Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά μας lunchbox με τα πιο νόστιμα και χορταστικά σνακ για το σχολείο.
Κάποτε στο σχολείο τρώγαμε και πίναμε ό,τι είχε το κυλικείο, ο φούρνος της γειτονιάς ή το ψιλικατζίδικο. Τυρόπιτα, πίτσα, λουκουμάς, κρουασάν, χυμός και σοκολατούχο ήταν οι πιο συνηθισμένες μας επιλογές, με το κουλούρι Θεσσαλονίκης να είναι ό,τι πιο ελαφρύ και υγιεινό μπορούσε κανείς να διαλέξει. Το ταπεράκι από το σπίτι ήταν σπάνιο έως ανύπαρκτο concept για πολλές δεκαετίες, κι ακόμη κι όταν υπήρχε ήταν τις περισσότερες φορές άξιο σχολιασμού με καλή και κακή έννοια από τους συμμαθητές.
Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς θα πω, έχουν αλλάξει άπειρα πράγματα σε ό,τι αφορά το φαγητό των παιδιών στο σχολείο. Το γεγονός ότι τα κυλικεία πουλάνε πλέον πιο υγιεινά προϊόντα, από τυποποιημένα με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη μέχρι φρέσκες σαλάτες και φρούτα εποχής έχει εξελίξει εν πολλοίς τον τρόπο που τρέφονται τα παιδιά κάθε ηλικίας. Επειδή όμως όλα ξεκινούν από το σπίτι, αυτό που στην πραγματικότητα έχει βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες είναι η δυναμική παρουσία του lunchbox στην καθημερινότητα των μαθητών. Έτσι όχι μόνο παίρνουν συστηματικά μαζί τους ταπεράκι αλλά συμμετέχουν και στην προετοιμασία του αφού το «μαγείρεμα» κάνει την όλη διαδικασία πιο δελεαστική και τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν τα αγαπημένα τους συστατικά αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού τους.
Πως όμως συνδυάζονται τελικά οι λιχουδιές με τα θρεπτικά υλικά; Παρακάτω σας έχουμε μερικές απολαυστικές συνταγές που θα δώσουν στα μικρά, και τα μεγάλα, σας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται στο μάθημα αλλά και στο παιχνίδι. Μπείτε μαζί στην κουζίνα και διασκεδάστε το. Άλλωστε, η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία αλλά μια ακόμα δημιουργική διαδικασία προσφοράς και μοιράσματος που μας εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο και στιγμές χαράς με όσους αγαπάμε.

Σάντουιτς, το πολυμορφικό!
Τα τοστ και τα σάντουιτς είναι η πιο εύκολη και γρήγορη λύση. Δεν χρειάζονται μαγείρεμα και χωράνε μέσα τα πάντα. Επίσης, με τους κατάλληλους συνδυασμούς πληρούν όλες τις βασικές προϋποθέσεις ενός ολοκληρωμένου γεύματος που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι), πρωτεΐνες (κρέας ή αλλαντικό), βιταμίνες (φρέσκα φρούτα και λαχανικά) και πολύτιμα μέταλλα (π.χ. ασβέστιο: τυρί κ.ο.κ.). Όλα αυτά βέβαια με μια πρώτη ματιά οδηγούν μοιραία στην πιο συνηθισμένη μορφή του τοστ και του σάντουιτς με ψωμί, τυρί, ζαμπόν, ντομάτα και μαρούλι η οποία, μαζί με ένα μήλο ή μια μπανάνα είναι μια χαρά για όσα παιδιά αγαπούν τις απλές, κλασικές γεύσεις και δεν έχουν τη διάθεση να πειραματίζονται και να δοκιμάζουν. Αν όμως ισχύει το αντίθετο, πάρτε ένα ένα τα υλικά με τη σειρά και αντικαταστήστε τα χρησιμοποιώντας εναλλακτικές που και ξεφεύγουν από την πεπατημένη και, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο ωφέλιμες.
Όχι μόνο με ψωμί
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, δηλαδή από το ψωμί. Για παράδειγμα, αντί για το λευκό, επεξεργασμένο και γεμάτο συντηρητικά κλασικό ψωμί για τοστ, επιλέξτε ένα προζυμένιο, ολικής άλεσης, σικάλεως ή πολύσπορο. Εν ανάγκη αφαιρέστε την κόρα, αν τους φαίνεται σκληρή και ενοχλητική, ή πάρτε μίνι στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ, μπριος, τορτίγιες καλαμποκιού κλπ. Τα διαφορετικά σχήματα πάντα ιντριγκάρουν τα παιδιά και η ποικιλία τα κάνει να μην βαριούνται και να γκρινιάζουν λιγότερο.

Τυριά υπάρχουν πολλά
Επίσης, στη θέση του κίτρινου, ήπιου και ψιλοαδιάφορου τυριού σε φέτες, που συνήθως χρησιμοποιούμε δοκιμάστε κάτι πιο ενδιαφέρον γευστικά. Αν ας πούμε στο παιδί σας αρέσει η φέτα ή η γραβιέρα, προτιμήστε τις. Έτσι και θα πάρει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο (απαραίτητα για την ανάπτυξη των μυών και των οστών του) και θα ευχαριστηθεί περισσότερο αυτό που θα φάει. Σε περίπτωση που βάλετε κάποιο αλειφώδες, δώστε μια ευκαιρία στα ελληνικά (κατίκι, τσαλαφούτι κλπ.), αντί να μπείτε στην απλή λογική του τυριού κρέμα.
Ζήτω το κρέας
Τα αλλαντικά είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τόσο επεξεργασμένα που καλύτερα να τα παραλείψετε τελείως ή ακόμα καλύτερα να βάλετε στη θέση τους ένα λεπτοκομμένο κομμάτι ψημένου κρέατος π.χ. λίγο ψαχνό που μπορεί να περίσσεψε από το κοτόπουλο με πατάτες που φτιάξατε την προηγούμενη μέρα, ένα μπιφτέκι ή ακόμα και μια ξεκοκαλισμένη ψητή μπριζόλα, χοιρινή ή μοσχαρίσια, κομμένη σε μπουκιές. Το ότι θα βρουν μαγειρεμένο κρέας μέσα στο σάντουιτς θα τα ξετρελάνει σίγουρα περισσότερο και από το λατρεμένο τους παριζάκι.

Λαχανικά: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!
Τα λαχανικά είναι κατά κανόνα τα λιγότερο αγαπημένα των παιδιών. Σε αυτό το στάδιο για να μην παιδευτείτε ιδιαίτερα, σκεφτείτε ποια είναι η αγαπημένη σαλάτα του παιδιού σας (αν υπάρχει) και παίξτε με τα υλικά της αλλά και με τα χρώματα γενικότερα. Π.χ. χρωματιστές πιπεριές, ντοματίνια, λάχανα και καρότα, baby πρασινάδες (ρόκα, σπανάκι) που είναι πιο τρυφερές και νόστιμες. Το κόλπο με τη σαλάτα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε γενικότερα για να γεμίσετε το σάντουιτς με όλα τα αντίστοιχα υλικά. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες και πιο δημοφιλείς σαλάτες είναι πλήρη γεύματα οπότε αν γεμίσετε ψωμί με τα υλικά της χωριάτικης ή αραβικές πίτες με το μείγμα της σαλάτας του Καίσαρα δίνετε το παιδί την εντύπωση ότι απολαμβάνει το αγαπημένο του σνακ ενώ ουσιαστικά τρώει σαλάτα με έναν πολύ πιο πρακτικό τρόπο.

Κάθε μέρα γλυκό
Τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά, όλοι το ξέρουν αυτό. Και το να τους τα στερείτε μονίμως, επειδή ομολογουμένως η συχνή κατανάλωσή τους βλάπτει, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Γι αυτό μπορείτε να τους δίνετε καθημερινά την ευκαιρία να απολαμβάνουν μια λιχουδιά, σε μικρή βέβαια ποσότητα και φτιαγμένη από υγιεινά υλικά. Πέρα από τα φρούτα λοιπόν που είναι ούτως ή άλλως το πιο φυσικό γλυκό που μπορούμε, μικροί και μεγάλοι, να καταναλώσουμε για να πάρουμε ενέργεια, ένα γλυκό είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ειδικά όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολυάσχολη ημέρα ο οργανισμός μας το χρειάζεται όσο τίποτα άλλο. Και σε αυτή τη συνθήκη, τη λύση δίνουν τα σαντουιτσάκια τα οποία μπορούν μια χαρά να μετατραπούν σε θρεπτικότατα γλυκά. Δυο φέτες ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ανάμεσα είναι ό,τι πιο απλό και εύκολο μπορείτε να φτιάξετε. Επίσης, ο συνδυασμός ταχίνι, μέλι και φρέσκο μήλο (σε φέτες, πασπαλισμένο με κανέλα) μέσα σε αφράτο κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι εξαιρετικός. Ακόμα, δυο μικρά κομμάτια τσουρέκι αλειμμένα με μια κουταλιά φιστικοβούτυρο ή πραλίνα και μισή μπανάνα (σε φετούλες) ενδιάμεσα σίγουρα θα κλέψουν τις εντυπώσεις.