Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη μοτσαρέλα και στην μπουράτα - iefimerida.gr

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη μοτσαρέλα και στην μπουράτα

Σαλάτα με μοτσαρέλα, προσούτο και ντοματίνια / Φωτογραφία: Pixabay
Σαλάτα με μοτσαρέλα, προσούτο και ντοματίνια / Φωτογραφία: Pixabay
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Ζωή Παπαφωτίου

Δύο λαχταριστά ιταλικά τυριά που έχουν βασικές ομοιότητες αλλά διαφέρουν κιόλας σε αρκετά σημεία.

Η μοτσαρέλα είναι το πιο διάσημο ιταλικό τυρί στον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη λατρεύουν να την απολαμβάνουν, λιωμένη και ξεροψημένη, πάνω στην πίτσα και όχι μόνο. Εν τω μεταξύ, με τα χρόνια όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που αγαπούν τη σαλάτα καπρέζε και άλλα πιάτα στα οποία πρωταγωνιστεί σε φρέσκια μορφή. Μαζί της διαπρέπει βέβαια και η μπουράτα, ένα άλλο ιταλικό τυρί που της μοιάζει τόσο πολύ με αποτέλεσμα να μπερδευόμαστε και να τις ταυτίζουμε. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για δύο διαφορετικά τυριά που ναι μεν μοιάζουν αρκετά αλλά όχι τόσο όσο νομίζουμε.

Γιατί τις μπερδεύουμε;

Η μοτσαρέλα και η μπουράτα είναι και οι δύο τυριά σε φρέσκια μορφή που μοιάζουν πολύ εξωτερικά. Για την ακρίβεια είναι ολόιδιες: λευκές, στρογγυλές, γυαλιστερές και φουσκωτές. Μόνο αν ανοίξουμε τη μπουράτα κόβοντάς την αποκαλύπτεται η βασική τους διαφορά που κρύβεται στο εσωτερικό της. Επίσης, μοιάζουν και στη γεύση (βουτυράτη και βελούδινη) αφού φτιάχνονται από το ίδιο είδος γάλακτος και με παρόμοιο τρόπο.

Μπουράτα με ντοματίνια / Φωτογραφία: Unsplash
Μπουράτα με ντοματίνια / Φωτογραφία: Unsplash

Οι διαφορές στη γεύση, οι δύο ξεχωριστές υφές και το ψήσιμο

Η μοτσαρέλα φτιάχνεται από αγελαδινό ή βουβαλίσιο γάλα και είναι μαλακή και ελαστική εξωτερικά και εσωτερικά. Η μπουράτα όμως εσωτερικά είναι πιο μαλακή και κρεμώδης, σχεδόν υγρή, αφού είναι γεμάτη με στρατσιατέλα, δηλαδή κομματάκια φρέσκιας μοτσαρέλας και κρέμα γάλακτος. Η μοτσαρέλα έχει ελαφριά γεύση και είναι ανεπαίσθητα αλμυρή. Είναι γαλατένια, απαλή και δροσερή, πιο φίνα και διακριτική από τη μπουράτα. Η μπουράτα έχει πιο έντονη, βουτυράτη γεύση και πλούσια επίγευση. Και οι δύο ταιριάζουν φοβερά με τα κλασικά μεσογειακά υλικά όπως η ντομάτα, η μελιτζάνα, το ελαιόλαδο και ο βασιλικός γι αυτό και τις συναντάμε σε σαλάτες, πίτσες και ζυμαρικά. Τη μοτσαρέλα όμως προτιμάμε να την ψήνουμε γιατί λιώνει και γίνεται ακόμα πιο λαχταριστή ενώ η μπουράτα μπαίνει στα πιάτα ωμή με σκοπό να αναδειχθεί η «διπλή» υφή της όταν κοπεί.     

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ