Μικροβιολόγος αποκαλύπτει πώς αποφεύγει το E coli και τη σαλμονέλα -Τι δεν τρώει ποτέ - iefimerida.gr

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει πώς αποφεύγει το E coli και τη σαλμονέλα -Τι δεν τρώει ποτέ

φαγητό
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ο κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων αυξάνεται. Πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε; 

Η Primrose Freestone Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ σε άρθρο της στον Independent παραθέτει τα τρόφιμα που δεν τρώει ποτέ, για να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο και τις ευρύτερες, σχετικά με το θέμα, κινήσεις της. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί δεν τρώει στην ύπαιθρο

Και περιγράφει: 

«Σπάνια τρώω σε εξωτερικό χώρο – είτε για πικνίκ είτε για μπάρμπεκιου». Και εξηγεί ότι τα χέρια μπορεί να είναι βρώμικα, και υπάρχουν έντομα που μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια, όπως E coli, Salmonella και Listeria.

Επίσης, ππρέπει να προσέχουμε να διατηρούνται σε σωστή θερμοκρασία τα ευπαθή τρόφιμα, δροσερά και καλυμμένα. «Τα μικρόβια μπορούν να διπλασιαστούν σε αριθμό εάν τα τρόφιμα αφεθούν να ζεσταθούν στους 30℃ για περισσότερο από μερικές ώρες», αναφέρει.

Για τα μπάρμπεκιου, το κρέας πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο και ένα θερμόμετρο κρέατος είναι μια καλή επένδυση για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης. «Μην τρώτε κρέας εάν η εσωτερική του θερμοκρασία είναι μικρότερη από 70℃», τονίζει.

Τι προσέχει στους μπουφέδες

Γνωρίζοντας ποιες συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων, τονίζει ότι είναι πολύ προσεκτική στη μικροβιολογική ασφάλεια των βιτρινών σε μπουφέ με ζεστά και κρύα εδέσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εσωτερικούς χώρους, τα τρόφιμα μπορούν να εκτεθούν σε μόλυνση από έντομα, σκόνη και, πάνω απ' όλα, από ανθρώπους. Επομένως, η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί αναπόφευκτο κίνδυνο όταν γευματίζετε σε μπουφέ.

Η μόλυνση προέρχεται από την επαφή των επισκεπτών του μπουφέ με φαγητό, και μικρόβια που μπορούν να καταλήξουν στον μπουφέ από άτομα που φτερνίζονται ή βήχουν κοντά στο φαγητό. Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μόλυνση από έντομα, όπως μύγες ή σφήκες, που περπατάνε πάνω στα ξεσκέπαστα τρόφιμα. Επίσης, μικρόβια μπορεί να «κάτσουν» στα τρόφημα από τον αέρα, ο οποίος είναι πλούσιος σε βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Ο κανόνας των δύο ωρών στον μπουφέ

Πάντα κοιτάζω το ρολόι όταν βρίσκομαι σε μπουφέ,  υποστηρίζει, καθώς υπάρχει ο κανόνας των δύο ωρών: Τα ευπαθή τρόφιμα δεν θα είναι ασφαλή για κατανάλωση μέσα σε δύο ώρες αν δεν φυλάσσονται σκεπασμένα και στο ψυγείο. «Το πρόβλημα είναι ότι οι μπουφέδες τείνουν να στρώνονται πριν φτάσετε, επομένως είναι δύσκολο να καταλάβετε αν τα πιάτα με μαγειρεμένο κρέας, θαλασσινά, σαλάτες, επιδόρπια και φρούτα και λαχανικά  θα έχουν μείνει για περισσότερες από δύο ώρες έξω,όταν έρθετε να τα φάτε», υποστηρίζει.

Οι μπουφέδες των πρωινών στα ξενοδοχεία 

«Για τους ζεστούς μπουφέδες, όπως αυτούς που σερβίρονται στο πρωινό στα ξενοδοχεία, αποφεύγω πάντα το χλιαρό φαγητό», υποστηρίζει η μικροβιολόγος, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν το φαγητό διατηρείται σε θερμοκρασία κάτω των 60℃. Το ζεστό φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεστό, δηλαδή σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60℃.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια τρόφιμα δεν τρώει ποτέ

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν τρώει ποτέ, εξηγεί. 

Τα ωμά οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, είναι ένα από αυτά καθώς συγκεντρώνουν μικρόβια, όπως Vibrio και νοροϊό, στους ιστούς τους.

Επίσης μύδια, κυδώνια και λοιπά οστρακοειδή τα τρώει μόνο μαγειρεμένα, επειδή η θερμότητα σκοτώνει αποτελεσματικά τα επιβλαβή μικρόβια.

Επίσης δεν τρώει έτοιμες σαλάτες σε σακούλες, καθώς μπορεί να περιέχουν μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση, όπως το E coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια.

Για τους λάτρεις των σαλατών που ανησυχούν για αυτές τις πληροφορίες, οι περισσότερες σακουλαρισμένες σαλάτες είναι ασφαλείς εάν φυλάσσονται στο ψυγείο, πλένονται καλά πριν από τη χρήση (ακόμα και η έτοιμη σαλάτα πρέπει να πλένεται) και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους.

Τι κάνει όταν μαγειρεύει

Στα ευαλλοίωτα τρόφιμα, ελέγχει τις ημερομηνίες λήξης.

Αν κάποιο τρόφιμο δεν έχει λήξει αλλά η συσκευασία του τροφίμου φαίνεται πρησμένη ή όταν ανοιχτεί το τρόφιμο φαίνεται ή μυρίζει διαφορετικά από το αναμενόμενο, η ίδια το πετάει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν χρησιμοποιεί ποτέ τις ίδιες σανίδες κοπής για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα 

Πλέμει τα χέρια της πριν και μετά το μαγείρεμα.

Δεν ξαναζεσταίνει το μαγειρεμένο ρύζι λόγω ενός μικροβίου που μπορεί να αναπτυχθεί.

Και όταν τρώει έξω:

Πηγαίνει πρώτη στην ουρά στους μπουφέδες.

Είναι προσεκτική όταν τρώω από μπαρ πρωινού, παρακολουθεί πόσο συχνά αντικαθίστανται τα ευπαθή τρόφιμα. 

Ποτέ δεν παίρνει μαζί ό,τι έχει περισέψει. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τροφές τρόφιμα μπάρμπεκιου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ