Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τα ταξίδια τους σε πόλεις και σε χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, με βάση ένα και μόνο πράγμα, το φαγητό.
Πού αλλού μπορεί κανείς να βρει πιο αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα από ό,τι στην ίδια τη Νάπολη; Ή να γευτεί τη γαλλική γαστρονομική πρωτεύουσα, τη Λιόν, γνωστή για τα παραδοσιακά της bouchons και τα εστιατόρια με αστέρι Michelin, ή να απολαύσει στο ηλιόλουστο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας τα διάσημα pintxos δίπλα στη θάλασσα;
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, καμία από αυτές τις χώρες δεν κατέχει την πρωτιά ως ο πιο «αυθεντικός» γαστρονομικός προορισμός της Ευρώπης.
Η έρευνα, που διεξήχθη από την ταξιδιωτική εταιρεία Saga, ανέλυσε περισσότερα από 5.000 εστιατόρια σε 125 ευρωπαϊκές πόλεις χρησιμοποιώντας κριτικές στο Google, εξετάζοντας πόσο συχνά εμφανίζονταν οι λέξεις «authentic» (αυθεντικό) και «traditional» (παραδοσιακό), καθώς και τη συνολική βαθμολογία των πελατών.
Πού αξίζει να πάει κανείς για την καλύτερη τοπική κουζίνα; Η Βουδαπέστη είναι η ευρωπαϊκή πόλη που κατέκτησε την κορυφή.
Γνωστή κυρίως για τα ruin bars και τα θερμά λουτρά της, η ουγγρική πρωτεύουσα εξελίσσεται ραγδαία και σε έναν σοβαρό γαστρονομικό προορισμό, με νέα αστέρια Michelin να προστίθενται κάθε χρόνο στη γαστρονομική της σκηνή.
Τα χαρακτηριστικά πιάτα της Βουδαπέστης είναι πλούσια και γεμάτα γεύση: γκουλάς, μια πηχτή σούπα με βοδινό και πάπρικα, κοτόπουλο πάπρικας με ξινή κρέμα και τηγανίτες Gundel, γεμιστές με σταφίδες μουλιασμένες στο ρούμι και καρύδια.
Η ελληνική πόλη-έκπληξη στο No 2
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται μια ελληνική πόλη-έκπληξη: ο Πειραιάς. Αν και συχνά επισκιάζεται από την αρχαία ιστορία της γειτονικής Αθήνας, αυτή η παραθαλάσσια πόλη διαθέτει εντυπωσιακή γαστρονομική δυναμική.
Ως το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, είναι πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις των θαλασσινών, με ζουμερά μύδια, ψητό χταπόδι, αχνιστή ψαρόσουπα και τραγανό μπακαλιάρο τηγανητό. Και για επιδόρπιο; Φρέσκοι λουκουμάδες, τα χρυσά, μελωμένα ντόνατς που, σύμφωνα με την παράδοση, προσφέρονταν στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα.
Μια θέση παρακάτω βρίσκεται η ελληνική πρωτεύουσα.
«Θεωρούμενη ως η καρδιά της Ελλάδας, η Αθήνα καταλαμβάνει την τρίτη θέση με βαθμολογία 96/100 και τη θετικότερη αξιολόγηση ανάμεσα στις 10 πρώτες πόλεις. Με τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να αναζητούν δημοφιλή ελληνικά πιάτα όπως γύρο και σουβλάκι, δεν προκαλεί έκπληξη που τα αυθεντικά εστιατόρια της Αθήνας συγκεντρώνουν τόσο ενθουσιώδεις κριτικές.
Ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι μια ελληνική σούπα με αυγολέμονο -χτυπημένα αυγά και χυμός λεμονιού-, και η φάβα, ένα ντιπ φτιαγμένο από κίτρινη φάβα, κρεμμύδι και μπαχαρικά.
Στην Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσει κανείς την τοπική κουζίνα είναι μέσα από τους μεζέδες, όπου μπορείς να δοκιμάσεις μια ποικιλία μικρών πιάτων», αναφέρει η έρευνα για την Αθήνα.
Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που διακρίνονται για την αυθεντική τους κουζίνα είναι η Βιέννη στην Αυστρία, η Βαλέτα στη Μάλτα και η Πράγα στην Τσεχία.
Παρότι η Ισπανία και η Γαλλία δεν βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, η Ιταλία κατάφερε να συμπεριληφθεί στη δεκάδα, με το Μιλάνο να κατακτά τη 10η θέση.
Οι 10 κορυφαίες «πιο αυθεντικές» πόλεις φαγητού στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Saga:
Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Πειραιάς, Ελλάδα
Αθήνα, Ελλάδα
Βιέννη, Αυστρία
Κρακοβία, Πολωνία
Πράγα, Τσεχία
Βαλέτα, Μάλτα
Βαρσοβία, Πολωνία
Μόναχο, Γερμανία
Μιλάνο, Ιταλία
Φωτογραφίες: Unsplash