Το βάσκικο cheesecake που βρίσκουμε πλέον παντού φτιάχνεται με απλά υλικά στο σπίτι.
Κρεμώδες και βελούδινο, με πλούσια καραμελένια γεύση αυτό το cheesecake έχει κατακτήσει τους πάντες και τα πάντα. Όπως κάθε άλλο γαστρονομικό trend που κατά καιρούς κατακλύζει από περίοπτα εστιατόρια και café patisserie μέχρι συνοικιακά ζαχαροπλαστεία και γειτονικούς φούρνους έτσι κι αυτό έχει φτάσει και μέχρι τη σπιτική ζαχαροπλαστική. Και μαζί του φυσικά έχει φέρει και τη «φήμη» του δύσκολου και του απαιτητικού γλυκού. Άλλωστε πολλές συνταγές που μας είναι κάπως ανοίκειες στην αρχή αφού δεν προέρχονται από τις δικές μας παραδόσεις θεωρητικά μας φαίνονται ακατόρθωτες.
Η ζαχαροπλαστική βέβαια απαιτεί περισσότερη ακρίβεια οπότε όντως θέλει προσοχή στη λεπτομέρεια, στα ζυγίσματα, στις θερμοκρασίες κλπ. Η δυσκολία όμως είναι ένα εντελώς άλλο πράγμα αφού κατά κανόνα προϋποθέτει πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, εμπειρία, δεξιοτεχνία και διάφορα άλλα που ευτυχώς δεν περιλαμβάνει η παρασκευή του cheesecake των Βάσκων. Ειδικά με τη συνταγή που σας δίνουμε, ένα καλό ανακάτεμα και ένα ακριβές ψήσιμο αρκούν για να το πετύχετε.

Cheesecake των Βάσκων
Υλικά για 8-10 μερίδες
- 1 κιλό τυρί κρέμα
- 1 κούπα ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από μισό φρέσκο λοβό
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μια πρέζα αλάτι
- 4 αυγά
- 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το τυρί με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και λίγο λίγο την κρέμα γάλακτος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC. Σε ένα στρογγυλό ταψί ή ένα τσέρκι (διαμέτρου 22-24 εκ.) στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να καλύπτει καλά και τα τοιχώματα (να εξέχει από τη φόρμα τουλάχιστον 3 εκ.). Ψήνουμε 45 λεπτά μέχρι να μαυρίσει αρκετά η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Tip
Για ακόμα πιο «καμένο» και καραμελένιο αποτέλεσμα μπορείτε να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία στους 140ºC και να συνεχίσετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά.