Συνταγή για μυρωδάτη πατατοσαλάτα με ξιδάτο χταπόδι - iefimerida.gr

Συνταγή για μυρωδάτη πατατοσαλάτα με ξιδάτο χταπόδι

Πατατοσαλάτα με χταπόδι / Φωτογραφία: Shutterstock
Πατατοσαλάτα με χταπόδι / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το χταπόδι είναι το θαλασσινό που είναι ταυτισμένο με το ελληνικό καλοκαίρι. Εδώ πρωταγωνιστεί σε μια χορταστική σαλάτα-γεύμα με πλούσια αρώματα.

Το χταπόδι μας φέρνει στο μυαλό ήλιο, θαλασσινό αεράκι και παραλιακές ταβερνούλες, καθώς το έχουμε συνδέσει κυρίως με μεζέδες. Ταυτόχρονα, όμως, μας θυμίζει και πιάτα πιο πλούσια, παραδοσιακά και σύγχρονα, αφού είναι ένα υλικό που ειδικά τώρα το καλοκαίρι μπαίνει αρκετά συχνά στην κουζίνα των περισσότερων ελληνικών σπιτιών. Στην παρακάτω συνταγή το συνδυάζουμε με βραστές πατάτες και φρέσκα μυρωδικά, έτσι ετοιμάζουμε ένα απολαυστικό και θρεπτικό κύριο πιάτο για το καθημερινό τραπέζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πατατοσαλάτα με χταπόδι / Φωτογραφία: Shutterstock
Πατατοσαλάτα με χταπόδι / Φωτογραφία: Shutterstock

Πατατοσαλάτα με χταπόδι

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 χταπόδι, 1.500 γρ., καθαρισμένο και πλυμένο
  • 1 φλ. ξίδι από κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες
  • 16 ελιές, μαύρες ή πράσινες, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμμένες
  • 4 κ.γ. κάππαρη
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με  2 λίτρα νερό, το μισό ξίδι και τη δάφνη. Κλείνουμε το καπάκι, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Παράλληλά, σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες με άφθονο νερό και τις βράζουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο μεγάλες είναι, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε χωρίστα, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο (να μην είναι καυτά), το χοντροκόβουμε και τα μεταφέρουμε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα το υπόλοιπο ξίδι, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε τη σαλάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τη σαλάτα χλιαρή ή κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tips

-Για να απορροφήσουν καλύτερα οι πατάτες και το χταπόδι τη βινεγκρέτ και να γίνουν πιο νόστιμα ανακατέψτε τη σαλάτα όσο είναι ακόμα ζεστά (ή έστω χλιαρά) τα υλικά.

-Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 4 κ.σ. λεμόνι στη βινεγκρέτ, αντί για ξίδι. Ταιριάζουν και τα δύο εξίσου οπότε επιλέξτε ό,τι σας αρέσει περισσότερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ