Με τα πιο φρέσκα λαχανικά της εποχής, τα κολοκυθάκια, τα αγαπημένα μας τυριά και χειροποίητη βουτυράτη ζύμη φτιάχνουμε μια απολαυστική καλοκαιρινή τάρτα.
- Η ζύμη της τάρτας ετοιμάζεται στο μίξερ με αλεύρι, βούτυρο και κρύο νερό. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά, η ζύμη τυλίγεται σε μεμβράνη και τοποθετείται στο ψυγείο για μισή ώρα ώστε να σφίξει.
- Τα κολοκυθάκια σοτάρονται ελαφρώς σε τηγάνι με ελαιόλαδο. Παράλληλα, η κρύα ζύμη ανοίγεται με τον πλάστη ανάμεσα σε λαδόκολλες για να σχηματιστεί το φύλλο που θα μπει στη φόρμα της τάρτας.
- Το φύλλο της ζύμης στρώνεται σε φόρμα και ψήνεται αρχικά για 15 λεπτά με βάρος. Στη συνέχεια, αφαιρείται το βάρος, η βάση αλείφεται με αυγό και ψήνεται για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Η γέμιση δημιουργείται με τυριά, αυγά και δυόσμο. Τοποθετείται στην προψημένη βάση σε εναλλάξ στρώσεις με τα κολοκυθάκια και ψήνεται για 40 λεπτά μέχρι η γέμιση να σταθεροποιηθεί και να χρυσίσει η επιφάνεια.
Τα κολοκυθάκια είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά λαχανικά του θέρους. Κυκλοφορούν φρέσκα και λαχταριστά στα μανάβικα και τις λαϊκές και κάνουν τα νοστιμότερα φαγητά, ειδικά όταν συνδυάζονται με τα υπόλοιπα μποστανικά της εποχής ή μπαίνουν σε πίτες και τάρτες. Η αλήθεια είναι ότι τα κολοκυθάκια, σκέτα, έχουν φανατικούς φίλους όταν είναι τηγανητά και φανατικούς εχθρούς όταν είναι νερόβραστα. Όταν είναι βέβαια φρέσκα και τρυφερά τρώγονται ακόμα και ωμά, λεπτοκομμένα σαν σπαγγέτι σε σαλάτα για παράδειγμα. Επειδή όμως ταιριάζουν πολύ με τα τυριά και με τις ζύμες η εκδοχή που ίσως θέλουμε να τρώμε περισσότερο από όλες αυτό το διάστημα είναι η κολοκυθόπιτα.
Οι πίτες με κολοκυθάκια είναι πολλές και διαφορετικές, από την κλασική με το χωριάτικο φύλλο μέχρι τη γυμνή που γίνεται με αλεύρι, αυγά και τυρί. Το ίδιο και οι τάρτες βέβαια που είναι τυρένιες και βουτυρένιες και γίνονται σαφώς πιο γρήγορα και εύκολα. Όπως αυτή που σας προτείνουμε παρακάτω:
Τάρτα με κολοκυθάκια και τυριά
Υλικά για 6-8 μερίδες
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 ml κρύο νερό
Για τη γέμιση
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κασέρι, τριμμένη
- 100 γρ. φέτα, τριμμένη
- 100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
- 100 γρ. φρέσκια μυζήθρα, τριμμένη
- 4 αυγά, χτυπημένα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας σταδιακά το νερό, μέχρι να ενωθεί η ζύμη και να πλάθεται. Φτιάχνουμε μια μπάλα με τα χέρια, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει.
Γέμιση-σύνθεση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και περνάμε λίγο τα κολοκυθάκια. Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Τη βάζουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Στρώνουμε το φύλλο σε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες και κόβουμε ό,τι περισσεύει. Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη τη επιφάνεια για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο, στρώνουμε λαδόκολλα και από πάνω γεμίζουμε με όσπρια. Ψήνουμε για 15 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε τα όσπρια και τη λαδόκολλα. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το ένα αυγό. Ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει και να γυαλίσει η ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα τυριά, τα υπόλοιπα αυγά, τον δυόσμο και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε τα μισά κολοκυθάκια και από πάνω το μισό μείγμα τυριών. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να σφίξει η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε μισή ώρα να χλιάνει, κόβουμε και σερβίρουμε.