5+1 στάσεις για old school σουβλάκι -Παραδοσιακά, πολίτικα, με μεγάλη ιστορία - iefimerida.gr

5+1 στάσεις για old school σουβλάκι -Παραδοσιακά, πολίτικα, με μεγάλη ιστορία

Σουβλάκια παραδοσιακά και πολίτικα
Φωτογραφία: Shuttertock
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Το σουβλάκι είναι το αγαπημένο μας street food και συγκεντρώσαμε μαγαζιά όπου θα απολαύσετε αυθεντικές γεύσεις.

Το σουβλάκι έχει καταφέρει να γίνει το ελληνικό street food που τρώγεται με όρεξη από μικρούς και μεγάλους, ενώ αποτελεί το προϊόν που δοκιμάζουν οι τουρίστες από κάθε μέρος του χρόνου.

Όλοι μας έχουμε παιδικές μνήμες από το σουβλάκι είτε σε μικρά μαγαζάκια όπου σέρβιραν τυλιχτά, είτε από εκδηλώσεις όπου έψηναν σε μικρές σχάρες καλαμάκια χοιρινά και τα συνόδευαν με μια φέτα ψωμί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πέρασμα του χρόνου το σουβλάκι έχει υποστεί πολλές παραλλαγές, με την τηγανητή πατάτα και το τζατζίκι να προστίθενται στην πίτα, ενώ, στην πλειονότητα, από κρέας κυριαρχούν ο χοιρινός γύρος και ο γύρος κοτόπουλου. Το άλλοτε οικολογικό ή παιδικό σουβλάκι (χωρίς κρέας) το βρίσκουμε, επίσης, με παραλλαγές όπου μέσα βάζουμε φαλάφελ ή μανιτάρια. Όσο για την πίτα, πλέον υπάρχει η δυνατότητα ολικής ή τορτίγια για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Το σουβλάκι παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αρχαία Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αθήναιου στο έργο του Δειπνοσοφιστές - ο Ηγήσιππος στο Οψαρτυτικό του, δηλαδή στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, αναφέρει ένα έδεσμα που λεγόταν «κάνδαυλος» και ήταν κάτι ανάλογο με το σημερινό σουβλάκι. Συνδύαζε κομμάτια από ψητό κρέας, πίτα, τυρί και άνηθο και σερβιριζόταν με ζουμί.

Στα νεότερα χρόνια το σουβλάκι γίνεται γνωστό από τον Αρμένη Ισάακ Ανισπικιάν, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα και άνοιξε το πρώτο σουβλατζίδικο το 1924, με το κεμπάπ να έχει τον πρώτο λόγο. Από την άλλη, τη δεκαετία του '50 στη Λιβαδειά θα καθιερώσει το καλαμάκι με ψωμί στο χέρι.

Μαγαζιά με αυθεντικό σουβλάκι

«Αιγυπτιακόν»

Το «Αιγυπτιακόν», το πρώτο κεμπαπτζίδικο που άνοιξε στην Ελλάδα, είναι πραγματικά μια ανάσα πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Το «Αιγυπτιακόν», με ιστορία 98 χρόνων, ξεκίνησε ο Αρμένης ο Ισαάκ Ανισπικιάν, που έφυγε από τη Μικρά Ασία πριν από την καταστροφή, διωγμένος από τον φόβο για όσα επρόκειτο να συμβούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχή πήγε στην Αίγυπτο -εξ ου και το όνομα του μαγαζιού του-, όμως τελικά προτίμησε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ο πρώτος ιδιοκτήτης έφερε μαζί του τη μυστική συνταγή του κεμπάπ, την οποία αργότερα άφησε στον γιο του τον Σετράκ, κι αυτός με τη σειρά του στα δικά του παιδιά - πλέον η τρίτη γενιά έχει τα ηνία του θρυλικού μαγαζιού.

σουβλακια Αιγυπτιακόιν μαγαζιά
Φώτο: Αιγυπτιακόν / FB

Στον κατάλογο υπάρχουν αρκετές επιλογές σε τυλιχτά, αλλά το κεμπάπ και το σουτζούκι με ψητή ντομάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πιπεριά. Αν ο πελάτης θέλει, θα του προσθέσει τηγανητές πατάτες και τζατζίκι - όμως αυτό είναι μακριά από τη γεύση του αυθεντικού σουβλακιού με κεμπάπ. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και μερίδα κεμπάπ γιαουρτλού με σως γιαούρτι με σκόρδο και σπιτική κόκκινη σάλτσα.

«Λειβαδιά»

Η «Λειβαδιά» είναι από τα πιο παραδοσιακά σουβλάκια που άνοιξε για πρώτη φορά το 1988 στη Γλυφάδα και μέχρι σήμερα έχει πιστό κοινό που αναζητάει (ευτυχώς) ακόμα αυθεντικές γεύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παραδοσιακό σουβλατζίδικο έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά, με τον Κώστα να έχει αναλάβει τα ηνία παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα του, που άνοιξε αρχικά το μαγαζί. Αυθεντικές γεύσεις, χειροποίητο τζατζίκι και σως, φρέσκες τηγανητές πατάτες, όλα ετοιμάζονται την ίδια ημέρα στο μαγαζί, με την πρώτη ύλη να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Από τυλιχτά θα βρείτε το best seller, πίτα με γύρο χοιρινό (τζατζίκι, κρεμμύδι, ντομάτα), καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλο, μπιφτέκι και κεμπάπ, ενώ θα βρείτε σαλάτες, καθώς και νόστιμες σως για να συνοδέψετε τα κρέατα.

Info: Α. Παπανδρέου 126, Άνω Γλυφάδα / Τηλ.: 2109648233



ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ρωσίδες»

Ένα μικρό μαγαζί με μια ταμπέλα που γράφει με έντονα γράμματα «Πιροσκί - Σουβλάκια» βρίσκεται κρυμμένο σε μια γειτονιά της Καλλιθέας. Οι «Ρωσίδες», με ιστορία πάνω από πέντε δεκαετίες, έχει καταφέρει να γίνει talk of the town και όχι άδικα.

Η συμπαθέστατη ιδιοκτήτρια, με καταγωγή από το Καζακστάν, έχει αναλάβει το μαγαζί τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, έχει έναν μικρό κατάλογο με πολύ συγκεκριμένα προϊόντα: πιροσκί (σε τρεις γεύσεις) και τυλιχτά σουβλάκια με χοιρινό καλαμάκι και μπιφτέκι.

Το μυστικό της επιτυχίας στο τυλιχτό σουβλάκι βρίσκεται ξεκάθαρα στην πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα που μπαίνει μέσα στην πίτα από το κρέας προσθέτοντας κρεμμύδι και ντομάτα και η γεύση του απλώς θα σε απογειώσει. Και επειδή ένα ίσον κανένα, σίγουρα θα παραγγείλετε κι άλλο σουβλάκι.

Info: Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα / Τηλ.: 2111192145

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λευτέρης ο πολίτης»

Το περίφημο σουβλάκι του «Λευτέρη του πολίτη» μετράει 71 χρόνια ζωής και βρίσκεται μέχρι σήμερα στην Ομόνοια. Πλέον έχει και μια δεύτερη διεύθυνση, στο Μοναστηράκι, για να απολαμβάνετε αυτό το μικρό και τόσο γευστικό σουβλάκι.

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο πολίτικο μοσχάρι και σουτζούκι, το οποίο τυλίγεται μέσα σε μια πίτα, προσθέτοντας μόνο ντομάτα και φρεσκοκομμένο κρεμμύδι. Για τηγανητές πατάτες και σως ούτε λόγος. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα σου προσθέσουν, παρά μόνο έξτρα κόκκινο πιπέρι.

σουβλάκια Λευτέρης ο πολίτης μαγαζιά για φαγητό
Φωτογραφία: Λευτέρης ο πολίτης / FΒ

Να αναφέρω πως θα βρείτε μόνο δύο είδη από τυλιχτά σουβλάκια: μπιφτέκι μοσχαρίσιο πολίτικο και σουτζούκι πικάντικο πολίτικο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σουβλάκι του «Λευτέρη του πολίτη» έχει παραμείνει ίδιο στη γεύση και στην ποιότητα όλα τα χρόνια, γι' αυτό εξακολουθεί να έχει ουρές από κόσμο. Το σουβλάκι του είναι μικρό, γι' αυτό καλύτερα από την αρχή να παραγγείλετε πάνω από ένα.

Info: Σατωβριάνδου 20, Αθήνα / Ρόμβης 18, Αθήνα

«Πάρις»

Από το 1963 ο «Πάρις» είναι στο ίδιο ακριβώς σημείο στον Άλιμο και τότε το μαγαζί λεγόταν «Θρύλος» και ήταν μαγειρείο. Όμως, όλοι έλεγαν «πάμε στον Πάρι», κι έτσι η επόμενη γενιά, ο γιος του ιδιοκτήτη, άλλαξε το όνομα του μαγαζιού και πάνω από 25 χρόνια έχει προσθέσει το σουβλάκι.

Νόστιμο και περιποιημένο, θα βρείτε επιλογές σε τυλιχτά, μεταξύ άλλων, με γύρο χοιρινό του «Πάρι», μπιφτέκι και καλαμάκι χοιρινό και κοτόπουλο. Ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι ή σως είναι όσα μπαίνουν μέσα στο κρέας και τυλίγονται με μαεστρία μέσα στην πίτα. Ιδανικά οι πατάτες τηγανητές αποφεύγονται και μπαίνουν μόνο αν τις ζητήσει ο πελάτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Info: Θουκυδίδου 38, Άλιμος

«Έλβις»

Ο «Έλβις», ο βασιλιάς στο καλαμάκι, ζει στον Κεραμεικό και στο Παγκράτι. Στον «Έλβις» τα πράγματα είναι πολύ απλά: έχει καλαμάκια και φοβερά πανσετάκια που έχουν γίνει ανάρπαστα - θα το διαπιστώσετε περιμένοντας στην ουρά για να παραγγείλετε.

Από τα best seller τα καλαμάκια με χοιρινό, το λουκάνικο με πράσο και, φυσικά, η μερίδα με τα πανσετάκια που φτάνουν στον πελάτη ζουμερά και καλοψημένα, ενώ η σως «Έλβις» είναι δροσερή και ταιριάζει απόλυτα με τα country chips. Στον κατάλογο οι μερακλήδες θα βρουν και καλαμάκι πρόβειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να αναφέρω πως τα καλαμάκια σερβίρονται με φρέσκες πατάτες τηγανητές και ζυμωτό ψωμάκι - στο μαγαζί δεν θα βρείτε τζατζίκι ή κίτρινες σως.

Info: Πλαταιών 29 & Λεωνιδίου, Κεραμεικός / Αρχιμήδους 1-5, Παγκράτι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ