«Είναι αξιοσημείωτο ότι μια τόσο σημαντική αλλαγή μπορεί να παρατηρηθεί σε λιγότερο από 24 ώρες».
Η αϋπνία είναι μια κατάσταση που δεν θα ευχόμασταν ούτε στον χειρότερο εχθρό μας — και οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια εκπληκτικά απλή αλλαγή στον τρόπο ζωής που φαίνεται να είναι στατιστικά πολύ αποτελεσματική στην πρόληψή της.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό Sleep Health, ερευνητές από το Columbia και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου αναφέρουν ότι η κατανάλωση μιας πλήρους ημερήσιας μερίδας φρούτων και λαχανικών φαίνεται να βοηθά σημαντικά τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο ήσυχα όλη τη νύχτα.
Ο διακεκομμένος ύπνος, γνωστός στους ερευνητές ως «κατακερματισμός του ύπνου», έχει βρεθεί ότι προκαλεί μια σειρά από σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, που κυμαίνονται από καρδιακή ανεπάρκεια έως διαβήτη και γνωστικά προβλήματα έως γνωστική δυσλειτουργία.
Ένας σημαντικός παράγοντας μπορεί να είναι γνωστός σε πολλούς συμμετέχοντες στο βιομηχανικό σύστημα διατροφής: η κακή διατροφή που στερείται φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Οι ερευνητές πήραν 34 υγιείς νεαρούς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας 28 ετών που δεν είχαν γνωστά προβλήματα ύπνου στο παρελθόν.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν την τροφή που κατανάλωναν σε μια εφαρμογή για 201 ημέρες και να φορούν βραχιολάκια που παρακολουθούσαν τον ύπνο τους καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων από την εφαρμογή και τα ρολόγια χειρός με στατιστική μοντελοποίηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου μπορεί να βελτιωθεί έως και 16% μετά την κατανάλωση πέντε φλιτζανιών φρούτων και λαχανικών — η ποσότητα που ορίζεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ως η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα — σε σύγκριση με μια διατροφή που στερείται φρούτων και λαχανικών.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν άμεσα: η βελτίωση του ύπνου παρατηρήθηκε τις ίδιες νύχτες που οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έφαγαν πολλά φρούτα και λαχανικά.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι μια τόσο σημαντική αλλαγή μπορούσε να παρατηρηθεί σε λιγότερο από 24 ώρες», εξήγησε η Esra Tasali, ειδική στον ύπνο του Πανεπιστημίου του Σικάγου, στο δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Αν και το 16% μπορεί να μην φαίνεται πολύ, η Tasali το χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική διαφορά».

Σύμφωνα με τη δήλωση του πανεπιστημίου Columbia σχετικά με τη μελέτη, είναι πιθανό ότι υπεύθυνο για αυτό είναι το αμινοξύ τρυπτοφάνη.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες που βοηθούν τον εγκέφαλο να απορροφήσει την τρυπτοφάνη - εξηγεί η έρευνα - η οποία με τη σειρά της βοηθά στην παραγωγή της ορμόνης της υπνηλίας, της μελατονίνης.
Αν και μπορείτε να αγοράσετε συνθετικά συμπληρώματα μελατονίνης στο φαρμακείο, είναι πιο νόστιμο και πιο υγιεινό να το παράγει ο εγκέφαλός σας τρώγοντας φρούτα και λαχανικά.
Πέντε φλιτζάνια μπορεί να φαίνονται λίγο... αποθαρρυντικά, αλλά οι ερευνητές επιμένουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών γενικά μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, ακόμα και αν δεν φτάσετε αυτή την ποσότητα.
«Οι άνθρωποι με ρωτούν συνεχώς αν υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να φάνε για να κοιμούνται καλύτερα», δήλωσε η συγγραφέας της σχετικής μελέτης Marie-Pierre St-Onge, διευθύντρια του κέντρου ύπνου της Columbia, σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.
«Μικρές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτό που βρήκαμε είναι πραγματικά μεταμορφωτικό και ενδυναμωτικό — ο καλύτερος ύπνος είναι πλέον καθαρά στο χέρι σας».