές.
Επίσης, οι χοιρινές μπριζόλες έχουν το καλό ότι είναι νοστιμότατες από μόνες τους οπότε δε θέλουν και πολλά πολλά για να αναδειχθούν και φυσικά ψήνονται σε λιγότερο από μισή ώρα στο τηγάνι ή στον φούρνο. Τώρα αν έχεις τη διάθεση και τα υλικά να τους αφιερώσεις 2-3 λεπτά παραπάνω προκειμένου να τις μαρινάρεις και λίγο ή να φτιάξεις μια σως που τους ταιριάζει θα γίνουν ακόμα καλύτερες. Με τη συνταγή που σας δίνουμε για τέλειο ψήσιμο και σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου, η οποία λειτουργεί πρώτα ως μαρινάδα, θα γίνουν υπέροχες.
Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μπάρμπεκιου
Υλικά για 4 μερίδες
4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
Για τη μαρινάδα-σάλτσα
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, λιωμένο στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στο μούλτι
- ½ ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 4 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
- 4 κ.σ. κέτσαπ
- 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
- ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τάπερ ή μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα και βυθίζουμε μέσα τις μπριζόλες. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Όσο περισσότερο τις μαρινάρουμε τόσο πιο νόστιμες θα γίνουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Βάζουμε τις μπριζόλες σε ένα ταψί μαζί με τη μαρινάδα, τοποθετούμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για μισή ώρα, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα αλλά να παραμείνουν ζουμερές και να καραμελώσουν γύρω γύρω. Σερβίρουμε ζεστές μαζί με τη σάλτσα από το ταψί που έχει δέσει με το ψήσιμο.
Tip
Αν θέλετε να τις ψήσετε στο γκριλ ή στη σχάρα, στραγγίξτε τες καλά από τη μαρινάδα αλλά μην την πετάξετε. Ρίξτε την σε ένα κατσαρολάκι και βράστε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να πήξει και να γίνει μια ωραία σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου με την οποία μπορείτε να περιχύσετε τις μπριζόλες ή να τη σερβίρετε πλάι τους σε ένα μπολάκι. Επίσης, μπορείτε να την αφήσετε να κρυώσει τελείως και να την αποθηκεύσετε σε βαζάκι στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.