Η Ann Angeletti στα 101 της, εξακολουθεί να δουλεύει κάθε μέρα στο κοσμηματοπωλείο της στο New Jersey των ΗΠΑ.
Γι' αυτήν, η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός. Παρά το γεγονός ότι είναι 101 ετών, εξακολουθεί να σηκώνεται κάθε πρωί για να ανοίξει το μαγαζί της, γεμάτη ενέργεια, αποφασιστικότητα και πάθος για τη δουλειά της.
Από το μανάβικο του Μπρούκλιν στο Diamond District
Η Angeletti μεγάλωσε στο Μπρούκλιν, μέσα σε μια εργατική οικογένεια. Από μικρή ηλικία εγκατέλειψε το σχολείο για να βοηθήσει τους γονείς της στο οικογενειακό μανάβικο.
Θυμάται ακόμα τον πατέρα της, πουλούσε πάγο με άμαξα που την έσερνε άλογο, πολύ πριν εμφανιστούν τα ψυγεία. «Μην ξεχνάτε ότι είμαι εκατό», λέει γελώντας. Στην πραγματικότητα, είμαι 101».
Κάθε εβδομάδα, η Ann ταξιδεύει από το Cresskill του Νιου Τζέρσεϊ στο Diamond District του Μανχάταν, την πιο φημισμένη περιοχή κοσμηματοπωλείων της Νέας Υόρκης. Εκεί, ανάμεσα σε βιτρίνες γεμάτες πολύτιμους λίθους και παλιούς γνωστούς, συναντά πελάτες και συνεργάτες με την ίδια ενέργεια που είχε δεκαετίες πριν.
Σήμερα, εξακολουθεί να εργάζεται στο Curiosity Jewelry, το κοσμηματοπωλείο που ίδρυσε το 1964 στο Cresskill, το οποίο διατηρεί και λειτουργεί μαζί με την κόρη και την εγγονή της.
Μια ζωή δουλειά και επιμονή
Η Ann δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, ούτε καν όταν ο άντρας της έφυγε για να πολεμήσει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τότε, πήρε τη ζωή στα χέρια της: δούλεψε στο ναυπηγείο του Πολεμικού Ναυτικού και αργότερα ως σερβιτόρα. Μέχρι που, ένα τυχαίο πέρασμα από ένα άδειο κατάστημα, άλλαξε τα πάντα:
«Περνούσα απ’ έξω, είδα το μαγαζί να νοικιάζεται, τηλεφώνησα στον ιδιοκτήτη και τον ρώτησα πόσο είναι το νοίκι. Μου είπε: 85 δολάρια τον μήνα το 1964», θυμάται. Από τότε, όπως λέει, «δεν κοίταξε ποτέ πίσω».
Το μυστικό της μακροζωίας και της επιτυχίας
Στην ηλικία των 101 ετών, η Angeletti συνεχίζει να πηγαίνει καθημερινά στο μαγαζί της, να εξυπηρετεί πελάτες και να επιβλέπει τη δουλειά της κόρης και της εγγονής της.
Το μυστικό της επιτυχίας της, όπως εξηγεί, είναι απλό: «Πρέπει να σηκώνεσαι, να κάνεις ντους, να τρως, να φροντίζεις τον εαυτό σου. Πρέπει να ασκείσαι. Αν δεν σου αρέσει αυτό που κάνεις, τότε άλλαξέ το». Και όπως λέει χαμογελώντας: «Αν σταματήσω να δουλεύω, θα πεθάνω».
Μέσα σε έναν αιώνα ζωής, η Ann Angeletti έζησε πολέμους, οικονομικές κρίσεις και τεχνολογικές επαναστάσεις. Όμως το πάθος της για τη δουλειά, η αισιοδοξία και η πειθαρχία της παραμένουν αναλλοίωτα και εμπνέουν.