Το ρύζι μαγειρεύεται καθημερινά σε εκατομμύρια σπίτια και αποτελεί μία από τις βασικότερες τροφές στον κόσμο – ωστόσο, πολλοί δυσκολεύονται να το πετύχουν.
Σύμφωνα με το Good Food, το να μαγειρέψεις τέλειο ρύζι είναι «εύκολο», αρκεί να τηρήσεις μερικούς βασικούς κανόνες, τους οποίους αν ακολουθήσεις, δεν θα ξανακαταλήξεις ποτέ με ένα κολλώδες ή λασπωμένο αποτέλεσμα.
Υπάρχουν μόνο δύο κανόνες που πρέπει να θυμάσαι λοιπόν: μετράς το ρύζι σε όγκο και όχι σε βάρος και δεν το ανακατεύεις ποτέ κατά το μαγείρεμα, γιατί διαφορετικά θα σπάσουν οι κόκκοι και θα γίνει κολλώδες. Ορισμένες μάλιστα συνταγές, προτείνουν επίσης να προσθέσεις ένα κομμάτι βούτυρο ή μια κουταλιά λάδι πριν το μαγείρεμα, ώστε να βοηθήσεις τους κόκκους να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
Κι ενώ το μαγείρεμα σε κατσαρόλα είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος, το ψήσιμο του ρυζιού στο φούρνο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα μπεις στον πειρασμό να το ανακατέψεις ή να ανοίξεις το καπάκι για να «ρίξεις μία ματιά».
Πώς θα μαγειρέψεις ρύζι στο φούρνο;
Αρχικά προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C (ή 160°C με αέρα). Στη συνέχεια, παίρνεις μία κούπα ρύζι μπασμάτι και το ξεπλένεις καλά σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Το ξέπλυμα αυτό είναι απαραίτητο γιατί αφαιρεί το άμυλο που ευθύνεται για το κολλώδες αποτέλεσμα. Συνεχίζεις να ξεπλένεις μέχρι το νερό να γίνει διάφανο.
Αφού ολοκληρώσεις αυτή τη διαδικασία, μεταφέρεις το ρύζι σε ένα μεσαίου μεγέθους πυρίμαχο σκεύος (κατά προτίμηση κεραμικό ή γυάλινο) και προσθέτεις δύο φλιτζάνια βραστό νερό. Οι περισσότερες συνταγές για ρύζι ακολουθούν την αναλογία 1:2, δηλαδή για κάθε φλιτζάνι ρύζι, προσθέτεις δύο φλιτζάνια νερό. Καλύπτεις το σκεύος με καπάκι και αφήνεις στο φούρνο για 35 λεπτά.
Τελειώνοντας τη διαδικασία, βγάζεις το σκεύος από το φούρνο και το αφήνεις να ξεκουραστεί για άλλα πέντε λεπτά, χωρίς να αφαιρέσεις το καπάκι. Έπειτα, ανακατεύεις απαλά με ένα πιρούνι, για να βεβαιωθείς ότι οι κόκκοι είναι διαχωρισμένοι.