Συνταγή: Φρουτένιο γλυκό φούρνου με κρασί και μπαχαρικά –Με ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια, έτοιμο σε 20' - iefimerida.gr

Συνταγή: Φρουτένιο γλυκό φούρνου με κρασί και μπαχαρικά –Με ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια, έτοιμο σε 20'

Ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια στον φούρνο / Φωτογραφία: Shutterstock
Ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια στον φούρνο / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Ένα εύκολο γλυκό με φρούτα εποχής, σαν ζεστή κομπόστα, που συνδυάζεται υπέροχα με τραγανή γκρανόλα και βελούδινο γιαούρτι.

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος να απολαμβάνουμε τα φρούτα είναι να τα καταναλώνουμε στη φυσική τους μορφή, δηλαδή ωμά, φρέσκα και ζουμερά. Γι αυτό κάθε εποχή έχει τους μυρωδάτους και νόστιμους πρωταγωνιστές της και εμείς αντίστοιχα τα δικά μας αγαπημένα. Όμως, όταν όλα αυτά μπουν στη φωτιά τα πράγματα αλλάζουν. Η σάρκα μαλακώνει και μελώνει, η γεύση γλυκαίνει και τα αρώματα απογειώνονται. Γι αυτό και οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και φυσικά τα ψητά φρούτα έχουν τη δική τους ξεχωριστή χάρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα το καλοκαίρι ειδικά τα ψητά φρούτα συνδυάζουν τη ζωντάνια της εποχής με τη σπιτική θαλπωρή. Μπαίνουν στον φούρνο με ελάχιστα επιπλέον υλικά και ετοιμάζονται σε χρόνο ρεκόρ. Και το καλύτερο; Αποτελούν μια εξαιρετική βάση για γλυκά στιγμής αφού ταιριάζουν σχεδόν με τα πάντα: από γκρανόλα, μπισκότα, ψωμί, κρουασάν, τσουρέκι, κρέπες και βάφλες μέχρι παγωτό, γιαούρτι, σαντιγί, κρέμες ζαχαροπλαστικής και φυσικά κάθε λογής ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, ακόμα και τυριά.

Ιδού μια φουλ καλοκαιρινή πρόταση με ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια ψημένα λευκό γλυκό κρασί και κανελογαρύφαλλα.

Ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια στον φούρνο / Φωτογραφία: Shutterstock
Ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια στον φούρνο / Φωτογραφία: Shutterstock

Φρουτένιο γλυκό φούρνου με γλυκό κρασί και μπαχαρικά

Υλικά για 4-6 μερίδες

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 2 ροδάκινα, σε φέτες
  • 2 νεκταρίνια, σε φέτες
  • 4 βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 2 χούφτες κεράσια, κομμένα στη μέση
  • 125 ml λευκό γλυκό κρασί, κατά προτίμηση Σάμου ή Λήμνου
  • 1 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο  
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αραδιάζουμε όλα τα φρούτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Στο μούλτι χτυπάμε το κρασί, το βούτυρο και το μέλι. Περιχύνουμε τα φρούτα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, να ροδίσουν και να μελώσουν τα υγρά τους τα οποία θα γίνουν σαν ελαφρύ σιρόπι και θα πήξουν περισσότερο όταν κρυώσει το γλυκό. Αφήνουμε να κρυώσει, ή έστω να χλιάνει, και σερβίρουμε.   

Tips
-Το αλάτι είναι φυσικό ενισχυτικό γεύσης οπότε ασχέτως αν η συνταγή σας είναι αλμυρή ή γλυκιά πάντα το χρειάζεται, έστω και σε μηδαμινή ποσότητα. Μην ξεχνάτε λοιπόν να βάζετε μια πρέζα σε κάθε γλυκό, ή και περισσότερο, ανάλογα με τα υλικά και την εκτέλεση.

-Σε αυτό το γλυκό ταιριάζουν σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί με πρώτα και καλύτερα τα αμύγδαλα που γενικώς πάνε γάντι με τα πυρηνόκαρπα φρούτα. Οπότε προσθέστε μια χούφτα, ωμά και χοντροκομμένα, πριν βάλετε το ταψί στον φούρνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ