Από το κάψιμο στις ενδορφίνες: Η επιστήμη εξηγεί την αγάπη μας για τα καυτερά φαγητά - iefimerida.gr

Από το κάψιμο στις ενδορφίνες: Η επιστήμη εξηγεί την αγάπη μας για τα καυτερά φαγητά

Το φαινόμενο δεν είναι απλώς γαστρονομικό· είναι βιολογικό, ψυχολογικό και βαθιά πολιτισμικό / SHUTTERSTOCK
Το φαινόμενο δεν είναι απλώς γαστρονομικό· είναι βιολογικό, ψυχολογικό και βαθιά πολιτισμικό / SHUTTERSTOCK

Τα πικάντικα φαγητά ανήκουν σε εκείνη την παράξενη κατηγορία εμπειριών που μας προκαλούν πόνο, δάκρυα, εφίδρωση – κι όμως επιστρέφουμε ξανά και ξανά με απόλαυση.

Το φαινόμενο δεν είναι απλώς γαστρονομικό· είναι βιολογικό, ψυχολογικό και βαθιά πολιτισμικό.

Για να καταλάβουμε γιατί μας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το πικάντικο… δεν είναι γεύση. Δεν υπάρχει «καυτερό» γευστικός κάλυκας στη γλώσσα. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως κάψιμο είναι μια καθαρή νευρολογική αντίδραση σε ένα χημικό μόριο: την καψαϊκίνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σώμα πιστεύει ότι εκτίθεται σε κάτι επικίνδυνο

Η καψαϊκίνη, που εντοπίζεται στις πιπεριές τσίλι και σε όλα τα παράγωγά τους, εξελίχθηκε από τα φυτά ως αμυντικός μηχανισμός ώστε να αποθαρρύνει τα θηλαστικά από το να μασούν τους σπόρους. Δεν προοριζόταν να γίνει λιχουδιά. Στόχος της ήταν να προκαλεί μια αντίδραση συναγερμού στον οργανισμό: ερεθισμό, πόνο, αίσθηση θερμότητας. Το καταφέρνει δεσμευόμενη σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα, τον TRPV1, που βρίσκεται σε νευρώνες ειδικούς στην ανίχνευση απειλών – τους γνωστούς μας «υποδοχείς πόνου» ή nociceptors.

Όταν ο TRPV1 ενεργοποιείται, το σώμα πιστεύει ότι εκτίθεται σε κάτι επικίνδυνο, όπως υπερβολική θερμότητα. Έτσι πυροδοτείται μια σειρά αντιδράσεων: δάκρυα για να «ξεπλύνουν» τον ερεθιστικό παράγοντα, εφίδρωση για τη μείωση της θερμοκρασίας, καταρροή για την απομάκρυνση της ουσίας από τις ρινικές οδούς.

Αποτέλεσμα νευρικής εξαπάτησης

Όμως ο TRPV1 δεν είναι η μόνη πύλη στον κόσμο των καυτερών αισθήσεων. Άλλα ερεθίσματα ενεργοποιούν παρόμοιους υποδοχείς: το πιπέρι διεγείρει το TRPA1, ενώ η μέντα ενεργοποιεί το TRPM8 που σχετίζεται με την αίσθηση του κρύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι παράλληλες διαδρομές δείχνουν ότι η «θερμότητα» στο στόμα μας είναι αποτέλεσμα νευρικής εξαπάτησης και όχι θερμοκρασιακού φαινομένου. Γι’ αυτό και η εμπειρία μιας δαγκωματιάς σε ένα πικάντικο φαγητό είναι σαν να αγγίζεις ένα εικονικό πυρσό: το σώμα αντιδρά λες και κινδυνεύει.

Το ερώτημα όμως παραμένει: εφόσον οι καυτερές τροφές είναι στην ουσία ερεθιστικές, γιατί τόσοι άνθρωποι τις αποζητούν; Η απάντηση βρίσκεται στο πώς μαθαίνει και προσαρμόζεται ο εγκέφαλος. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μια μορφή αντοχής στην καψαϊκίνη.

Με την επαναλαμβανόμενη έκθεση, οι υποδοχείς TRPV1 γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη έντονη αίσθηση καψίματος μειώνεται με τον χρόνο, επιτρέποντας στα υπόλοιπα στοιχεία του φαγητού – άρωμα, υφή, γεύση – να γίνουν πιο εμφανή. Είναι σαν κάθε μπουκιά να εκπαιδεύει το νευρικό μας σύστημα να φοβάται λιγότερο.

Γνωστική αναπλαισίωση και καλοήθης μαζοχισμός

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για φυσική απευαισθητοποίηση. Ο εγκέφαλος μαθαίνει επίσης να «αναθεωρεί» το νόημα του πόνου. Όταν τρώμε καυτερά σε ασφαλές περιβάλλον, σε ένα οικογενειακό γεύμα ή ανάμεσα σε φίλους, ο πόνος παύει να σημαίνει απειλή. Μετατρέπεται σε πρόκληση, σε παιχνίδι, σε απόλαυση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται γνωστική αναπλαισίωση. Είναι παρόμοια με το γιατί αγαπάμε τα τρομακτικά φιλμ ή τα τρενάκια λούνα παρκ: ζούμε μια έντονη εμπειρία με πλήρη έλεγχο. Η αδρεναλίνη και οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται ενισχύουν αυτή την αίσθηση ευφορίας. Οι καυτερές γεύσεις προσφέρουν κάτι σαν «ακίνδυνο πόνο», έναν μηχανισμό που οι επιστήμονες ονομάζουν «καλοήθη μαζοχισμό».

Τα πικάντικα φαγητά ανήκουν σε εκείνη την παράξενη κατηγορία εμπειριών που μας προκαλούν πόνο, δάκρυα, εφίδρωση – κι όμως επιστρέφουμε ξανά και ξανά με απόλαυση / SHUTTERSTOCK
Τα πικάντικα φαγητά ανήκουν σε εκείνη την παράξενη κατηγορία εμπειριών που μας προκαλούν πόνο, δάκρυα, εφίδρωση – κι όμως επιστρέφουμε ξανά και ξανά με απόλαυση / SHUTTERSTOCK

Ανακουφιστικό γιαούρτι

Η ιστορία, άλλωστε, δείχνει ότι η αγάπη για το πικάντικο είναι παλιά όσο και ο πολιτισμός. Οι πρώτες αποδείξεις για κατανάλωση τσίλι χρονολογούνται γύρω στο 7000 π.Χ. στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. Οι πιπεριές ταξίδεψαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα και έκτοτε κατέκτησαν κουζίνες σε κάθε ήπειρο. Σήμερα η αγορά καυτερών σαλτσών είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Άρα το ενδιαφέρον μας δεν είναι απλή ιδιοτροπία· είναι γραμμένο στη γαστρονομική και αισθητηριακή μας κληρονομιά.

Και τι γίνεται όταν το κάψιμο γίνεται υπερβολικό; Η επιστήμη έχει απαντήσεις και για αυτό. Επειδή η καψαϊκίνη είναι λιποδιαλυτή, το νερό δεν βοηθά – απλώς μεταφέρει την αίσθηση σε περισσότερα σημεία. Το γάλα, αντίθετα, περιέχει καζεΐνη που δεσμεύει το μόριο και το παρασύρει μακριά από τους υποδοχείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γιαούρτι λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Η μπύρα, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε αλλιώς, δεν κάνει μεγάλη διαφορά· μόνο αλκοόλ υψηλού βαθμού θα μπορούσε να το διαλύσει, πράγμα όχι και τόσο πρακτικό την ώρα που χτυπιέσαι από ένα vindaloo. Μια πιο γευστική λύση είναι το παγωτό μέντας: το λίπος του δεσμεύει την καψαϊκίνη ενώ η μέντα ενεργοποιεί το TRPM8, χαρίζοντας μια δροσιστική αντίστιξη στον πόνο.

Το πικάντικο φαγητό, λοιπόν, βρίσκεται στο σταυροδρόμι επιστήμης και κουλτούρας. Ο πόνος που προκαλεί είναι αληθινός, όχι φανταστικός. Η ευχαρίστηση που προσφέρει όμως είναι εξίσου πραγματική – μια περίπλοκη συνάντηση νευρολογικών μηχανισμών, προσωπικής αντοχής και κοινωνικής συμμετοχής.

Ίσως τελικά να αγαπάμε τα καυτερά όχι παρά τον πόνο αλλά και εξαιτίας του: επειδή υπόσχονται μια μικρή δοκιμασία, μια αίσθηση ξεπεράσματος, μια ζωντανή εμπειρία που ξυπνά τις αισθήσεις και μας κάνει να νιώθουμε πιο συντονισμένοι με το σώμα μας. Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην αντοχή και την απόλαυση, ένα γευστικό ρίσκο που ελάχιστοι μετανιώνουν – ακόμη κι όταν τρέχουν για λίγο ανακουφιστικό γιαούρτι λίγα δευτερόλεπτα αργότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ