Επιτέλους ήρθε η εποχή που ξεκινάμε τα παγωτά και ευτυχώς η πρωτεύουσα είναι γεμάτη υπέροχες προτάσεις.
Ζούμε σε μια πόλη που κάποτε έψαχνες το καλό παγωτό με το κιάλι και τώρα σχεδόν κάθε γειτονιά έχει τη δική της αυθεντική gelateria και όχι μόνο. Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα σε ό,τι αφορά το παγωτό είναι στα καλύτερά της αφού προσφέρει πλέον όλο τον χρόνο χειροποίητα παγωτά, παλιάς και νέας κοπής, που καλύπτουν όλες τι γενιές και όλα τα γούστα, ακόμα και τα πιο περίεργα.
Django
Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης ξεκίνησε να φτιάχνει φρέσκα παγωτά ημέρας στην Ερμούπολη της Σύρου πριν 20 ολόκληρα χρόνια. Ευτυχώς από το 2021 έχει φέρει τη φιλοσοφία του και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κουκάκι όπου κάθε μέρα ο κόσμος κάνει ουρές μπροστά στην πόρτα του για να απολαύσει τις 18 διαφορετικές γεύσεις που βρίσκει στη βιτρίνα. Φρέσκα βιολογικά υλικά και φυσικές τεχνικές είναι τα μόνα που χωράνε στο εργαστήριό του. Καπνιστό φουντούκι, σορμπέ σοκολάτας και κρέμα Καταλάνα είναι μερικές από τις μοναδικές γεύσεις του.
Βεΐκου 15, Κουκάκι
Le Greche
Αυτό είναι το πρώτo ίσως μαγαζί στην Αθήνα που μας έδειξε πως είναι το παραδοσιακό ιταλικό gelato χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά υλικά από Έλληνες παραγωγούς. Το φιστίκι που φτιάχνουν στο Le Greche της Εύης Παπαδοπούλου έχει το σωστό χρώμα, το αληθινό άρωμα και την αυθεντική γεύση του αγαπημένου μας καρπού. Γι αυτό και είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν όχι μόνο στην πόλη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Μασκαρπόνε με καραμελωμένα σύκα, σοκολάτα με ρούμι και δαμάσκηνα, πάβλοβα με ολόκληρα κομμάτια μαρέγκας και φρούτα του δάσους συμπληρώνουν την λίστα επιλογών.
Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό
Χαρά
Είναι το μόνο μέρος στην Αθήνα που βρίσκεις παγωτό Αρμενοβίλ στην πιο old school και νοσταλγική μορφή του. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τα υπόλοιπα παγωτά της Χαράς που είναι εκει τα τελευταία 50 χρόνια για να μας σερβίρει σικάγο, παρφέ, εκμέκ, σιροπιαστά κάθε λογής με παγωτό από πάνω. Όλα είναι φτιαγμένα παραδοσιακά με τη γεύση και την ποιότητα που θυμόμαστε από μικρά παιδιά. Και φυσικά με την ίδια ακριβώς αισθητική που είχαν και τότε: ροζέτες σαντιγί, μαρασκίνο, στρογγυλά μπισκοτάκια κ.ο.κ.
Πατησίων 339, Αθήνα
Choco Latte Milano
Αρώματα και γεύσεις πλημμυρίζουν το στόμα σε κάθε κουταλιά. Ολόκληρα κομμάτια μπισκότων (πτι μπερ και oreo), φρούτα εποχής και αγνό γάλα, εκλεκτή σοκολάτα και πιπεριά τσίλι γίνονται αυθεντικό gelato και προσφέρουν απόλαυση. Φράουλα, βύσσινο, πραλίνα, τιραμισού και πολλά άλλα παγωμένα και λαχταριστά μπαίνουν μέσα και πάνω σε φρεσκοψημένες κρέπες και βάφλες. Ο ελληνοιταλός ιδιοκτήτης έχει βαθιά γνώση και άπειρη εμπειρία στη συγκεκριμένη τέχνη και αυτό φαίνεται σε κάθε λεπτομέρεια.
Choco Latte Milano, Λεωφ. Αλίμου 53
Συντριβάνι
Πολίτικο εκμέκ με ζουμερή, αρωματική βάση και μαστιχωτό καϊμάκι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να δοκιμάσει μπαίνοντας σε αυτό το ζαχαροπλαστείο. Επίσης παρφέ κρέμα και σοκολάτα με μπόλικα αμύγδαλα, σάμαλι με καϊμάκι από πάνω αλλά και παγωτό cookies με μεγάλα κομμάτια αληθινού μπισκότου. Γενικά εδώ κρατάνε την παράδοση ζωντανή ακολουθώντας παράλληλα τους μοντέρνους ρυθμούς και αυτό είναι και το βασικό τους πλεονέκτημα. Φεύγοντας πάρτε και μερικές πάστες, είναι πάντα φρεσκότατες.
Ειρήνης 4, Νέα Φιλαδέλφεια
Κόκκιον
Στο εργαστήριο παγωτού του Βασίλη Παπαματθαίου έχουν θέση μόνο τα καλύτερα υλικά κάθε άκρης του πλανήτη. Εξωτικά φρούτα, ελληνικό γάλα, σοκολάτα κορυφαίας ποιότητας (85% κακάο) και άλλα μπαίνουν σε πραγματικά ευφάνταστους συνδυασμούς που εντυπωσιάζουν όχι μόνο στο άκουσμα αλλά και στη γεύση. Πραλίνα φουντουκιού με βερίκοκο και μαύρο ρούμι, σορμπέ μανταρίνι με τζίντζερ, παγωτό καρύδα με μπισκότο, αμύγδαλο με τόνκα και μαύρη σοκολάτα με φρούτα του πάθους. Απολαύστε τα σε χωνάκι και κυπελάκι, ή πάρτε τα για το σπί σε βάζο με βιδωτό καπάκι.
Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι
Τίλλας
Ταξίδι στα 50s σε κάθε κουταλιά, έτσι είναι τα παγωτά του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου. Στη ρετρό σάλα του και στον κατάφυτο κήπο του οι δίσκοι έρχονται γεμάτοι με σικάγο, παρφέ, καϊμάκι και άλλα απολαυστικά παγωτά. Επειδή όμως το συγκεκριμένο μαγαζί έχει μεγάλη ιστορία στα αυθεντικά πολίτικα γλυκά οι καλύτερες προτάσεις είναι αυτές που συνδυάζουν τα σιροπιαστά με τα παγωτά, όπως για παράδειγμα τα ζουμερά τουλουμπάκια με το παγωτό καϊμακι απώ πάνο.
Αγίας Τριάδος 2, Νέα Φιλαδέλφεια
Le Mole
Στο Τορίνο, από όπου κατάγεται ο Marco Mure, ξέρουν πάρα πολύ καλά την τέχνη του παγωτού. Αυτήν ακριβώς την τέχνη κατέχει και εκείνος γι αυτό φτιάχνει γλυκά και παγωτά που γίνονται ανάρπαστα εδώ και χρόνια. Όλες οι γεύσεις παγωτού που διαθέτει στο Le Mole έχουν ιταλικό χαρακτήρα. Από την κλασική στρατσιατέλα και το παγωτό μπαμπάς με ρούμι μέχρι το τιραμισού. Best seller τα φρουτένια, ειδικά με το σύκο γίνεται χαμός αλλά και τα σορμπέ (ροδάκινο, μάνγκο κ.ά.).
Δημοκρατίας 3, Πεύκη
Μαραμπού
Τα παγωτά του Μαραμπού φτιάχνονται με λιγότερη ζάχαρη από το «κανονικό» κι αυτή είναι και η διαφορά τους από τα υπόλοιπα. Όλα είναι ελαφριά με πλούσια γεύση χάρη στα εποχικα υλικά που περιέχουν και τη μαεστρική τεχνική με την οποία φτιάχνονται. Οι επιλογές είναι πρωτότυπες και αξίζουν όλες μια ευκαιρία. Σορμπέ κάσιους, πάβλοβα με λεμόνι, αχλάδι – τζίντζερ, σοκολάτα - περγαμόντο, σορμπέ ροδάκινο με μέλι, η φαντασία τους στο Μαραμπού είναι κυριολεκτικά αστείρευτη.
Αρχελάου 17, Παγκράτι
Oggi
Άλλο παγωτό και άλλο gelato. Όταν δοκιμάσεις αυτά που φτιάχνουν στο Oggi θα το καταλάβεις πολύ καλά. Ιταλική σοκολάτα, σισιλιάνικο φιστίκι, ελληνικό γάλα, φρούτα αυστηρά εποχικά και άλλα υλικά πρώτης ποιότητας μπαίνουν στις 20 γεύσεις που διαθέτουν. Νοτσιόλα, τιραμισού, καραμέλα, τσιζκέικ φράουλα, μάνγκο, λεμόνι… ό,τι τραβάει η όρεξή σου το έχουν κάνει gelato. Επίσης φτιάχνουν ωραιότατες βάφλες και φίνες πάστες που αξίζει να δοκιμάσεις.
Βουλής 17, Σύνταγμα