Η αναζήτηση για τα κορυφαία σουβλάκια της πόλης δεν τελειώνει ποτέ. Όσο περισσότερο ψάχνουμε και δοκιμάζουμε τόσο καλύτερα και πιο ιδιαίτερα βρίσκουμε.
Το τυλιχτό σουβλάκι ήταν, είναι και θα είναι το απόλυτο ελληνικό street food και φυσικά το νούμερο ένα εθνικό μας τουριστικό προϊόν. Η αλήθεια είναι ότι για εμάς τους Έλληνες είναι ο πιο απολαυστικός εθισμός. Οι περισσότεροι θα μπορούσαμε να το απολαμβάνουμε καθημερινά, ειδικά τώρα που οι επιλογές μας διευρύνονται συνεχώς και κάθε άκρη της Αθήνας έχει να μας προσφέρει όχι μόνο κλασικές και αγαπημένες εκδοχές αλλά και διαφορετικές επιλογές που αξίζουν δοκιμής.
Ο Πρίγκιπας στην Ακαδημία βάζει βουβάλι στην πίτα
Με το που άνοιξε ξετρέλανε την περιοχή με τις ιδέες του οι οποίες όχι μόνο είναι πρωτότυπες αλλά έχουν και εθιστική γεύση. Το εξαιρετικής νοστιμιάς βουβαλίσιο καλαμάκι που έρχεται κατευθείαν από την Κερκίνη μπαίνει σε πίτα-σύννεφο μαζί με ολόφρεσκες πατάτες, ντοματένια σάλτσα, μπόλικα μυρωδικά και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αποτέλεσμα είναι όνειρο και τρώγεται σε χρόνο μηδέν. Ωστόσο, και τα υπόλοιπα «περίεργα» κλέβουν εξίσου τις εντυπώσεις: συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος σε πίτα καλαμποκιού, σάντουιτς με μαύρο χοίρο, λουκάνικο Τζουμαγιάς Σερρών με φασόλια Πρεσπών σε πίτα ή ψωμί κ.ά.
Χαριλάου Τρικούπη 23, τηλ.: 211 4050 070


Γύρος, όπως παλιά, από τον Χρηστάρα στη Μεταμόρφωση
Αυτό το σουβλατζίδικο, αν και δεν είναι «ιστορικό» με την τυπική έννοια του όρου (σ.σ. άνοιξε το 2008), είναι της παλιάς σχολής. Εδώ κάνουν τον γύρο με το χέρι χρησιμοποιώντας πρώτης ποιότητας κρέας που μαρινάρεται σε εκλεκτά μπαχαρικά. Στη συνέχεια ψήνεται όπως ακριβώς πρέπει ώστε να γίνεται τραγανός και παράλληλα να παραμένει μαλακός και ζουμερός. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο και απαράλλαχτο εδώ και 17 συνεχόμενα χρόνια γι αυτό όσοι επιλέγουν σταθερά τα σουβλάκια του Χρηστάρα δεν τα αλλάζουν με τίποτα. Τα απολαυστικά καλαμάκια του και τα αφράτα κεμπάπ είναι κι αυτά χειροποίητα οπότε αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Δεξαμενής 57 & Θεοτοκοπούλου, Μεταμόρφωση, τηλ. 210 2828 553
Πίτα με κοντοσούβλι στο «Ψήνω & έφαγες» της Λυκόβρυσης
Το συγκεκριμένο ψητοπωλείο είναι γνωστό για τις σούβλες του αφού ψήνει υποδειγματικά, σχεδόν καθημερινά, από αρνί, προβατίνα και γουρουνόπουλο μέχρι κοκορέτσι, κοντοσούβλι και φριγαδέλι. Τα τυλιχτά του βέβαια έχουν την ίδια χάρη αφού εκτός από τα κλασικά (γύρο, καλαμάκι κ.ο.κ.) βάζει μέσα στις πίτες και μερικά από τα σουβλιστά του. Όπως για παράδειγμα το μερακλίδικο κοντοσούβλι του που είναι πολύ νόστιμο και χορταστικό γι αυτό και έχει φανατικό κοινό όχι μόνο ως μερίδα αλλά και στο τυλιχτό. Ιδιαίτερα δημοφιλές και το πληθωρικό καλαμάκι προβατίνας, σκέτο ή σε πίτα.
Λεωφ. Αγίας Βαρβάρας 3, Λυκόβρυση, τηλ. 210 2830 030
Για το μπιφτέκι του Λευτέρη αξίζει να φτάσεις μέχρι την Καλλιθέα
Μπιφτέκι πλασμένο στο χέρι με συνταγή που μένει επτασφράγιστη εδώ και 56 ολόκληρα χρόνια. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό του συγκεκριμένου μαγαζιού που βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1969. Εκατοντάδες σουβλάκια, ζεστά και λαχταριστά, ετοιμάζονται καθημερινά και γιατρεύουν την πείνα της γειτονιάς αλλά και όσων έρχονται από κάθε άκρη της Αθήνας για να τα απολαύσουν. Εδώ όλα ψήνονται στα κάρβουνα, και το περιβόητο μπιφτέκι, το επίσης χειροποίητο κεμπάπ και φυσικά το καλαμάκι που είναι περαστό στο χέρι.
Ξενοφώντος 146, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9480 535

Τα λειβαδιώτικα σουβλάκια της Γλυφάδας
Λειβαδιά και σουβλάκι πάνε μαζί γι αυτό και όπου δείτε αυτό το «ζευγάρι» το αποτέλεσμα είναι πάντα εγγυημένο. Όπως σε αυτό το σουβλατζίδικο των νοτίων που τα χοιρινά καλαμάκια έχουν ακριβώς την ίδια όψη και γεύση με αυτά της ρουμελιώτικης πρωτεύουσας. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι πρώτης ποιότητας και όλα ψήνονται, από την αρχή, κατόπιν παραγγελίας. Οπότε να είστε προετοιμασμένοι ότι θα περιμένετε στην ουρά. Εκτός από ένα βουνό χοιρινά καλαμάκια που σίγουρα θα πάρετε για αρχή, αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία και στα χειροποίητα σουβλάκια κοτόπουλου αλλά και στον περιποιημένο γύρο.
Ανδρέα Παπανδρέου 126, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9648 233