Το αγαπημένο σπιτικό γλυκό των παιδιών κάθε εποχής, οι τηγανίτες με μέλι, στην πιο εύκολη εκδοχή τους.
Οι τηγανίτες είναι ένα γλυκό εξ ορισμού σπιτικό και φυσικά διαχρονικό, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Πολύ πριν περάσουμε στην «εποχή των pancakes» άλλωστε στην Ελλάδα φτιάχναμε με νερό και αλεύρι (άντε και λίγη μαγιά, σόδα, μπέικιν κλπ.) το πιο τραγανό και αφράτο παράλληλα γλυκό για να ικανοποιήσουμε τις λιγούρες των παιδιών και όχι μόνο. Η βασική συνταγή τους είναι πάρα πολύ απλή και γρήγορη γι αυτό και είναι η τέλεια λύση της τελευταίας στιγμής όταν είναι αργά, δεν έχουμε τίποτα σχεδόν στο σπίτι κλπ.

Τηγανίτες με μέλι
Υλικά για 10-15 κομμάτια
- 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3/4 φλ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Μόλις δημιουργηθεί ένας ομοιογενής χυλός αφήνουμε στην άκρη 15 λεπτά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μπόλικο ελαιόλαδο (στάθμη: 1 εκ.). Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε μεγάλες κουταλιές από τον χυλό στη τηγάνι, με απόσταση η μία από την άλλη για να μην κολλήσουν. Τηγανίζουμε 1-2 λεπτά και μόλις ψηθούν και ροδίσουν από την κάτω πλευρά, τις γυρίζουμε. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αραδιάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το περιττό ελαιόλαδο. Σερβίρουμε αμέσως όπως είναι ζεστές, περιχύνοντάς τες με μπόλικο μέλι.
Tips
-Στις τηγανίτες ταιριάζουν άπειρα πράγματα από απλή ζάχαρη και κανέλα μέχρι πραλίνα, φρέσκα φρούτα και κάθε λογής ξηροί καρποί. Κρατήστε τις απλές ή «φορτώστε» τις ανάλογα με την όρεξη σας και τα υλικά που έχετε σπίτι. Σε κάθε περίπτωση όμως φάτε τις επιτόπου όσο είναι ζεστές ή έστω χλιαρές. Γενικά δεν διατηρούνται παρά μόνο για λίγη ώρα καθώς όταν κρυώσουν πολύ σφίγγουν, σκληραίνουν και αποκτούν μια ελαστική δυσάρεστη υφή.
-Επίσης μπορείτε να τις κάνετε και αλμυρές συνδυάζοντας τες με τυριά, αλλαντικά, chutney κλπ. Ή απλώς να τις πασπαλίσετε με μπόλικο αλατοπίπερο και μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι κ.ά.).