Αν αγαπάς τα ψητά, το θερμόμετρο κρέατος είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αγοράσεις για να σου βγαίνουν πάντα τέλεια.
Οι παλιοί, έμπειροι ψήστες και παραδοσιακές μαγείρισσες, τσέκαραν τα πάντα με το μάτι, με την αφή και φυσικά με τη δοκιμή. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ψητά κρέατα, όλα τα κόλπα και τα μυστικά που μπορεί οποιοσδήποτε μεγαλύτερος να σου αποκαλύψει είναι κατά κανόνα εμπειρικά.
Ωστόσο, όση εμπειρία και να έχει κάποιος και όσο ακριβείς και να είναι οι οδηγίες που δίνουν ακόμα και οι πιο «άχαστες» συνταγές, η μόνη διαδικασία που δεν αφήνει κανένα περιθώριο λάθους και αστοχίας είναι το μέτρημα της θερμοκρασίας.
Μπορεί αυτό να μοιάζει υπερβολικό ή να έχεις στο μυαλό σου ότι αυτή η διαδικασία αφορά μόνο τους επαγγελματίες της μαγειρικής, αλλά δεν είναι έτσι. Το πιο χρήσιμο εργαλείο για την κουζίνα κάθε ψήστη, ακόμα κι αν δεν είναι σεφ κάποιου φημισμένου εστιατορίου, είναι το θερμόμετρο, καθώς είναι ο ακριβέστερος τρόπος να ελέγξεις πλήρως τα ψησίματά σου.
Με τη χρήση του θερμόμετρου θα βγάλεις τα κρεατικά από τη φωτιά ακριβώς την ώρα που είναι ζουμερά και λαχταριστά. Έτσι θα αποφύγεις τον κίνδυνο να μείνουν άψητα, δηλαδή να μην είναι ασφαλή για κατανάλωση, αλλά και θα τα προλάβεις πριν παραψηθούν και στεγνώσουν.
Τα είδη των θερμόμετρων και οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες για κάθε κρέας
Στα καταστήματα με σκεύη και εργαλεία κουζίνας υπάρχουν δύο ειδών θερμόμετρα, τα αναλογικά και τα ψηφιακά. Όλα διαθέτουν βελόνα, η οποία μπαίνει μέχρι το κέντρο του ψητού και έτσι τσεκάρεις τη θερμοκρασία του με απόλυτη ακρίβεια. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά οικονομικό μαγειρικό gadget, που η τιμή του ξεκινάει από 2 ευρώ. Επίσης, είναι τόσο εύχρηστο που θα λύσει τα χέρια ακόμα και των εντελώς πρωτάρηδων.
Κάθε είδος κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί και κατσίκι) έχει διαφορετική θερμοκρασία ψησίματος.
Το μοσχάρι, το αρνί και το κατσίκι έχουν διαβαθμίσεις ανάλογα με την προτίμηση (λίγο ψήσιμο, μέτριο ψήσιμο, καλό ψήσιμο κ.λπ.). Το χοιρινό και το κοτόπουλο πρέπει να είναι πάντα καλοψημένα για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.
Τι σημαίνει όμως καλοψημένα, και πώς αποτυπώνεται αυτό σε θερμοκρασίες; Όπως είπαμε και παραπάνω, το να χρησιμοποιήσει κανείς το θερμόμετρο κρέατος δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να φαίνεται, κυρίως γιατί όλα τα θερμόμετρα αναγράφουν επάνω τους ή αναλυτικά στο χαρτί οδηγιών τις ενδεδειγμένες θερμοκρασίες ψησίματος για κάθε κρέας. Οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπήξεις τη βελόνα μέχρι το κέντρο την κατάλληλη στιγμή και να πορευτείς ανάλογα με το αποτέλεσμα.