Το πιο κλασικό και αγαπημένο φαγητό του οικογενειακού τραπεζιού, το φουρνιστό κοτόπουλο, με μερικά απλά υλικά επιπλέον γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.
Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο σημαίνει κυριακάτικο τραπέζι. Σημαίνει όμως και μία εύκολη και οικονομική, καθημερινή λύση που χορταίνει με τον πιο νόστιμο τρόπο μικρούς και μεγάλους. Η κλασική βερσιόν με τις μελωμένες πατάτες γύρω γύρω και το πεντανόστιμο λεμονάτο ζουμί είναι τόσο αγαπητή και δημοφιλής που κάποιοι θα μπορούσαν να την απολαμβάνουν και κάθε μέρα που λέει ο λόγος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συνταγή προσφέρεται για τόσες πολλές μικρές και μεγάλες διαφοροποιήσεις που μπορεί να μετατραπεί σε ένα τελείως άλλο αλλά εξίσου νόστιμο πιάτο.
Άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση τα ζητούμενα είναι πάντα τα ίδια: η πέτσα να παραμένει τραγανή, το ψαχνό να είναι τρυφερό και ζουμερό και οι πατάτες να μαλακώσουν παίρνοντας νοστιμιά από τη σάλτσα τους ώστε να λιώνουν στο στόμα. Ακριβώς έτσι θα σας βγει αν ακολουθήσετε τη συνταγή μας η οποία κάνει τη διαφορά με μανιτάρια, σκόρδο και θυμάρι.

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και μανιτάρια
Υλικά για 4 άτομα
- 1 μέτριο κοτόπουλο ολόκληρο (1.500 – 1.700 γρ.), καθαρισμένο και πλυμένο
- 4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 500 γρ. μικρά λευκά μανιτάρια
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- μισό ποτήρι νερό
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.γ. μέλι
- ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι
- 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια ή ½ κ.γ. ξερό θυμάρι τριμμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Αλείφουμε το κοτόπουλο εσωτερικά και εξωτερικά με το μισό ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και γύρω αραδιάζουμε τις πατάτες και τα μανιτάρια. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα όλα τα υπόλοιπα υλικά και μπόλικο αλατοπίπερο και περιχύνουμε το φαγητό με το μείγμα. Σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και οι πατάτες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα και οι άκρες από τις πατάτες και να πήξει το ζουμί. Σερβίρουμε ζεστό με έξτρα χυμό λεμονιού.
Tips
-Το ιδανικό σκεύος για να ψήσετε αυτό το φαγητό είναι η γάστρα καθώς κρατάει μέσα όλα τα υγρά και τις γεύσεις των υλικών και κάνει το φαγητό σκέτο λουκούμι. Ωστόσο, το ίδιο αποτέλεσμα μπορείτε να πετύχετε και με ένα απλό ταψί ή πυρίμαχο αν το σκεπάσετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και κλείσετε καλά γύρω γύρω για να μη φεύγουν οι υδρατμοί όσο ψήνεται το φαγητό.
-Για πιο αρωματικό αποτέλεσμα και πιο βελούδινη σάλτσα μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό ελαιόλαδο με 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο.