Συνταγή: Φτιάχνουμε παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο για τον Κωνσταντίνο και την Ελένη - iefimerida.gr

Συνταγή: Φτιάχνουμε παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο για τον Κωνσταντίνο και την Ελένη

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο / Φωτογραφία: shutterstock
Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο / Φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Ένα αγαπημένο γλυκό για δώρο ή κέρασμα. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε ένα ζεστό κομμάτι γαλακτομπούρεκο.

Ζούμε στη χώρα που κάθε γλυκατζής που σέβεται τον εαυτό του λατρεύει το γαλακτομπούρεκο. Είναι ένα γλυκό νοσταλγικό, μας θυμίζει κυριακάτικα τραπέζια και γιορτές ιδιαίτερες. Είναι το γλυκό που φτιάχνουμε στο σπίτι για να κεράσουμε τους καλεσμένους μας σε ιδιαίτερες περιστάσεις και είναι και το δώρο που επιλέγουμε να πάμε σε όσους γιορτάζουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μυστικά του είναι δύο, η βελούδινη παχιά κρέμα και τα τραγανά λεπτά φύλλα με το μπόλικο σιρόπι. Ιδού μια συνταγή με την οποία θα τα πετύχετε και τα δύο:

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο / Φωτογραφία: shutterstock
Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο / Φωτογραφία: shutterstock

Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Υλικά για 10-12 μερίδες

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμμένο
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • Σπόροι από 1 λοβό βανίλιας
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 6 αυγά
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 300 ml νερό
  • μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε με σύρμα μέρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε 4 λεπτά, ρίχνουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τους σπόρους βανίλιας. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το κορν φλάουρ, το σιμιγδάλι και το αλάτι με σύρμα. Μόλις ζεσταθεί το γάλα αλλά χωρίς να πάρει βράση ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τα αδειάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα. Μόλις δέσει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Σε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί, καλά βουτυρωμένο, στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας καλά ενδιάμεσα. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Διπλώνουμε τις άκρες και στρώνουμε ώστε να μην εξέχουν, χαράζουμε με προσοχή τα κομμάτια και ψήνουμε σε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει από πάνω. Βγάζουμε το αγλακτομπούρεκο από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως όπω ςείναι ζεστό με το κρύο σιρόπι για να το απορροφήσει σωστά.

Tips
-Προσέχουμε πολύ την κρέμα την ώρα που βράζει καθώς μπορεί πολύ εύκολα να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Το μυστικό είναι το γρήγορο και ασταμάτητο ανακάτεμα με σύρμα.

βανίλια ταιριάζει πολύ στο συγκεκριμένο γλυκό. Ωστόσο μπορείτε να το αρωματίσετε με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού τα οποάι οτου πάνε εξίσου. Επίσης μπορείτε να το σερβίρετε πασπαλίζοντάς το με λίγη κανέλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ