Γιατρός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει ποιες τροφές αποφεύγει και τι να τρώμε αντί γι’ αυτές - iefimerida.gr

Γιατρός του Χάρβαρντ αποκαλύπτει ποιες τροφές αποφεύγει και τι να τρώμε αντί γι’ αυτές

τροφές
© Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Γιατρός με εξειδίκευση στη γαστρεντερολογία αποκάλυψε μια λίστα με τροφές που αποφεύγει για να προστατεύσει την υγεία του εντέρου του και πρότεινε εναλλακτικές.

Από σνακ μέχρι σος για σαλάτες, ο Δρ. Saurabh Sethi ο οποίος σπούδασε στο Χάρβαρντ, έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Instagram μέσω του οποίου συμβουλεύει τους 1,2 εκατομύρια ακόλουθούς του. Σε μία από τις αναρτήσεις του αποκαλύπτει ποιες είναι οι 8 τροφές που αποφεύγει και προτείνει εναλλακτικές. Πρόκειται για προϊόντα που φαινομενικά μοιάζουν υγιεινές επιλογές, αλλά δεν είναι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 8 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με γαστρεντερολόγο

Πρώτες στη λίστα του είναι οι υπερπεξεργασμένες μπάρες τονίζοντας ότι είναι ουσιαστικά γλυκές μπάρες, γεμάτες με γαλακτωματοποιητές, ψεύτικες φυτικές ίνες και σπορέλαια. Αντί αυτού συστήνει μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή φρούτα με βούτυρο ξηρών καρπών.

Δεύτερες στη λίστα του είναι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη καθώς όπως αναφέρει περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως σορβιτόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αέρια, φούσκωμα και διάρροια. Αντίθετα, συνιστά να μασάτε σπόρους μάραθου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθούν οι έτοιμες σος σαλάτας οι οποίες όπως αναφέρει περιέχουν έλαια που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές, αλλά και πρόσθετα σάκχαρα. Ο γιατρός συστήνει να φτιάχνετε σος με ελαιόλαδο, λεμόνι και μυρωδικά.

Οποιαδήποτε εξευγενισμένα έλαια, όπως το λάδι κανόλας, σόγιας ή καλαμποκιού, αποτελούν επίσης κόκκινες σημαίες για τον Δρ. Sethi, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά. Προτείνει το μαγείρεμα με λάδι από αβοκάντο ή ελαιόλαδο, γκρι ή λάδι καρύδας.

Τα γιαούρτια με γεύσεις που πλασάρονται ως υγιεινά είναι εξίσου επιβλαβή, σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, ο οποίος είπε ότι συχνά είναι γεμάτα με πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά συστατικά. Συστήνει απλό στραγγιστό γιαούρτι με φρούτα, κανέλα ή σπόρους τσία.

Ο Δρ. Sethi συνιστά επίσης να μην προστίθεται γάλα στον καφέ ειδικά για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Προτείνει ως εναλλακτικές τον σκέτο καφέ, την προσθήκη κανέλας ή γάλα αμυγδάλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έβδομα στη λίστα του είναι στιγμιαία noodles που είναι, όπως γράφει, γεμάτα με συντηρητικά και επιβλαβή για το μικροβίωμα του εντέρου και καθόλου θρεπτικά.

Τέλος, ο Δρ. Sethi τονίζει ότι η έτοιμη γκρανόλα με τα πρόσθετα σάκχαρα είναι συχνά χειρότερη από ένα γλυκό. Συνιστά να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα μπολ βρώμης ή απλό γιαούρτι με μούρα και σπόρους τσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τροφές ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Υγεία έντερο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ