Για τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία στη Χίο μίλησε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης σημείωσε αρχικά ότι από την υπόθεση έχει προκύψει πολιτική σύγκρουση γιατί «κάποια κόμματα έσπευσαν να κατηγορήσουν και να στοχοποιήσουν τις γυναίκες και τους άνδρες του ελληνικού Λιμενικού».
«Πριν τρεις μήνες είχε γίνει ένα δυστύχημα στα ανοιχτά της Κρήτης, όπου το εμπλεκόμενο σκάφος ήταν της FRONTEX, είχαμε 3 νεκρούς. Η FRONTEX έβγαλε ανακοίνωση για το τι έγινε, δεν είδα κανέναν να διαμαρτυρηθεί. Όταν η FRONTEX είπε πώς έγιναν τα πράγματα, όλοι την πίστεψαν, και τώρα ξαφνικά το Λιμενικό μας στοχοποιείται σε διάφορα επίπεδα», πρόσθεσε.
Πλεύρης: Δικηγόρος μιας ΜΚΟ ανέλαβε την υπεράσπιση ενός φερόμενου ως διακινητή από το Μαρόκο
Υπογράμμισε πως σε πολιτικό επίπεδο μέσα στη Βουλή τα κόμματα της Αριστεράς βγαίνουν και λένε επί λέξει ότι πρόκειται για έγκλημα του Λιμενικού. «Υπάρχει μια ΜΚΟ στη Σάμο που δραστηριοποιείται στα δικαιώματα προσφύγων/μεταναστών και ο ένας δικηγόρος της έχει αναλάβει την υπεράσπιση του φερόμενου ως διακινητή από το Μαρόκο», σημείωσε, για να προσθέσει λέγοντας:
«Ο ισχυρισμός του Μαροκινού είναι πως ενώ είναι Μαροκινός βρέθηκε με κάποιον τρόπο στην Τουρκία σε μια βάρκα με 38-39 Αφγανούς, πέρασε μαζί τους και είναι κι αυτός θύμα. Η ΜΚΟ αυτή θα περίμενα να υπερασπιστεί τα θύματα, τους μετανάστες, και όχι τον διακινητή. Είναι σαν να λέει μια ΜΚΟ που είναι υπέρ των γυναικών πως μεταξύ φερόμενων βιασμένων και φερόμενου βιαστή ο βιαστής είναι αθώος».
«Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού βγήκαν για περιπολία και δεν είπαν "πάμε να σκοτώσουμε"»
«Πιστεύω λοιπόν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού βγήκαν να κάνουν περιπολία και δεν είπαν "πάμε να σκοτώσουμε ανθρώπους". Διότι, όταν κατηγορείς ότι ένα πλοίο του Λιμενικού περνάει από πάνω από μια βάρκα, τότε δεν κατηγορείς καν το Λιμενικό για δυστύχημα, τους λες δολοφόνους», επισήμανε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων.
«Τι κάνει το Λιμενικό; Όταν μπει μια βάρκα στα ελληνικά ναυτικά μίλια, μπορεί να κάνει το επίπεδο αποτροπής στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων πριν μπει. Όταν μπει, κάνει έρευνα και διάσωση. Pushbacks δεν επιτρέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και αυτή τη στιγμή δεν γίνονται».
Θέλοντας να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρονται από την τραγωδία, ο κ. Πλεύρης τόνισε: «Προφανώς, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά ως υπουργός Μετανάστευσης όταν έχω αναφορά του Λιμενικού, να μη στηριχτώ στην ενημέρωση τη δική του και να μην πω ότι τους πιστεύω;».
Αυστηρότερες ποινές σε διακινητές που είναι μέλη ΜΚΟ
Αναφερθείς στις αυστηρότερες ποινές για τις ΜΚΟ, ο υπουργός έκανε λόγο για μια διάταξη που λέει αν είσαι διακινητής και αποδειχθεί πως είσαι και μέλος ΜΚΟ, έχεις αυστηρότερο πλαίσιο. «Γιατί έχεις αυστηρότερο πλαίσιο; Διότι οι ΜΚΟ έχουν προνομιακές σχέσεις: Μπορούν να μπαίνουν στις δομές και να μιλούν με μετανάστες. Γι' αυτό και μιλάμε για βαρύτερες τιμωρίες».
«Είδα τα στοιχεία στη Βουλή, 300 εκατομμύρια έχουν πάρει οι ΜΚΟ. Νόμιμα τα παίρνουν τα λεφτά, αλλά να ξέρουμε ποιος είναι ο ανθρωπισμός. Επάγγελμα κάνουν: παρέχουν υπηρεσίες διερμηνείας, υπηρεσίες μεταφορών. Αμείβονται κατά τρόπο προνομιακό. Δηλαδή οι ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο και παίρνουν χρήματα λειτουργούν σαν αύριο το πρωί να ήμασταν ιδιωτική εταιρεία».