Η ζυγαριά είναι βασικό εργαλείο για την κουζίνα σου γι αυτό πρέπει να έχεις την κατάλληλη για τις ανάγκες σου.
Για να σου πετύχει το φαγητό ή το γλυκό εκτός από καλή συνταγή και ποιοτικά υλικά πρέπει να χρησιμοποιήσεις και ακριβείς αναλογίες. Ειδικά στη ζαχαροπλαστική που βασίζεται στη χημεία, ένα γραμμάριο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να φαίνεται υπερβολικό αλλά δεν είναι και τόσο. Αρκεί να σκεφτείς τη αρωματική και γευστική αλλαγή που μπορεί να προκαλέσουν δύο διαφορετικές ποσότητες ενός δυνατού υλικού π.χ. άλλο ένα γραμμάριο καυτερή πάπρικα σε μια κατσαρόλα φασολάδα άλλο δύο γραμμάρια καυτερή πάπρικα σε ένα πιάτο φασολάδα. Επίσης άλλο ένα γραμμάριο μπέικιν πάουντερ σε μια δόση ζύμης για μπισκότα άλλο δύο γραμμάρια μπέικιν πάουντερ στην ίδια ποσότητα ζύμης.
Στην πρώτη περίπτωση μπορεί το φαγητό από ελαφρώς πικάντικο να γίνει τόσο καυτερό που να μην τρώγεται και στη δεύτερη μπορεί τα μπισκότα να φουσκώσουν σωστά και να γίνουν όπως ακριβώς πρέπει ή να αφρατέψουν τόσο που να μετατραπούν σε μάφιν και πρακτικά να καταστραφούν. Και τώρα που το έκανες εικόνα (και γεύση) μπορούμε να προχωρήσουμε και να πούμε ότι σύμφωνα με έναν πολύ βασικό, αλλά εμπειρικό, κανόνα κάθε συνταγή για να βγει θα πρέπει όλα τα υλικά να είναι ζυγισμένα και μετρημένα με την ίδια μονάδα μέτρησης π.χ. φλιτζάνια, ποτήρια, κουτάλια κλπ. Για να πετύχει όμως απόλυτα, χωρίς κανένα περιθώριο λάθους, θα πρέπει να έχουμε ζυγίσει το καθετί με ακρίβεια γραμμαρίου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γλυκό. Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να πάρεις μια ζυγαριά τροφίμων η οποία βέβαια θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου.
Ψηφιακή ή αναλογική ζυγαριά;
Η επιλογή έχει να κάνει καθαρά με τις συνήθειες του καθενός και το level του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι δύο τύποι ζυγαριών που διατίθενται στην αγορά, δηλαδή η ψηφιακή και η αναλογική, είναι εξίσου εύχρηστοι και κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία και εύρος τιμών. Πολλοί ερασιτέχνες μάγειρες μάλιστα μπορεί να τις χρειάζονται και τις δύο αφού οι μία βολεύει περισσότερο για μικροποσότητες και η άλλη για πιο βαριά και ογκώδη υλικά. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα από την αρχή.
Ακρίβεια γραμμαρίου και απόβαρο
Η ψηφιακή ζυγαριά είναι σαφώς πιο σύγχρονη και αφορά περισσότερο τους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής καθώς ζυγίζει-μετράει με ακρίβεια γραμμαρίου. Για αυτό βολεύει σε πιο μικρές ποσότητες και ιδιαίτερα υλικά όπως μπαχαρικά, καφές, βότανα, αρωματικά, αλκοόλ και γενικά οτιδήποτε χρησιμοποιούμε με φειδώ. Επίσης είναι ιδανική για να μετράς μερίδες φαγητού όταν ακολουθείς συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Οι μετρήσεις εμφανίζονται αμέσως στην οθόνη, η οποία κάποιες φορές είναι και φωτιζόμενη. Και το καλύτερο; Η ψηφιακή ζυγαριά δίνει τη δυνατότητα να ζυγιστούν πολλά συστατικά μαζί στο ίδιο δοχείο καθώς βγάζει απόβαρο. Επίσης, κάποιες ζυγαριές προσφέρουν ζύγισμα σε διαφορετικές μονάδες μέτρησης βάρους και όγκου για να μετράμε με άνεση στερεά, υγρά κλπ. (g, kg, lb, ml, και oz). Επίσης, οι ψηφιακές ζυγαριές είναι μικρές οπότε αποθηκεύονται εύκολα σε ντουλάπια και συρτάρια. Τέλος, λειτουργούν με μπαταρίες οι οποίες όμως είναι οικονομικές και διαρκούν μεγάλο διάστημα. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 5 ευρώ (οι πιο απλές που είναι μεταλλικές, πλαστικές ή γυάλινες και ζυγίζουν μέχρι 1 κιλό) και φτάνουν το πολύ μέχρι τα 30 ευρώ (αυτές που ζυγίζουν μέχρι 8 κιλά, έχουν αντιολισθητικές επιφάνειες, πολλαπλές λειτουργίες κλπ.).
Για κρέας, φρούτα και λαχανικά
Η αναλογική ζυγαριά κουζίνας θυμίζει εκείνες που είχαν πριν δεκαετίες στα μπακάλικα και στις λαϊκές αγορές. Είναι σαφώς καταλληλότερη για μεγάλες ποσότητες καθώς η κλίμακα που αναγράφει στο μπροστινό της μέρος φτάνει μέχρι τα 100, τα 50 ή τα 10 γραμμάρια οπότε είναι καλύτερα να βάζουμε εκεί κρέας, λαχανικά, φρούτα κλπ. Δεν χρειάζεται ρεύμα ούτε μπαταρίες για να λειτουργήσει, μόνο να προσέχουμε να είναι ευθυγραμμισμένη η βελόνα της πριν τη χρησιμοποιήσουμε για να δείξει σωστό αποτέλεσμα. Κατά κανόνα είναι ογκώδης οπότε χρειάζεται μια μόνιμη θέση στον πάγκο ή σε κάποιο ντουλάπι με εύκολη πρόσβαση. Ωστόσο, κυκλοφορούν πολύ ντιζαϊνάτες επιλογές με έντονα χρώματα και ρετρό σχεδιασμό που δίνουν ένα έξτρα διακοσμητικό στοιχείο σε κάθε κουζίνα. Και αυτές είναι οικονομικές, αφού ξεκινάνε από τα 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι κα τα 200 ευρώ αν τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους υπογράφει κάποιο διάσημο brand.