Αυτός είναι ο τρόπος να σώσεις μια σπιτική μαγιονέζα που έχει κόψει.
Όσο παράξενο και αν φαίνεται η σπιτική μαγιονέζα είναι το πιο εύκολο πράγμα στον πλανήτη. Φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά, τόσο απλά και κοινά, που όλοι τα έχουμε στο σπίτι μας ανά πάσα στιγμή. Όμως! Έχει ένα και μοναδικό σημείο που αν δεν το προσέξουμε μπορεί να μας κόψει. Αυτό βέβαια είναι κάτι που διορθώνεται εξίσου εύκολα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η κλασική συνταγή της μαγιονέζας
Τα υλικά για να φτιάξετε ένα μέτριο βάζο (περίπου 300 γρ.) είναι τα εξής: 2 κρόκοι αυγών, 250 ml ε.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, 1 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι, λευκό πιπέρι και 2 κ.σ. χυμός λεμονιού (ή λευκό ξίδι από κρασί). Το πρώτο πράγμα που κάνουμε λοιπόν για να τη φτιάξουμε είναι να χτυπήσουμε καλά με σύρμα, μίξερ χειρός ή μούλτι-μπλέντερ τους κρόκους, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Αφού αφρατέψουν λοιπόν ξεκινάει το πιο κρίσιμο στάδιο που είναι η προσθήκη του λαδιού. Το λάδι πρέπει να πέσει αργά, με σταθερή-συνεχόμενη ροή (σαν κλωστή) ενώ παράλληλα χτυπάμε συνεχώς το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα. Έτσι μόνο θα ομογενοποιηθεί σταδιακά με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα απαλό και λείο μείγμα. Όταν ρίξουμε το μισό λάδι περίπου, προσθέτουμε το λεμόνι ή το ξίδι (πάντα συνεχίζοντας το χτύπημα) και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο λάδι. Αν η μαγιονέζα βγαίνει υπερβολικά σφιχτή την αραιώνουμε με 1-2 κ.σ. νερό.
Γιατί κόβει και πώς διορθώνεται
Ο λόγος που κόβει η μαγιονέζα είναι απλός και λέγεται «βιασύνη». Όταν δεν έχουμε την υπομονή να ρίξουμε το λάδι όπως περιγράψαμε παραπάνω και το βάλουμε όλο μαζί ή σταματήσουμε το χτύπημα για να ρίξουμε και ύστερα το ξανασυνεχίσουμε η μαγιονέζα σίγουρα θα κόψει. Θα διαχωριστούν δηλαδή τα συστατικά της και δεν θα ενωθεί σωστά για να γίνουν σαν γαλάκτωμα. Ευτυχώς, αυτό διορθώνεται γι αυτό σε καμία περίπτωση δεν την πετάμε ή δεν τη χρησιμοποιούμε κομμένη.
Για να τη σώσουμε λοιπόν ρίχνουμε έναν κρόκο αυγού σε ένα καθαρό μπολ τον χτυπάμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά σαν κλωστή την κομμένη μαγιονέζα (όπως κάναμε στην αρχή με το λάδι). Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο η υφή της μαγιονέζα βγαίνει λεία, απαλή και βελούδινη, δηλαδή σωστή. Στο τέλος δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον ό,τι νομίζουμε ότι λείπει σύμφωνα με τα γούστα μας (λίγο αλάτι ή πιπέρι, μερικές σταγόνες λεμόνι κ.ο.κ.).