Η αγορά «ξεμένει» από παρμεζάνα λόγω του... σεισμού στην Ιταλία - iefimerida.gr

Η αγορά «ξεμένει» από παρμεζάνα λόγω του... σεισμού στην Ιταλία

Η αγορά «ξεμένει» από παρμεζάνα λόγω του... σεισμού στην Ιταλία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι παραγωγοί της Φεράρας και της Μόντενας του διάσημου ιταλικού τυριού παρμεζάνα, για να διασώσουν χιλιάδες κιλά τυριού, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και στον κλάδο τους, αφού μέχρι στιγμής η ζημιά που έχουν υποστεί υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία αγροτών Coldiretti, περίπου 400.000 κεφάλια «παρμιτζάνο» και «γκράνα παντάνο» (παρόμοιας ποικιλίας) έχουν καταστραφεί, ή έχουν υποστεί βλάβες από τον χθεσινό σεισμό στη βορειοανατολική Ιταλία. Το κόστος των ζημιών ανέρχεται στα 250 εκ. ευρώ.

«Είναι μία μάχη με τον χρόνο», δηλώνει ο Οριάνο Καρέτι, επιθεωρώντας το εργοστάσιό του στο Σαν Τζοβάνι στο Περζιτσέτο. «Θα πρέπει τώρα να προσπαθήσω να διαλέξω ανάμεσα στα άθικτα κεφάλια κι όσα έχουν πάθει ζημιές», εξηγεί ο ίδιος ανοίγοντας τον δρόμο ανάμεσα στα ράφια που εκτείνονται σε μία απόσταση όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Κάτω από τα πόδια του ακούγεται ο θόρυβος από μεγάλα κομμάτια τυριού να σπάζουν κάτω από το βάρος του. Η επιχείρηση του Καρέτι είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες τυροκομικές μονάδες που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τον σεισμό, που έπληξε την περιοχή της Φεράρας και της Μόντενας.

Τα κεφάλια που υπέστησαν τη σοβαρότερη ζημιά ήταν εκείνα όπου το τυρί μόλις είχε συμπληρώσει έξι μήνες ωρίμανσης. Οι παραγωγοί τονίζουν πως αυτά θα εξετασθούν από επιθεωρητές του υγειονομικού σώματος προτού διατεθούν προς πώληση υπό τη μορφή του έτοιμου τριμμένου τυριού.

Τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής του Parmiggiano-Reggiano (της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της διάσημης ποικιλίας) απαιτούν αποθήκευση των τυριών τουλάχιστον για 12 μήνες πριν τη διάθεσή τους στην αγορά.

Η Εμίλια Ρομάνια δεν είναι μόνον γνωστή για την παρμεζάνα της, αλλά επίσης και για το προσούτο της Πάρμας, το μπαλσαμικό ξύδι της Μόντενας και την σάλτσα μπολονέζε, προϊόντα που εξάγονται στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ