Ένα τηγάνι από μαντέμι μπορεί να κρατήσει για γενιές με την κατάλληλη φροντίδα για να διατηρηθεί η αντικολλητική του στρώση. Καθαρίζεται όμως με σαπούνι;
Μια πολύ μικρή ποσότητα σαπουνιού δεν θα καταστρέψει το μαντέμι, αλλά ορισμένα σκληρά σαπούνια θα διαβρώσουν την αντικολλητική του επιφάνεια και θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη και τη γεύση του φαγητού.
Επίσης, το μεγαλύτερο λάθος είναι η χρήση σκληρών εργαλείων που αφαιρούν το «seasoning» και, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μουλιάσετε το μαντεμένιο σκεύος σας ή να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων.
Πώς να καθαρίσετε τα μαντεμένια σκεύη σας χωρίς τη χρήση σαπουνιού
Δεν χρειάζονται περισσότερα από λίγα λεπτά για να καθαρίσετε ένα μαντεμένιο τηγάνι. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να του κάνετε βαθύ καθαρισμό μετά από κάθε χρήση. Αν, για παράδειγμα, έχετε απλώς τηγανίσει ένα αυγό ή ζεστάνει ένα φιλέτο κοτόπουλου, πιθανότατα αρκεί ένα πέρασμα με ένα βρεγμένο με ζεστό νερό πανί.
Ο καθαρισμός του τηγανιού μετά το μαγείρεμα θα πρέπει να γίνεται όσο το σκεύος είναι ακόμη ζεστό και λίγη ώρα αφού το βγάλετε από τη φωτιά, με ζεστό νερό.
Αφού το ζεστό νερό απομακρύνει την τροφή από την επιφάνεια, χρησιμοποιήστε μια ξύλινη κουτάλα ή μαλακή βούρτσα για να αφαιρέσετε ό,τι έχει απομείνει. Αποφύγετε τη χρήση μεταλλικών εργαλείων που θα καταστρέψουν την επιφάνεια του τηγανιού. Για τα υπολείμματα που επιμένουν τρίψτε το με χοντρό αλάτι.
Είναι σημαντικό επίσης να στεγνώσετε το μαντέμι σας αμέσως και καλά βάζοντάς το πάνω από μία εστία σε μέτρια φωτιά ή μέσα στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αφού στεγνώσει και όσο είναι ακόμη ζεστό, συστήνεται να το περάσετε ξανά με λάδι συντήρησης για μαντεμένια σκεύη ή με κάποιο άλλο λάδι μαγειρέματος που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.