Συνταγή: Φτιάχνουμε το πιο ζουμερό στήθος κοτόπουλου στο air fryer - iefimerida.gr

Συνταγή: Φτιάχνουμε το πιο ζουμερό στήθος κοτόπουλου στο air fryer

Φιλέτο κοτόπουλο στο air fryer / Φωτογραφία: Shutterstock
Φιλέτο κοτόπουλο στο air fryer / Φωτογραφία: Shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Νόστιμο και υγιεινό, το στήθος κοτόπουλου γίνεται σε ελάχιστα λεπτά στη φριτέζα αέρος.

Στην εποχή που όλοι ψάχνουν το ιδανικό πρωτεϊνούχο γεύμα, το στήθος κοτόπουλου είναι ίσως το νούμερο ένα σε πωλήσεις είδος κρέατος παγκοσμίως. Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι εκ πρώτης όψεως κανείς δεν το συμπαθεί αφού όλοι το έχουμε στο μυαλό μας ως ένα στεγνό και άνοστο κομμάτι κρέατος που ναι μεν συνδυάζεται σχεδόν με τα πάντα αλλά σε κάθε περίπτωση το τρώμε σχεδόν αναγκαστικά. Και όμως υπάρχει τρόπος να απολαύσουμε ένα ψητό στήθος κοτόπουλου, ακόμα και σκέτο. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει ψηθεί σωστά και έχει μείνει ζουμερό και νόστιμο χωρίς όμως να έχει επιβαρυνθεί με υλικά που έχουν λιπαρά, θερμίδες κλπ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο air fryer με μόνο μια κουταλιά ελαιόλαδο

Η ιδανική συσκευή μαγειρικής για όσα είπαμε παραπάνω είναι σίγουρα η φριτέζα αέρος. Το air fryer λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί γύρω από το φιλέτο μια κρούστα που το κάνει να μοιάζει με τηγανητό ενώ ταυτόχρονα το κρατάει ζουμερό και τρυφερό μέσα. Και όλα αυτά με μόνο μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό για να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Ολόκληρο ή κομμένο: Πρέπει να τηρήσουμε τους χρόνους και τις θερμοκρασίες ανάλογα με το βάρος του φιλέτου. Ένα ολόκληρο στήθος ζυγίζει 400-500 γρ. Ωστόσο, συνήθως το ψήνουμε κομμένο στη μέση και χρειάζεται 20 λεπτά, σε προθερμασμένο air fryer, στους 180°C. Αν το βάλουμε ολόκληρο, θα χρειαστεί μισή ώρα για να γίνει.

Το απαραίτητο γύρισμα: Εκτός από το να έχουμε προθερμάνει τη φριτέζα αέρος, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει σωστά το ψήσιμο είναι να γυρίσουμε τα φιλέτα στη μέση του ψησίματος, δηλαδή περίπου στα 10 λεπτά.

Φιλέτο κοτόπουλο στο air fryer / Φωτογραφία: Shutterstock
Φιλέτο κοτόπουλο στο air fryer / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο αλάτι, πολλά μπαχαρικά: Γενικά το πολύ αλάτι δεν κάνει καλό ούτε στα φαγητά αλλά ούτε και στον οργανισμό μας. Για να μην σας φανεί όμως άνοστο, εκτός ελάχιστο αλάτι μπορείτε να προσθέσετε άφθονα μπαχαρικά (πιπέρι, πάπρικα κλπ.) και αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο κ.ο.κ.).   

Μην φορτώνεται τον κάδο: Μην παραγεμίσετε τον κάδο με πολλά φιλέτα γιατί ο αέρας δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί σωστά και θα μείνουν άψητα. Φροντίστε να μην ακουμπάνε μεταξύ τους αλλά να έχουν κενό. Αν θέλετε να ψήσετε πολλά, βάλτε σε δύο δόσεις.

Αφήστε να ξεκουραστεί πριν το κόψιμο: Πριν κόψετε το φιλέτο, αφήστε το 5 λεπτά να σταθεί για να μην στεγνώσει. Έτσι οι χυμοί του θα αναδιανεμηθούν εσωτερικά κι έτσι θα μείνει τρυφερό και νόστιμο. Αν το κόψετε αμέσως θα τρέξουν κατευθείαν έξω τα ζουμιά του και θα μείνει άνοστο και χωρίς υγρασία.

Θερμόμετρο: Για να βεβαιωθείτε ότι όλα έχουν πάει καλά χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος. Αν η εσωτερική θερμοκρασία του φιλέτου είναι πάνω από 74°C τότε έχει ψηθεί σωστά χωρίς να έχει στεγνώσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ