Το στοίβαγμα ρούχων σε μια καρέκλα ή σε μια γωνιά του δωματίου είναι μία κοινή συνήθεια κοινή, κυρίως στους εφήβους, αλλά και στους ενήλικες.
Για πολλούς το να στοιβάζουν τα παντελόνια, τις μπλούζες, τις ζακέτες σε μία καρέκλα, είναι κάτι ασήμαντο, ρούχα που ξέχασαν εκεί ή δεν είχαν χρόνο να συμμαζέψουν. Σύμφωνα με την Ψυχολογία όμως πρόκειται για μία ενέργεια πίσω από την οποία κρύβονται πολύ περισσότερα.
Γιατί οι άνθρωποι στοιβάζουν τα ρούχα σε καρέκλα
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μορφή καθημερινής αναβλητικότητας. Το να μην τακτοποιούν άμεσα τα ρούχα αποτελεί συχνά μια συνειδητή απόφαση αναβολής μιας βαρετής και χαμηλής προτεραιότητας υποχρέωσης. Η συμπεριφορά αυτή συνδέεται με την κόπωση ή το άγχος, καθώς ο εγκέφαλος επιλέγει να εξοικονομήσει ενέργεια για πιο σημαντικές δραστηριότητες. Έτσι, η καρέκλα είναι ο τρόπος να συμβιβαστούν μεταξύ τακτοποίησης και ακαταστασίας καθώς τα ρούχα δεν είναι ούτε στο πάτωμα, αλλά ούτε και στη θέση τους. Αυτή είναι μία μέση λύση και σύμφωνα με την Ψυχολογία δείχνει ότι όσοι την ακολουθούν είναι πιο ευέλικτοι στη διαχείριση της καθημερινότητας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Ψυχολογία, οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτή τη συνήθεια δεν αγχώνονται ιδιαίτερα σε ένα λιγότερο οργανωμένο, άρα έχουν μία είδους ανοχή στο χάος.
Πίσω από αυτή τη συνήθεια όμως κρύβεται συχνά και κάτι άλλο. Οι άνθρωποι στοιβάζουν συχνά σε μία καρέκλα ρούχα επειδή δεν είναι αρκετά καθαρά για να τα ξαναβάλουν στην ντουλάπα και αρκετά βρώμικα για να μπουν στα άπλυτα. Με αυτό τον τρόπο, δείχνουν ότι ελέγχουν τον χώρο τους και επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες.
Όσο πάντως τα ρούχα στην καρέκλα δεν γίνονται σωρός που εισβάλλει τόσο στον χώρο όσο και στο μάτι, η συσσώρευσή τους δεν αποτελεί πρόβλημα σύμφωνα με την Ψυχολογία.