Η απόψυξη του κρέατος την τελευταία στιγμή μπορεί να φαίνεται αδύνατη, αλλά υπάρχει μία αποτελεσματική μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει.
Πρόκειται για τη «μέθοδο της ανεστραμμένης διπλής κατσαρόλας», που έχει γίνει δημοφιλής τόσο μεταξύ των ειδικών στη μαγειρική όσο και στους ερασιτέχνες για την απλότητά της.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μία κατσαρόλα ανάποδα στον πάγκο ή στο νεροχύτη και να βάλτε το κατεψυγμένο κρέας σε μία σακούλα (όχι αλουμινόχαρτο ή άλλο περιτύλιγμα), και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε στον πάτο της αναποδογυρισμένης κατσαρόλας. Βάλτε πάνω από τη σακούλα μια δεύτερη κατσαρόλα με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, κανονικά με τον πάτο προς τα κάτω.
Η πίεση της επάνω κατσαρόλας εξασφαλίζει ομοιόμορφη επαφή του κρέατος με το μέταλλο, ενώ η μεταλλική βάση της κάτω κατσαρόλας επιταχύνει τη μεταφορά θερμότητας. Έτσι, σε 15 λεπτά το κρέας θα έχει αποψυχθεί.
Ποια λάθη πρέπει να αποφύγετε κατά την απόψυξη κρέατος
Στην απόψυξη κρέατος αποφύγετε κοινά λάθη όπως το ξεπάγωμα με καυτό νερό, την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασία δωματίου για ώρες καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης βακτηρίων, αλλά και την χρήση φούρνου μικροκυμάτων.
Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες, δεν πρέπει ποτέ να επανακαψύχετε το ωμό κρέας. Αντιθέτως, μετά την απόψυξη πρέπει να το μαγειρεύετε αμέσως.
Πώς να αποθηκεύσετε καλύτερα το κατεψυγμένο κρέας;
- Καταψύξτε το κρέας σε αεροστεγείς συσκευασίες που δεν υπερβαίνουν τα 250 γραμμάρια.
- Σημειώστε την ημερομηνία κατάψυξης του κρέατος, ώστε να μην υπερβαίνετε την ασφαλή περίοδο αποθήκευσης, η οποία, κατά μέσο όρο, είναι έως και 12 μήνες.