Οφθαλμίατρος απαντά στο αν είναι κακό να ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα στη θάλασσα -«Θα το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια» - iefimerida.gr

Οφθαλμίατρος απαντά στο αν είναι κακό να ανοίγουμε τα μάτια μας μέσα στη θάλασσα -«Θα το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια»

Ανοιχτά μάτια στη θάλασσα
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία επίσκεψη στη θάλασσα αποτελεί ιδανικό σχέδιο για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να αφήσουν για λίγο πίσω τους τα άγχη της καθημερινότητας.

Όταν βουτούν στη θάλασσα, πολλοί είναι εκείνοι που ανοίγουν τα μάτια τους, περίεργοι να μάθουν τι υπάρχει γύρω τους στον βυθό και να θαυμάσουν την ομορφιά του. Αυτό μπορεί να είναι και μια ενστικτώδης κίνηση, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, που απολαμβάνουν να παίζουν στα κύματα χωρίς γυαλιά κολύμβησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, όπως αναφέρει το infobae.com, το άνοιγμα των ματιών στη θάλασσα πολλές φορές συνοδεύεται από την αίσθηση «καψίματος», φαγούρας ή ερυθρότητας στους οφθαλμούς, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα, σχετικά με το αν είναι επιβλαβές το άνοιγμα των ματιών μέσα στο νερό.

Στα προαναφερθέντα ερωτήματα απαντά ο οφθαλμίατρος Vicente Miralles με μία ανάρτησή του στο TikTok, όπου ο ίδιος εξηγεί με απλό τρόπο τι συμβαίνει στα μάτια μας όταν τα ανοίγουμε μέσα στο νερό.

Οι παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό στα μάτια μας όταν τα ανοίγουμε στη θάλασσα

«Θα σας το εξηγήσω με πολύ απλό τρόπο», αναφέρει ο Miralles στην έναρξη του βίντεο που ανέβασε.

Δεδομένου του ότι είναι κάτι που «όλοι έχουμε κάνει κάποια φορά», όπως συμβαίνει και στις πισίνες παρά το χλώριο -το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινά παρόμοια συμπτώματα-, ο γιατρός Miralles έχει βιώσει αυτή την «αίσθηση καψίματος και ερεθισμού» ή ακόμα και «ερυθρότητα στα μάτια». Αυτό συμβαίνει ακόμη και αν η έκθεση των ματιών στο νερό διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Ο γιατρός Miralles διευκρινίζει πως αυτό συμβαίνει επειδή «το θαλασσινό νερό έχει υψηλότερη ωσμωμοριακότητα -δηλαδή μεγαλύτερη συγκέντρωση διαλυμένων σωματιδίων- σε σχέση με τα φυσικά μας δάκρυα». Επιπλέον, στον ερεθισμό που προκαλείται, συμβάλλουν η άμμος, μικροοργανισμοί και άλλες ουσίες που μπορεί να μπουν στα μάτια όταν τα ανοίγουμε κάτω από το νερό, προκαλώντας ένα παροδικό τσούξιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για κάτι ήπιο και παροδικό, χωρίς σοβαρές συνέπειες», τονίζει ο γιατρός Miralles, προσθέτοντας ότι με την πάροδο λίγων λεπτών η ενόχληση υποχωρεί.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί ότι «αν και είναι σπάνιο», υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, «ειδικά αν έχεις πληγή στον κερατοειδή χιτώνα, τη διαφανή εξωτερική στρώση του ματιού». Επιπλέον, τονίζει πως η επιλογή της περιοχής που κολυμπάμε παίζει σημαντικό ρόλο, αφού τα μολυσμένα νερά αυξάνουν τον κίνδυνο. Τέλος, επισημαίνει ότι όσοι φορούν φακούς επαφής, πρέπει να τους αφαιρούν πριν μπουν στη θάλασσα.

Όταν το τσούξιμο ή ο ερεθισμός δεν υποχωρούν, ο γιατρός Miralles συνιστά τη χρήση τεχνητών δακρύων, τα οποία ενυδατώνουν και λιπαίνουν τα μάτια, αντιμετωπίζοντας την ξηρότητα, το τσούξιμο, τη φαγούρα ή την αίσθηση παρουσίας ξένου σώματος (π.χ. άμμου).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν, όμως, «η ερυθρότητα, η ενόχληση ή η θολή όραση επιμένουν», τότε η καλύτερη επιλογή είναι να απευθυνθούμε σε ειδικό, για να διαπιστώσει αν έχει δημιουργηθεί μόλυνση ή κάποιο άλλο οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μάτια θάλασσα ερεθισμός οφθαλμίατρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ