Ομελέτα vs Βρώμη: Ποιο πρωινό είναι καλύτερο για το σάκχαρο στο αίμα σας; - iefimerida.gr

Ομελέτα vs Βρώμη: Ποιο πρωινό είναι καλύτερο για το σάκχαρο στο αίμα σας;

βρώμη
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πρωινό παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, τα αβγά και η βρώμη, διαφέρουν σημαντικά ως προς τη διατροφική τους επίδραση.

Σε μια «μονομαχία» ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό, διαιτολόγοι αναλύουν πώς ομελέτα και βρώμη επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα και ποια μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομελέτα

Η ομελέτα αποτελεί μια πρωτεϊνούχα επιλογή με ελάχιστους υδατάνθρακες. Μισό φλιτζάνι ολόκληρα αβγά περιέχει περίπου 164 θερμίδες, 12 γραμμάρια λιπαρών, μόλις 1,7 γραμμάρια υδατανθράκων και 11 γραμμάρια πρωτεΐνης. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Jackie Topol, που ειδικεύεται στο προδιαβήτη, επειδή τα αβγά περιέχουν κυρίως πρωτεΐνη και λίπος, έχουν πολύ μικρή επίδραση στο σάκχαρο από μόνα τους. «Το μαγείρεμα των αυγών με βούτυρο ή λάδι θα αυξήσει την περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να επιβραδύνει περαιτέρω την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η προσθήκη λαχανικών, τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες, θα βοηθήσει επίσης στην επιβράδυνση της ταχύτητας αύξησης του σακχάρου στο αίμα», προσθέτει.

Σημαντικό είναι και το τι συνοδεύει τα αβγά. Η κατανάλωσή τους μαζί με ψωμί, δημητριακά ή φρούτα μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο, ωστόσο, σύμφωνα με τη διαιτολόγο και εκπαιδεύτρια διαβήτη Amy Kimberlain, η πρωτεΐνη και το λίπος των αβγών βοηθούν να καθυστερήσει η πέψη, ενώ παράλληλα δημιουργούν μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο.

Η βρώμη

Από την άλλη πλευρά, η βρώμη θεωρείται ένα κλασικό, χορταστικό πρωινό. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης βρώμης προσφέρει περίπου 182 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατανθράκων, 4 γραμμάρια φυτικών ινών και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης. «Η βρώμη περιέχει υδατάνθρακες και επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται. Επιπλέον, ο τύπος βρώμης, ο τρόπος μαγειρέματος και το με τι την τρώτε θα επηρεάσουν το πόσο γρήγορα μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σας», εξηγεί η Kimberlain.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Topol διευκρινίζει ότι η λιγότερο επεξεργασμένη βρώμη (steel-cut) έχει πιο ήπια επίδραση, ενώ η στιγμιαία βρώμη μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη και μεγαλύτερη άνοδο. Παρ’ όλα αυτά, όλα τα είδη περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και συμβάλλουν στη μείωση των απότομων αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα, ειδικά όταν συνδυάζονται με πρωτεΐνη (όπως γιαούρτι) ή έξτρα ίνες (μούρα, σπόροι chia).

Αυγά εναντίον βρώμης: Τελικά, ποιο είναι καλύτερο για το σάκχαρο στο αίμα;

Το τελικό συμπέρασμα των ειδικών είναι ότι δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση για όλους. Τα αβγά προκαλούν συνήθως τη μικρότερη άνοδο σακχάρου, αλλά συχνά δεν αρκούν από μόνα τους, ενώ η βρώμη, όταν προετοιμάζεται σωστά και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, μπορεί να προσφέρει σταθερή ενέργεια και να μειώσει την απόκριση του σακχάρου στο αίμα.

Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ισορροπημένο πρωινό με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, λαμβάνοντας υπόψη ότι, όπως τονίζει η Kimberlain, κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά και είναι σημαντική η παρακολούθηση του σακχάρου μετά τα γεύματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βρώμη ομελέτα σάκχαρο πρωινό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ