Πού μπορώ να φάω καλά στην Αθήνα με €10; Ο Τάσος Αντωνίου του «Μαμά Πεινάω» προτείνει τα πιο νόστιμα street food

O Τάσος Αντωνίου λατρεύει το Street Food και αναζητά τα καλύτερα σε όλο τον κόσμο, όπως το Katz’s Pastrami στην Νέα Υόρκη.

O δημοσιογράφος γεύσης και ιδρυτής του δημοφιλούς site μαγειρικής «Μαμά Πεινάω» μας ξεναγεί στα δοκιμασμένα και αγαπημένα του street food στην πόλη. 

Ο Τάσος Αντωνίου λατρεύει τις μαμαδίστικες ελληνικές νοστιμιές, αλλά πειραματίζεται διαρκώς και με τα πιο πρωτότυπα έθνικ πιάτα, κάνοντάς τα πάντα να δείχνουν τόσο εύκολα και απλά. Όταν δεν ταξιδεύει αναζητώντας τα πιο νόστιμα πράγματα σε όλο τον κόσμο, περνάει το χρόνο του τριγυρνώντας στην Αθήνα για να ανακαλύψει τις πιο νόστιμες και γευστικές γωνιές της πόλης ή μοιράζεται με τους φανατικούς αναγνώστες του υπέροχες συνταγές στο δημοφιλές site του mamapeinao.gr, στο ξενόγλωσσο διεθνές blog του mygreeksalad.com και στο κανάλι του Mama Peinao TV στο Youtube. Το iefimerida του ζήτησε έναν γαστρονομικό χάρτη για υπέροχες βόλτες με ακαταμάχητα και οικονομικά street food.

To Smash burger του Τάσου Αντωνίου στο Αιάκειον στην Αίγινα - Φωτογραφία: mamapeinao.gr

Πού μπορούμε να φάμε καλά και νόστιμα στην Αθήνα με budget κάτω από €10 το άτομο; Tι πρέπει να δοκιμάσουμε οπωσδήποτε; 
Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε το smash burger που σερβίρουμε με την ομάδα μου στα pop up nights και αυτό το καλοκαίρι στο ιστορικό Αιάκειον στην Αίγινα. Γίνονται sold out μέρες πριν την εκδήλωση!

Το σουτβλάκι από τη Βόλβη έχει γίνει talk of the town - Φωτογραφία: souvlakiavolvi/Instagram

Η Βόλβη έχει δυνατό vintage σουβλάκι χωρίς πατάτες. Θεϊκό λαχματζούν στο Feyrouz.

Για λαχματζούν στο Feyrouz - Φωτογραφία: Feyrou/Facebook

Οι λουκουμάδες του Κτιστάκη στη Σωκράτους. Η κυρία Πίτσα στον Κορυδαλλό για «βρώμικο» σουβλάκι με μυστική σάλτσα.

Ψαράκια και θαλασσινά σε χωνάκια στου Ζήση - Φωτογραφία: zisisfish/Instagram

Τηγανητή αθερίνα σε χωνάκι στου Ζήση, στην Αθηναΐδος. Γαρίδες και χωριάτικη στη Μαργαρώ στον Πειραϊκή στον Πειραιά. Πρωινός καφές και πάστα ποντικάκι στο Aqua Marina. 

Δύο μοναχοί για street food στο Τuk tuk - Φωτογραφία: tuktuk.thai.street.food.athens/Instagram

Στο Tuk tuk για Kaeng kiew waan. Στο Pink Flamingo για bao με ψητή πάπια.

Στο Pink Flamingo για bao buns - Φωτογραφία: Pink Flamingo/Instagram

Πώς το street food κατάφερε και έγινε τόσο σημαντικό κομμάτι στη γαστρονομία;
Το street food παγκοσμίως είναι τάση. Τα νέα παιδιά κυρίως δεν είχαν τα χρήματα για fine dining εμπειρίες αλλά ήθελαν να είναι στον δρόμο με τους φίλους τους να νιώθουν το vibe της πόλης και όλα αυτά με ένα πολύ χαμηλό budget. Από την άλλη πολλοί επαγγελματίες από άλλους τομείς που έχασαν τις δουλειές τους μπήκαν στην εστίαση με πολύ λίγα χρήματα. Ειδικά στο εξωτερικό οι μεγάλες πόλεις ενθαρρύνουν τον κόσμο να μπει σε υπαίθριες αγορές με ένα πολύ χαμηλό ημερήσιο ενοίκιο όπως επίσης πχ στο Λονδινό μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κουζίνα του σπιτιού σου ως επαγγελματική και να πουλάς το φαγητό που φτιάχνεις. Ο κόσμος πάντα αναζητά κάτι νέο σε χαμηλή τιμή. Πολλά επιτυχημένα μαγαζιά ξεκίνησαν από καντίνα στο δρόμο.

O Τάσος Αντωνίου αγαπά κάθε εκδοχή του burger.

Κάθε πόλη έχει τη δική της street food culture, ποιο είναι το street food σύμβολο της Αθήνας;
Νομίζω πως στο τέλος της ημέρας όλοι μας θέλουμε ένα καλό σουβλάκι. Είτε με γύρο είτε με κρέας, είναι νόστιμο, περιέχει τα πάντα και είναι και value for money. Και οι τουρίστες πλέον εκπαιδευμένοι οι περισσότεροι αναζητούν αυτό το λαχταριστό έδεσμα. Παγκοσμίως γνωστή όμως είναι η greek salad. Την ξέρουν οι πάντες. Σουβλάκια έχουν και άλλες χώρες λίγο διαφορετικά μεν αλλά μοιάζουν στο δικό μας. 

Τι είναι αυτό που σας αρέσει γευστικά στην Αθήνα και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διορθωθεί;
Η Αθήνα έχει πλέον άπειρες επιλογές για φαγητό. Το θέμα είναι πως λίγες είναι οι πολύ καλές. Αυτές που έχουν να πουν κάτι από καινοτομία, γεύση, ποιότητα. Έχουν το added value που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Γι αυτό τα περισσότερα τέτοια πρότζεκτ είναι πολύ πετυχημένα και έχουν τεράστιες ουρές σε καθημερινή βάση. Εμένα μου αρέσει το καλομαγειρεμένο με καλά υλικά και έξυπνο φαγητό. Εγώ προσωπικά είμαι φαν των μικρών μενού. Δεν μπορώ να καταλάβω αρκετά μαγαζιά που σερβίρουν από κινέζικα μέχρι σουβλάκια, πίτες, καφέδες, παγωτά, μακαρόνια, παστίτσιο και bao buns. Μικρά μενού είναι το μυστικό. Εξειδίκευση και έξυπνη διαχείριση είναι το παρόν και το μέλλον. 

Αξέχαστο σάντουιτς με παστράμι από το Katz’s Pastrami στην Νέα Υόρκη - Φωτογραφία: katzs_pastrami/Instagram

Ποια είναι τα αγαπημένα σας φαγητά που θυμάστε από τα ταξίδια σας; 
Είμαι λάτρης του μπέργκερ. Του Αμερικάνικου και “παραδοσιακού” αν θα μπορούσαμε να πούμε. Αυτό που έχει ένα καλό μπιφτέκι, τέλειο ψωμί, κέτσαπ, μουστάρδα, κρεμμύδι, πίκλες και αμέρικαν cheese. Πλέον βρίσκεις και πολύ καλό μπέργκερ με τηγανητό κοτόπουλο που αγαπώ εξίσου. Πίτσα επίσης μου αρέσει πολύ, στην Ιταλία προτιμώ πίτσα μαργαρίτα και στη Νέα Υόρκη με πεπερόνι. Καθώς περνάω αρκετό καιρό στο Λονδίνο έχω την τύχη να δοκιμάζω αυθεντικά πράγματα από μοναδικούς σεφ. Όλος ο πλανήτης μέσα σε μια πόλη. Στην καρδιά μου είναι τα γεμιστά της μητέρας μου και η μερέντα που έφτιαχνε ο πατέρας μου στο τηγάνι. Επίσης αξέχαστο είναι το Katz’s Pastrami στην Νέα Υόρκη. Μπορώ να πάρω το αεροπλάνο μόνο γι αυτό άνετα. 

O Τάσος Αντωνίου στη Νέα Υόρκη.

Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το Μαμά Πεινάω; Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;
Είμαι λάτρης της γεύσης. Πολλά χρόνια αναζητούσαμε με φίλους ωραία μαγαζιά να φάμε. Θέλαμε όμως τα ψαγμένα μαγαζιά. Αυτά που οι οδηγοί τότε δεν είχαν. Και είπαμε να το κάνουμε εμείς πράξη. Παράλληλα μου γεννήθηκε η ιδέα για δημιουργία ενός βιβλίου με συνταγές εύκολες γρήγορες και βασικά νόστιμες. Όλα τα βιβλία τότε απευθύνονταν στην μητέρα μου και όχι σε νέους. Ε, κάτσαμε με τους φίλους μου τότε και το ετοιμάσαμε, φτιάξαμε και εφαρμογή για κινητά iOS και android - που έμεινε μια εβδομάδα στην κορυφή του Apple Store- και μετά από μια πρόταση από τις Εκδόσεις Πατάκη έγινε πραγματικότητα. Κανείς δεν πίστευε πως το βιβλίο αυτό θα γινόταν best seller, θα πουλιόταν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Μάλιστα κάναμε και παρουσιάσεις και είχαν τεράστια επιτυχία. Όλα αυτά χάρη στους φίλους του Mama Peinao και μετέπειτα συνεργάτες μας. Χτίσαμε ουσιαστικά μια κοινότητα. Ακόμα τόσα χρόνια μετά λαμβάνω μηνύματα του τύπου, με εσένα έμαθα να μαγειρεύω και να τρώω. Και τώρα μαγειρεύω για την οικογένεια μου. Πράγμα που μου φέρνει τεράστια χαρά και ικανοποίηση. Σημαντική στιγμή της μέχρι τώρα πορείας μου είναι η συνάντηση με τον Jamie Oliver όπου μαγειρέψαμε μαζί στο εστιατόριό του στο Notting Hill. 

Ψωμί από το Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια - Φωτογραφία: tromeropaidi/Instagram

Αγαπημένοι φούρνοι στην Αθήνα και τι να δοκιμάσουμε;
Η Αθήνα έχει πλέον αρκετούς καλούς φούρνους. Ο Αρτέμης από τον φούρνο του Τάκη στο Κουκάκι είναι μέσα στην καρδιά μου από παιδί. Το «Τρομερό Παιδί» έχει αρκετά μεγάλη ποικιλία από νόστιμα καλούδια γαλλικής αισθητικής. O «Kora Bakery» στο Κολωνάκι κάνει καλή δουλειά στο ψωμί και στα Εξάρχεια το «Black Salami Microbakery» ξεχωρίζει. Στον Πειραιά έχω ανακαλύψει έναν φούρνο που κάνει θεϊκά πιροσκί, Υψηλάντου και Πύλης γωνία. 

Φοκάτσια από το Black Salami Microbakery στα Εξάρχεια - Φωτογραφία: the_black_salami_microbakery/Instagram

Αγαπημένη σας πόλη στην Ελλάδα που φημίζεται για το φαγητό της;
Έχω ένα μεγάλο δέσιμο με ένα νησί, την Αίγινα. Πηγαίνουμε εκεί από όταν ήμουν μωρό με την οικογένειά μου. Χρόνια τώρα όταν με ρωτούν από που είμαι λέω Αίγινα! Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μέρα που πήγα στο εστιατόριο Βατζούλιας και φάγαμε μαγειρευτό φαγητό στην αυλή. Αλλιώς να σας το λέω και αλλιώς να είσαστε εκεί. Ευτυχώς που είναι ακόμα ανοικτό και έτσι εκτός από τέλειο φαγητό έρχονται και στο μυαλό αυτές οι υπέροχες παιδικές εικόνες. Φέτος με την ομάδα μου λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τον τόπο αυτό, όπως σας είπα, ετοιμάζουμε ένα οδηγό με τα καλύτερα μέρη να φας, να κολυμπήσεις να μείνεις και να διασκεδάσεις. Ήθελα να κάνω ένα δώρο στο νησί που μου έχει δώσει τόσες χαρές όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά και στους επισκέπτες για να μάθουν τον τρόπο να αγαπήσουν την Αίγινα, όπως και εγώ. 

Αν διαλέγατε τις 3 πιο αγαπημένες σας συνταγές από το Μαμά Πεινάω, ποιες θα ήταν αυτές;
Αυθόρμητα αγαπημένες συνταγές είναι αυτές που έχει αγαπήσει ο κόσμος. Η πορτοκαλόπιτα είναι best best seller. Την φτιάχνουν σε εστιατόρια μέχρι και στην Αυστραλία. Το τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα όπου κάποτε έκανα ένα βίντεο για να φανούν τα κορδόνια που είχαν δημιουργήσει και είχε εκατομμύρια views στο διαδίκτυο. Και μια vegan συνταγή η ρεβιθάδα συνταγή που έχουν λατρέψει και άνθρωποι που δεν έτρωγαν μέχρι τότε τα ρεβίθια Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και το εύκολο smash burger που έκανα στο tik tok και έγινε χαμός! 

Παγωτό από το Le Greche - Φωτογραφία: le_greche_ via @xixios_photo /Instagram

Τα ωραιότερα παγωτά που έχετε δοκιμάσει στην Αθήνα;
Δώσε μου παγωτό και πάρε μου την ψυχή. Το «Le Greche» στο Σύνταγμα κάνει καλή δουλειά και το εξελίσσει συνεχώς. Αλλά εγώ αγαπώ το καϊμάκι από πρόβειο γάλα που θα το βρεις στον Βάρσο στην Κηφισιά και σε άλλα παραδοσιακά μαγαζιά τέτοιου στυλ. Επίσης στο σπίτι μια συνταγή που με έχει κερδίσει είναι το «παγωτό» από παγωμένη μπανάνα. Είναι και πολύ νόστιμο αλλά και πολύ πολύ υγιεινό. 

Πού έχετε φάει τις ωραιότερες πατάτες τηγανητές;
Στη Νάξο! Χρυσαφένιες, τραγανές και τόσο νόστιμες. Τα περισσότερα μαγαζιά στο νησί σερβίρουν κορυφαίες πατάτες από τον συνεταιρισμό. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή στο street food στο εξωτερικό και ποια είναι στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα νομίζω τα panasian μαγαζιά και τα burger. Το εξωτερικό τρέχει με ταχύτητες φωτός. Γενικά και τα vegan είναι μέρος του τρεντ τώρα που απ' ό,τι φαίνεται θα μείνει σε κάποιο βαθμό και εντός και εκτός Ελλάδας.

Πίτσα στο Εtien pizza bar - Φωτογραφία: etienpizzabar/Instagram

Πού έχετε φάει την πιο νόστιμη πίτσα και ποιο είναι το μυστικό για να φτιάξω την τέλεια πίτσα στο σπίτι;
Etien και Franco Manca. Η τέλεια πίτσα θέλει σωστό ιταλικό αλεύρι τύπου 00, σάλτσα ντομάτα που δεν τη βράζουμε πριν, μοτσαρέλα φρέσκια και λίγα φύλλα από βασιλικό. Έχω σουπερ συνταγή στο κανάλι μου στο Youtube με βήματα αναλυτικά. Θέλει λίγο προσοχή στο άνοιγμα του ζυμαριού αλλά αν το μάθεις μετά δεν σε πιάνει κανένας. 

Πού ξετρυπώνετε -σε ποια μπακάλικα, deli, χασάπικα και food markets στην Αθήνα- τα καλύτερα υλικά για τις street food συνταγές σας; Τι μας προτείνετε αν αποπειραθούμε να κάνουμε το ίδιο στο σπίτι μας;
Τα καλύτερα υλικά και τα πιο φρέσκα θα τα βρείτε στα έθνικ μαγαζιά. Χαρίσα (καυτερή σάλτσα από τη Β. Αφρική) ας πούμε αγοράζω από αραβικά μαγαζιά όπως και πίτες. Για μπαχαρικά πάω στον Σωκράτη στην Καλλιθέα, τον εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια. Ψάρια μόνο στην ψαραγορά στην Αθήνα εκτός και αν είμαι στη Αίγινα όπου τα ψάρια με βρίσκουν στο σπίτι όταν πάω. Ας είναι καλά οι φανταστικοί ψαράδες της Πέρδικας. Στα τυριά και στα αλλαντικά κορυφή είναι ο Benito στην Γλυφάδα γιατί έχει ποικιλία και ξέρει να κόβει. Κρέατα στα Βόρεια προάστια πηγαίνω στον Τάκη Μαγγίνα όπου είναι κορυφαίος και ότι πει είναι εγγύηση. Στα νότια ο Τάσος Αγγελής έχει το δικό του μοναδικό στυλ για να σε κερδίσει. 

Ο Τάσος Αντωνίου αγοράζει τυριά και αλλαντικά από το Benito στην Γλυφάδα - Φωτογραφία: benito_delicatessen/Instagram

Τι δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο και το ντουλάπι της κουζίνας σας;
Καυτερές σως, αγαπώ τη sriracha αλλά πλέον κάνω τη δική μου hot sauce όπου πλέον δεν φτιάχνω μόνο για μένα αλλά και για τους φίλους μου. Ήμουν τυχερός γιατί στο Λονδίνο γνώρισα έναν κορυφαίο σεφ και μου έδωσε μια συνταγή που δεν μπορείς παρά να λατρέψεις. Πίνω αρκετό ξινό νερό που το θεωρώ κορυφαίο νερό στον πλανήτη. Έχω αρκετό καφέ σε κόκκους και 4-5 μηχανές όπου και πειραματίζομαι. Μακαρόνια καλής ποιότητας πιο πολύ σπαγγέτι. Καλό κρέας και αρκετά ρεβίθια γιατί τρώμε πολύ χούμους που φτιάχνω πανεύκολα μέσα σε λίγα λεπτά. Λατρεύω το ζάαταρ, το Πιπέρι Πουλ Μπιμπέρ και τα Dried Black Limes. Επίσης γάλα καρύδας, κιμά μοσχαρίσιος και κοτόπουλο φιλέτο και πλατιά noodles ρυζιού για pad thai. 

Info: Τάσος Αντωνίου, mamapeinao.gr / mygreeksalad.com
instagram.com/mamapeinaogr 
facebook.com/MamaPeinao
youtube.com/user/MamaPeinao

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ