Με ζουμερά μάνγκο, που καλλιεργούνται πλέον και στην Ελλάδα, και τροπικά «καρύδια» φτιάχνουμε την πιο καλοκαιρινή παραλλαγή του αγαπημένου μας cheesecake.
Το cheesecake είναι ένα γλυκό απίστευτα δημοφιλές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και η κλασική, κρύα του μορφή (μπισκότο, τυρί κρέμα, κόκκινη μαρμελάδα) είναι απολαυστικότατη, αυτές που το έχουν κάνει σούπερ σταρ είναι οι ατελείωτες παραλλαγές του. Η δυνατότητα που έχει να προσαρμόζεται σε κάθε εποχή και να φτιάχνεται κυριολεκτικά με τα πάντα είναι το βασικό του προτέρημα. Από τα digestive και τα σοκολατένια cookies μέχρι τα τριμμένα λαμπροκούλουρα και τα περισσευούμενα μελομακάρονα, όλα τα μπισκοτοειδή μπορούν να μπουν στη βάση του.
Τυρί κρέμα, ανθότυρο, φρέσκια μυζήθρα και κατίκι είναι μόνο μερικά από τα τυριά που χρησιμοποιούμε για να το «γεμίσουμε» ενώ από πάνω έχουν θέση όλα τα toppings που μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους: βύσσινο του κουταλιού, σοκολατένιο σιρόπι, καραμέλα γάλακτος, μέλι, μυρωδικά, ακόμα και βρώσιμα λουλούδια. Στην παρακάτω συνταγή δίνουμε στο εξωτικό καλοκαίρι μυρωδιά, γεύση και όψη συνδυάζοντας το μάνγκο, την καρύδα και τα μακαντάμια.

Cheesecake με μάνγκο, κρέμα καρύδας και μακαντάμια
Υλικά για 6-8 μερίδες
- 250 γρ. μπισκότα τύπου Digestive ή μπισκότα καρυδας, τριμμένα (σκόνη)
- 125 γρ. μακαντάμια*, χοντροτριμμένα
- 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα
- 600 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη καρύδας
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 100 γρ. κρέμα καρύδας
- Μια πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη-ζελέ μάνγκο
- 400 γρ. ώριμο μάνγκο, πολτοποιημένο στο μούλτι
- 100 ml φρέσκο χυμό ανανά
- 250 γρ. ώριμο μάνγκο, κομμένο σε κύβους
- 3 φύλλα ζελατίνης (15 γρ.)
Εκτέλεση
Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά τα τριμμένα μπισκότα, τα μακαντάμια και το βούτυρο. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ή σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα βάζουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. και στρώνουμε μέσα ομοιόμορφα το μείγμα του μπισκότου. Το ψήνουμε για 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 1 ώρα.
Κρέμα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψει το μείγμα. Το απλώνουμε ίσια με μια σπάτουλα πάνω από το μπισκότο και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Επικάλυψη: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και μόλις μαλακώσουν τα στύβουμε καλά με το χέρι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τον χυμό ανανά μαζί με τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε με σύρμα για 1-2 μέχρι να λιώσει η ζελατίνη αλλά να μην πάρει βράση το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το πολτοποιημένο μάνγκο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από την κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ακόμα να σφίξει καλά. Γαρνίρουμε με το φρέσκο κομμένο μάνγκο, κόβουμε και σερβίρουμε.
*Μακαντάμια (Macadamia): Γεμάτοι ευεργετικές ιδιότητες και θρεπτικά στοιχεία, αυτοί οι ξηροί καρποί κατάγονται μεν από την Αυστραλία αλλά καλλιεργούνται στη Χαβάη, στη Λατινική Αμερική, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ασία. Τα τελευταία χρόνια έχουν διαδοθεί παγκοσμίως καθώς ενισχύουν τον μεταβολισμό, βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία (χαμηλώνουν την κακή χολυστερίνη) και βοηθούν στην πέψη. Επίσης, είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο γι αυτό αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.