Υπάρχουν πολλές υγιεινές τροφές που παρέχουν στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία μας.
Ποια τρόφιμα θεωρούνται ιδιαίτερα υγιεινά και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία σύμφωνα με μια νέα μελέτη;
Δεν υπάρχει ένα τρόφιμο που να θεωρείται το «πιο υγιεινό», καθώς η υγεία είναι κάτι ατομικό. Αυτό δηλαδή που είναι υγιεινό για κάποιον, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για κάποιον άλλον. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, λόγω της θρεπτικής τους σύστασης, συγκαταλέγονται στα πιο υγιεινά του κόσμου.
Μια μελέτη της ερευνήτριας Jennifer Di Noia εξέτασε την περιεκτικότητα 17 βασικών θρεπτικών συστατικών σε διάφορα τρόφιμα.
Η ερευνήτρια συνέκρινε την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Α, η Β12 ή οι φυτικές ίνες σε σχέση με τις θερμίδες, προκειμένου να προσδιορίσει ποια τρόφιμα είναι τα πιο υγιεινά.
Το αποτέλεσμα προκαλεί έκπληξη: Μόνο ένα τρόφιμο κατάφερε να προσφέρει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των θρεπτικών ουσιών ανά 100 θερμίδες.
Νεροκάρδαμο: Η πιο υγιεινή τροφή
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για την υγεία. Αν και τα φρούτα αποτελούν πάντα πολύ καλή επιλογή, τα λαχανικά είναι ακόμη πιο υγιεινά. Η πιο υγιεινή τροφή, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι το διακριτικό νεροκάρδαμο. Ανά 100 θερμίδες καλύπτει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των 17 θρεπτικών συστατικών.
Ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ για το νεροκάρδαμο, αλλά έχει πικάντικη, ελαφρώς πικρή γεύση και ταιριάζει εξαιρετικά με διάφορα πιάτα, όπως πατάτες, αυγά ή σαλάτες.

Αν θέλετε να καλλιεργήσετε το φυτό, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι χρειάζεται πολλή υγρασία.
Κινέζικο λάχανο και μάνγκολντ στη 2η και 3η θέση
Το κινέζικο λάχανο καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα πιο υγιεινά λαχανικά. Το τραγανό αυτό λαχανικό δεν είναι μόνο εύπεπτο, αλλά και πλούσιο σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μόλις μία μερίδα 100 γραμμαρίων καλύπτει το 1/4 των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Επιπλέον, το κινέζικο λάχανο ξεχωρίζει για την υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες και πολύτιμα αμινοξέα.
Το μάνγκολντ φιγουράρει στην τρίτη θέση των πιο υγιεινών τροφών - το σπανάκι στην πέμπτη. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά υγιεινά. Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη το ότι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα πιο υγιεινά τρόφιμα του κόσμου. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα το μάνγκολντ, που κατάφερε να φτάσει στην τρίτη θέση του Top 10, εκτοπίζοντας το σπανάκι στην πέμπτη.

Και άλλα πράσινα λαχανικά βρέθηκαν στη λίστα. Τα φύλλα του παντζαριού καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση, ακολουθούμενα από το αντίδι, τη μαρουλόφυλλη σαλάτα, τον μαϊντανό, το μαρούλι ρομάνα και το λάχανο φύλλων. Στις πρώτες 20 θέσεις περιλαμβάνονται και πιο «χρωματιστά» λαχανικά, όπως η κόκκινη πιπεριά, το σχοινόπρασο, το kale, το μπρόκολο και η κολοκύθα.
Όποιος θέλει λοιπόν να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή, καλό είναι να εντάξει περισσότερα πράσινα λαχανικά στο πιάτο του.
Το λεμόνι είναι το πιο υγιεινό φρούτο στον κόσμο
Ανάμεσα στις 41 τροφές που πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια της μελέτης, μόνο επτά ήταν φρούτα. Ένα από αυτά κατάφερε, ωστόσο, να φτάσει στην 28η θέση και θεωρείται, έτσι, το πιο υγιεινό φρούτο στον κόσμο: το λεμόνι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι κανένα φρούτο δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα φρούτα δεν είναι υγιεινά. Η λίστα δημιουργήθηκε με πολύ αυστηρά κριτήρια, γι’ αυτό μόνο επτά φρούτα συμπεριλήφθηκαν. Μήλα, μύρτιλα και μπανάνες μπορεί να μη συμπεριλαμβάνονται, αλλά παραμένουν ιδιαίτερα ωφέλιμα τρόφιμα.
Η κατάταξη των πιο υγιεινών τροφών επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις: οι φράουλες βρίσκονται στην 30ή θέση, παρόλο που αποτελούνται κατά 90% από νερό. Ωστόσο, το υπόλοιπο 10% αποτελεί πραγματική «βόμβα βιταμινών». Μια χούφτα από τα κόκκινα αυτά φρούτα καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C. Επιπλέον, έχουν λίγες θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά.

Στη λίστα των πιο υγιεινών τροφών συναντάμε και άλλα εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, λάιμ και ροζ γκρέιπφρουτ καταλαμβάνουν τις θέσεις 33 έως 35, ενώ το λευκό γκρέιπφρουτ βρίσκεται στην 41η θέση.
Τα βατόμουρα έφτασαν στην 38η θέση και είναι πραγματικά εντυπωσιακά: Όσοι τα καταναλώνουν τακτικά, προστατεύουν τα κύτταρά τους από τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επιπλέον, η προβιταμίνη Α που περιέχουν έχει θετική επίδραση στο οπτικό νεύρο και διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Τι είναι σημαντικό για μια υγιεινή διατροφή
Επιπλέον, υπάρχουν πολλά ακόμη τρόφιμα που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην υγεία. Ένα παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων. Ως ένα από τα καλύτερα έλαια, είναι ιδανικό για την παρασκευή γευμάτων.
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, θα πρέπει να εντάσσονται στη διατροφή ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που περιέχονται στο ψάρι, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς, καθώς και καλοί υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης.

Τα όσπρια αποτελούν μια υποτιμημένη πηγή πρωτεΐνης, που συχνά παραβλέπεται. Φασόλια, φακές, μπιζέλια και προϊόντα σόγιας είναι εξαιρετικά κατάλληλα για την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε πρωτεΐνη και προσφέρουν, παράλληλα, μακράς διάρκειας κορεσμό. Ιδιαίτερα για χορτοφάγους και vegan, τα όσπρια είναι απαραίτητα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αποτελούν μία από τις καλύτερες φυτικές πηγές σιδήρου.