Το «σπαγγέτι αλά μπολονέζ» δεν υπάρχει στην Ιταλία -Είναι το μεγαλύτερο fake news, υποστηρίζει ο δήμαρχος της Μπολόνιας | GASTRONOMIE | iefimerida.gr

Το «σπαγγέτι αλά μπολονέζ» δεν υπάρχει στην Ιταλία -Είναι το μεγαλύτερο fake news, υποστηρίζει ο δήμαρχος της Μπολόνιας

Ζυμαρικά με κιμά, σπαγγέτι α λα μπολονέζ
Ζυμαρικά με κιμά, σπαγγέτι α λα μπολονέζ / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν υπάρχει ένα πιάτο με ζυμαρικά, στο οποίο να ορκίζεται ολόκληρη η ανθρωπότητα, αυτό είναι μια λαχταριστή μακαρονάδα «α λα μπολονέζ». Κι αν σας έλεγε κανείς πως αυτό είναι το πιο διαδεδομένο hoax, το μεγαλύτερο fake news της γαστρονομίας όλων των εποχών;

Όπως καταλαβαίνετε, τα κλασικά «μακαρόνια με κιμά» είναι γνωστά ανά τον κόσμο με τον τίτλο «σπαγγέτι α λα μπολονέζ». Όπου μπολονέζ βάλτε την σάλτσα που παίρνει το όνομά της από την Μπολόνια της Ιταλία. Ο δήμαρχος όμως της ιταλικής πόλης έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια μια εκστρατεία προκειμένου να καταρρίψει το μεγαλύτερο διατροφικό fake news, όπως λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εικόνα από την παλιά πλατεία στην πόλη Μπολόνια της Ιταλίας
Εικόνα από την παλιά πλατεία στην πόλη Μπολόνια της Ιταλίας

Η «εκστρατεία» αποκατάστασης της αλήθειας από τον δήμαρχο της Μπολόνια

Ο Βιρτζίνιο Μερόλα υποστηρίζει άλλωστε πως υπάρχουν στην πόλη του πιο αντιπροσωπευτικά γαστρονομικά «τέκνα» και σίγουρα σε αυτά δεν ανήκει ένα πιάτο με σπαγγέτι. «Αγαπητοί συμπολίτες μου, συλλέγω φωτογραφίες με “σπαγγέτι μπολονέζ” από όλο τον κόσμο, καθώς αποτελούν fake news» έγραψε ο ο Μερόλα στο Twitter.

Όπως διαβάζουμε σε βιβλίο μαγειρικής με παραδοσιακές ιταλικές συνταγές ζυμαρικών δεν υπάρχει πουθενά συνταγή για σος μπολονέζ. Πολύ απλά γιατί η λέξη έχει γαλλική κατάληξη και κυρίως γιατί τα ζυμαρικά με σάλτσα κιμά συνήθως διακρίνουμε «αλ ραγού» που μοιάζει με την περίφημη μπολονέζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πιάτο “σπαγγέτι α λα μπολονέζ δεν υπάρχει»

Σε δηλώσεις του στην ιταλική τηλεόραση RAI, ο Μερόλα σημείωσε πως «το πιάτο “σπαγγέτι α λα μπολονέζ δεν υπάρχει, παρότι είναι διάσημο στα πέρατα του κόσμου». Και πριν προλάβει κανείς να σκεφτεί πως αν τα σπαγγέτι α λα μπολονέζ δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα εφεύρουμε, ο Μερόλα απαντά: «Αυτό που προτιμούμε να γνωρίζει ο κόσμος, είναι πως η Μπολόνια ανακάλυψε τις ταλιατέλες, τα τορτελίνι και τα λαζάνια».

Σε γαλλικό δημοσίευμα σημειώνεται πως στην ιταλική ακαδημία μαγειρικής της Μπολόνια, η μόνη συνταγή που προσιδιάζει στην μπολονέζ δεν περιλαμβάνει ούτε σκόρδο, ούτε θυμάρι, αλλά περιλαμβάνει λαρδί, γάλα και κρασί.

Τι να ζητήσετε αν βρεθείτε σε τρατορία στη Μπολόνια

«Βεβαίως και είμαστε ευτυχείς που κάτι τέτοιο προσελκύει κόσμο στην πόλη μας, αλλά προτιμάμε να είμαστε αναγνωρίσιμοι για την ποιότητα τροφίμων που αποτελούν μέρος της δικής μας γαστρονομικής παράδοσης» σημειώνει ο δήμαρχος σε συνέντευξή του στην βρετανική Telegraph, εξακολουθώντας την «σταυροφορία» για την αποκατάσταση της αλήθειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σάλτσα αλ ραγού ή μπολονέζε που στην Μπολόνια ωστόσο προτιμούν να σερβίρουν με ταλιατέλες
Η σάλτσα αλ ραγού ή μπολονέζε που στην Μπολόνια ωστόσο προτιμούν να σερβίρουν με ταλιατέλες

Αν ποτέ βρεθείτε στην ιταλική πόλη (Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος) φροντίστε να μην ζητήσετε ποτέ ένα πιάτο με κατάληξη μπολονέζ. Αν θέλετε πράγματι να δοκιμάσετε το αυθεντικό πιάτο σπαγγέτι με σάλτσα κιμά (ραγού) παραγγείλτε ταλιατέλες αλ ραγού ή ταλιατέλες μπολονέζε.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ