To μαρούλι αποτελεί αγαπημένο λαχανικό, την πιο κοινή και αγαπητή σαλάτα στον κόσμο.
Εύκολο στη χρήση του, το πλένεις, το κόβεις και έχεις αμέσως και εύκολα μια έτοιμη βάση όχι μόνο για σαλάτα αλλά και για το φαγητό. Προσθέτοντας κοτόπουλο, λίγο σολωμό, ή όσπρια, άλλα αρωματικά λαχανικά και λίγο λάδι έχεις ένα έτοιμο φαγητό. Εύκολα και απλά.
Το μαρούλι ωστόσο έχει μία δυσκολία. Το πλύσιμο. Και για την ακρίβεια το καλό πλύσιμο.
Και αν για κάτι συμφωνούν πολλοί είναι ότι ένα απλό πλύσιμο δεν αρκεί. ΤΑ μαρούλια κάνουν μία μεγάλη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές τα βακτήρια και τα φυτοφάρμακα να κάνουν... πάρτι!
Για το λόγο αυτό και το απλό ξέπλυμα με νερό δεν φτάνει, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή το E. coli.
Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε το μαρούλι
Ο καλύτερος τρόπος για να πλένετε το μαρούλι είναι να χρησιμοποιείτε δροσερό τρεχούμενο νερό και να τρίβετε απαλά κάθε φύλλο, λέει η Chelsea Edwards, διαιτολόγος στις ΗΠΑ.
«Προτιμώ να γεμίζω ένα μπολ με κρύο νερό και να βυθίζω τα φύλλα μαρουλιού μέσα και να τα τρίβω απαλά. Στη συνέχεια, κόβω τα φύλλα μαρουλιού και τα τοποθετώ στον αναδευτήρα σαλάτας μου για να φύγει η περίσσεια νερού», λέει.
Γιατί πρέπει να πλένετε το μαρούλι
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι , «καμία μέθοδος πλυσίματος δεν αφαιρεί ή σκοτώνει εντελώς όλα τα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν στα προϊόντα, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι το σχολαστικό ξέπλυμα των φρέσκων προϊόντων κάτω από τρεχούμενο νερό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του αριθμού των μικροοργανισμών. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών όχι μόνο βοηθά στην απομάκρυνση της βρωμιάς, των βακτηρίων και των επίμονων παρασίτων του κήπου, αλλά βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων».
Ο ιστότοπος προσθέτει: «Ξεχωρίστε και ξεπλύνετε ξεχωριστά τα φύλλα του μαρουλιού και άλλων χόρτων, πετώντας τα εξωτερικά φύλλα που είναι χαλασμένα».

Μπορείτε να πλύνετε το μαρούλι με ξύδι;
Ενώ δεν είναι απαραίτητο, το μαρούλι μπορεί να πλυθεί με ξύδι, λέει η Edwards.
«Μπορείτε να πλύνετε το μαρούλι σε ένα μείγμα ξιδιού και νερού για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση των βακτηρίων», λέει.
Χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι και δύο φλιτζάνια νερό και βυθίστε το μαρούλι για περίπου ένα λεπτό.
Ακολούθως ξεπλύνετε με κρύο νερό.
Τι λέει το πανεπιστήμιο του Colorando
Ξεπλύνετε ένα-ένα τα φύλλα του μαρουλιού και άλλα χορταρικών, πετώντας τα εξωτερικά φύλλα αν είναι χαλασμένη.
Τα φύλλα μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν, οπότε το να τα βυθίσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά βοηθά να φύγει η άμμος και η βρωμιά.
Η προσθήκη ξυδιού στο νερό (1/2 φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξύδι
ανά 1 φλιτζάνι νερό) και μετά το ξέπλυμα με καθαρό νερό , έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη βακτηριακή μόλυνση, αλλά μπορεί να επηρεάσει την υφή και τη γεύση. Μετά το πλύσιμο, σκουπίστε με χαρτί ή χρησιμοποιήστε μια σβούρα σαλάτας για να απομακρύνετε την υπερβολική υγρασία».
