Ένα αλμυρό πιάτο με πρωταγωνιστή τα βερίκοκα, το αγαπημένο φρούτο της εποχής.
Αρωματικά και γλυκά, με εντυπωσιακό χρώμα και ζουμερή σάρκα τα βερίκοκα είναι τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα του Μαΐου. Κυκλοφορούν φρέσκα σε δύο ποικιλίες: τα Μπεμπέκου που είναι μεγαλούτσικα, ανοιχτόχρωμα και έχουν βελούδινη υφή και τα Διαμαντοπούλου που είναι πιο μικρά με πιο ζωντανό χρώμα και πιο έντονα αρώματα. Τα βρίσκουμε στην αγορά από τον Μάιο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού ενώ τα αποξηραμένα κυκλοφορούν όλο τον χρόνο.
Γενικά, μας αρέσει να τα τρώμε σκέτα αλλά και να φτιάχνουμε μαρμελάδες και κομπόστες. Ταιριάζουν όμως πολύ σε τάρτες και κρέμες, ειδικά όταν είναι συνδυασμένα με βανίλια. Εκείνο βέβαια που δεν έχουμε συνηθίσει αλλά τους πάει πολύ είναι να τα χρησιμοποιούμε σε αλμυρές συνταγές. Η αλήθεια είναι ότι τα αρώματα, η φρεσκάδα και η γλύκα τους ταιριάζει με αλλαντικά όπως το προσούτο, με τυριά όπως η γραβιέρα και φυσικά με ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα με το κελυφωτό φιστίκι. Για όλους αυτούς τους λόγους μπαίνουν σε πλατώ αλλά και σε δροσερές και χορταστικές σαλάτες σαν αυτή της οποίας τη συνταγή σας δίνουμε παρακάτω.

Burrata με ψητά βερίκοκα και ρόκα
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 βερίκοκα, κομένα στη μέση
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 χούφτες baby ρόκα
- 1 μεγάλη μπάλα burrata
- μερικά ανθάκια αποξηραμένης λεβάντας ή δενδρολίβανου
- 2 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Ραντίζουμε τα βερίκοκα με το μισό ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στο γκριλ σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν. Σε ένα πιάτο στρώνουμε τη ρόκα, από πάνω σπάμε τη burrata και αραδιάζουμε τα ζεστά βερίκοκα. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με σύρμα το ξίδι μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε τη σαλάτα με το μείγμα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και σερβίρουμε.
Tip
Επλουτίστε τη συγκεκριμένη σαλάτα με καπνιστό ζαμπόν, χοντροκομμένα αμύγδαλα και σκορδάτα κρουτόν, της ταιριάζουν πολύ.