Σεφ αποκαλύπτει την πιο εύκολη τεχνική για τέλεια ομελέτα - iefimerida.gr

Σεφ αποκαλύπτει την πιο εύκολη τεχνική για τέλεια ομελέτα

Ομελέτα με ψωμί
Ομελέτα με ψωμί / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένας μισελενάτος σεφ αποκάλυψε το μυστικό για να φτιάξει κανείς την απόλυτη ομελέτα και δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο μπορεί να νομίζετε.

Ο Paul Foster, ένας Βρετανός σεφ τού οποίου το πρώην εστιατόριο Salt απέσπασε αστέρι Michelin το 2018, μοιράστηκε τη δοκιμασμένη μέθοδό του για να τελειοποιήσει το κλασικό πιάτο με αυγά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μυστικό για τέλεια ομελέτα

Το μυστικό, όπως είπε, είναι να ζεσταθεί ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά πριν προστεθεί ένα κομμάτι βούτυρο.

«Αν απλώς λιώσει, τότε δεν είναι αρκετά ζεστό, αν αρχίσει να καίγεται αμέσως, τότε είναι πολύ ζεστό. Χαμηλώστε τη φωτιά καθώς η ομελέτα αρχίζει να δένει», εξήγησε.

«Προσθέστε μόνο λίγο αλάτι πριν από ντο μαγείρεμα» είπε, εξηγώντας ότι είναι σημαντικό να μη μείνει το μείγμα του αυγού σε επαφή με το αλάτι, καθώς «διασπά τις πρωτεΐνες του αυγού και επηρεάζει την υφή αν προστεθεί πολύ νωρίς», τόνισε.

Η επιλογή του σωστού λαδιού είναι επίσης πολύ σημαντική. «Εγώ χρησιμοποιώ βούτυρο, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και ένα ουδέτερο λάδι, όπως ηλιέλαιο ή φυτικό, για να αποτρέψετε το κάψιμο του βουτύρου», είπε ο σεφ.

Ομελέτα με ντομάτα και τυρί
Ομελέτα με ντομάτα και τυρί / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, το τηγάνι πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος. Αν είναι πολύ μικρό, τα αυγά δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα και η ομελέτα θα είναι δύσκολο να τυλιχτεί. Αν είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να μη μαγειρευτεί αρκετά γρήγορα.

Ο σεφ εξήγησε ότι ο ιδανικός αριθμός αυγών για μία ομελέτα είναι τρία, επισημαίνοντας πως, ανεξάρτητα από το μέγεθος του τηγανιού, δύο αυγά δεν αρκούν, ενώ τέσσερα είναι πολλά.

Ο Paul τόνισε ότι το ανακάτεμα των αυγών είναι ένα κρίσιμο στάδιο που πολλοί κάνουν λάθος στο σπίτι. «Μην παραχτυπάτε τα αυγά σας, ανακατέψτε τα απλώς μέχρι να ενωθούν. Αν το παρακάνετε, θα αφρίσουν και θα γεμίσουν με αέρα, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την τελική υφή», πρόσθεσε.

Για να αποφευχθεί το σκίσιμο της ομελέτας, συνέστησε να αφήνουμε το μείγμα να «ξεκουραστεί» για 10 με 15 δευτερόλεπτα και να εξασκούμαστε στο δίπλωμα, αντί για το αναποδογύρισμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό πρέπει να γίνεται όταν η ομελέτα έχει δέσει ως ενιαίο κομμάτι, αλλά η επιφάνειά της παραμένει ελαφρώς ρευστή και απαλή. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να διπλώσετε τη μία πλευρά στο ένα τρίτο, μετά ξανά στο ένα τρίτο για να δημιουργηθεί το σχήμα ρολού, και στη συνέχεια μεταφέρετέ την προσεκτικά σε ένα ζεστό πιάτο, με τη γραμμή του διπλώματος να κοιτά προς τα κάτω», εξήγησε.

Ομελέτα με σπανάκι
Ομελέτα με σπανάκι / Φωτογραφία: Unsplash

«Και αν το δίπλωμα σας φαίνεται ριψοκίνδυνο, σερβίρετέ την ανοιχτή, δεν υπάρχει ντροπή στο να αποφύγετε το “σκραμπλ”», πρόσθεσε.

Τέλος, για όσους θέλουν να προσθέσουν γέμιση με τυρί, συνέστησε να χρησιμοποιούν ψιλό τρίφτη, ώστε να διανεμηθεί ομοιόμορφα μέσα στην ομελέτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι περισσότερες γεμίσεις είναι καλύτερο να προστίθενται στο τέλος, λίγο πριν από το δίπλωμα, γιατί έτσι κατανέμονται πιο ομοιόμορφα και αποτρέπουν τις ρωγμές κατά το τύλιγμα», σημείωσε ο σεφ.

Ακόμη, σεφ προτείνει να περάσετε την επιφάνεια της ομελέτας με ένα κομμάτι βούτυρο, ώστε να αποκτήσει μια «πολυτελή γυαλάδα».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, «λίγα ψιλοκομμένα μυρωδικά, όπως σχοινόπρασο ή άνηθος, και λίγη λεπτοτριμμένη φλούδα λεμονιού μπορούν πραγματικά να της δώσουν ζωή».

«Εναλλακτικά, για αντίθεση στην υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγα πατατάκια ή ελαφρώς καβουρδισμένα ψίχουλα panko. Άλλες εξαιρετικές προσθήκες γεύσης είναι τα τουρσί κόκκινα κρεμμύδια και μια κουταλιά crème fraîche», πρόσθεσε ο σεφ.

Ομελέτα wrap
Ομελέτα wrap / Φωτογραφία: Unsplash
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ομελέτες αναδείχθηκαν ως το πιο δημοφιλές πρωινό για το 2025.

Παρά τη δημοτικότητά τους, η δημιουργία της τέλειας ομελέτας αποδεικνύεται πιο δύσκολη απ’ όσο φαίνεται, καθώς πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα παραδέχτηκαν ότι τη θεωρούν ένα από τα πιο απαιτητικά πιάτα για να τελειοποιηθεί.

Δύο στους τρεις είπαν επίσης ότι είχαν μικρές «καταστροφές» στην κουζίνα προσπαθώντας να πετύχουν τη σωστή τεχνική, με συχνά προβλήματα, όπως καμένα τηγάνια, υπερβολική γέμιση ή υπερβολικά στεγνή ομελέτα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, έδειξε ότι η πιο αγαπημένη γέμιση είναι το τυρί, με το 79% των συμμετεχόντων να το επιλέγουν ως το αγαπημένο τους υλικό.

Άλλες δημοφιλείς επιλογές ήταν το ζαμπόν, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και οι ντομάτες, ενώ κάποιοι πιο πειραματικοί μάγειρες παραδέχτηκαν ότι προσθέτουν πατατάκια ή ψίχουλα Panko στα πιάτα με αυγά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότεροι προτιμούν να συνοδεύουν την ομελέτα τους με φρέσκια πράσινη σαλάτα, πατάτες φούρνου ή ψωμί, ενώ άλλοι προτιμούν να τη συνδυάζουν με σαλάτα ντομάτας ή να τη βουτούν σε κέτσαπ ή καφέ σάλτσα.

Ομελέτα με τυρί και αλλαντικά
Ομελέτα με τυρί και αλλαντικά / Φωτογραφία: Unsplash

Ο Paul υπήρξε ιδιοκτήτης του εστιατορίου Salt στο Stratford-upon-Avon, το οποίο κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin το 2018.

Ύστερα από οκτώ χρόνια λειτουργίας, ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου ότι θα έπρεπε να κλείσει το εστιατόριο, εξαιτίας της πίεσης που προκάλεσε η αύξηση του κόστους ζωής στους πελάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ομελέτα αυγά σεφ τεχνική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ