Αν σου αρέσουν οι μεσογειακές γεύσεις, η ρετρό αισθητική και ξέρεις να εκτιμάς τη διαφορά που κάνει ο αναλογικός ήχος, αυτό το εστιατόριο θα γίνει το αγαπημένο σου.
Προχωρώντας στην ήσυχη πλευρά του Θησείου, στρίβεις από την Αγίων Ασωμάτων στην ακόμα πιο ήσυχη οδό Ψαρομηλίγκου και αντικρίζεις ένα σκούρο minimal κτίριο. Με την πρώτη ματιά, τίποτα σχεδόν δεν μαρτυράει την έκρηξη χρώματος και χαράς που κρύβει μέσα του. Με το που διαβείς την πόρτα του Okupa, όμως, μπαίνεις κατευθείαν σε χρονοκάψουλα με την πιο stylish έννοια του όρου...
Βελούδινοι καναπέδες με καμπύλες σε έντονο πορτοκαλί, μαξιλάρια με πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα, φουτουριστικά φώτα, μεταλλικές καρέκλες, μπάρες από κόκκινα πλακάκια και βιβλιοθήκες γεμάτες δίσκους και περιοδικά.
Στο βάθος αυτής της κινηματογραφικής σάλας έχει μια υπέροχη αυλή, όπου το χρώμα και η χαρά συνεχίζονται. Τοίχοι και έπιπλα σε τερακότα αποχρώσεις και γύρω γύρω πλούσιες πρασινάδες και φουντωτές λεμονιές περιμένουν να σε χαλαρώσουν.

Okupa: Ένα εστιατόριο με μεζέδες αμιγώς μεσογειακούς
Στο Okupa αξίζει να έρθεις μόνο και μόνο για το φαγητό, ακόμα κι αν τρως με κλειστά μάτια και χάνεις την ομορφιά της διακόσμησης που περιγράψαμε παραπάνω.
Ο σεφ Νίκος Δραντάκης (βλ. Colonial, Γλυφάδα) έχει αυτό που λέμε καλό χέρι, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση των μυρωδικών, τα οποία, όπως φαίνεται, αγαπά ιδιαίτερα.
Θα ξεκινήσω από τα βασικά, λέγοντας ότι εδώ το μενού ακολουθεί την τάση των πιάτων για τη μέση. Όπως θα δείτε στον κατάλογο, το μενού περιλαμβάνει μεζέδες από κάθε γωνιά της Μεσογείου, από Ισπανία μέχρι Αίγυπτο, τους οποίους η κουζίνα εκτελεί εξαιρετικά, κάτι που θα διαπιστώσετε γρήγορα στην πορεία δοκιμάζοντάς τους.
Για να συνεννοηθούμε λίγο καλύτερα όμως, πάμε γρήγορα στο διά ταύτα. Η βελούδινη πράσινη φάβα με τη γλύκα και τη νοστιμιά της σβήνει ωραία τον καυτερό κιμά από τσορίθο που τη συνοδεύει. Το μαύρο προζυμένιο ψωμί τους είναι ό,τι πρέπει για να κάνετε βουτιές μέσα της. Παραγγείλτε αυτά τα δύο πιάτα μαζί και θα με θυμηθείτε. Ο επόμενος μεζές που μπορείτε να βουτήξετε στη φάβα, αν και έχει τις δικές του υπέροχες σάλτσες που του πάνε πιο πολύ, είναι οι πατάτες μπράβας. Κομμένες όπως πρέπει, σε παχουλούς κύβους δηλαδή, είναι τηγανισμένες με προσοχή ώστε να είναι μέσα λιώμα και έξω να έχουν αυτή τη λαχταριστή κρούστα-πετσούλα που τις χαρακτηρίζει. Εδώ σερβίρονται όπως ακριβώς και στα ισπανικά tapas bar, με πικάντικη ντοματόσαλτσα και σκορδάτη μαγιονέζα.

Μια σταλιά Ιαπωνία, λίγη Μέση Ανατολή και φίνο, γλυκό φινάλε
Στα gyoza με μανιτάρια η ζύμη είναι αραχνοΰφαντη και σφραγισμένη, σαν κέντημα, ενώ η γέμισή τους είναι πλούσια και την ευχαριστιέσαι, κάνοντάς τα μια μπουκιά το καθένα. Η μαγιονέζα με καβουρδισμένο σουσάμι τούς πάει, γι' αυτό και ίσως θα θέλαμε λίγο παραπάνω στο πλάι. Αν και ιαπωνικό πιάτο, στη φιλοσοφία και στην τεχνική του, δεν έχει σχεδόν τίποτα το παράταιρα εξωτικό. Αντιθέτως, διαθέτει εντελώς γήινη γεύση και καθαρό άρωμα Μεσογείου. Τέλος, το αρνίσιο σουβλάκι έχει κάτι από Αίγυπτο, και αυτή είναι και η μαγεία του. Μαϊντανός, πικλαρισμένο κρεμμύδι και κύμινο σε γενναίες ποσότητες τυλίγουν ομοιόμορφα το τρυφερό κρέας και το κάνουν ακαταμάχητο.
Το γλυκό που δοκιμάσαμε ήταν το τσιζκέικ με ναμελάκα λευκής σοκολάτας και κρέμα τυριού με κομποτέ κόκκινων φρούτων και φρέσκιες φράουλες, μια ενδιαφέρουσα εκδοχή του γνωστού και αγαπημένου γλυκού.
Και εδώ ξεχωρίζουν οι χαρακτηριστικές αρωματικές πινελιές του σεφ, ο οποίος, όπως μας εξήγησε, φτιάχνει ο ίδιος και τα γλυκά του καταλόγου. Στην προκειμένη περίπτωση έχει βάλει μυρωδικά στο μπισκότο και μπαχαρικά (σουμάκ) στα φρούτα. Το καλό είναι ότι τα χρησιμοποιεί όσο χρειάζεται για να αναδείξει το φίνο σύνολο χωρίς να το καλύπτει.
Με τι τα συνοδεύσαμε όλα αυτά; Με το κοκτέιλ Amerikanos (Campari, βερμούτ, ελιά, φύλλα κάπαρης και σόδα), που ευστοχότατα μας πρότεινε το σέρβις όταν ζητήσαμε κάτι πικρό και δροσερό.
Ωστόσο, και η λίστα των κρασιών είναι καλή, αφού περιλαμβάνει εκλεκτές ελληνικές ετικέτες και κάποια ιδιαίτερα γαλλικά κρασιά.

Ένα αστικό hub με ολοκληρωμένο concept
Το Okupa είναι κάτι παραπάνω από ένα καλό εστιατόριο και ένα ιδιαίτερο listening bar. Ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, το Okupa είναι ένα ξενοδοχείο που προσφέρει πολλά και διαφορετικά πράγματα κάθε ώρα της ημέρας και μέσα σε αυτά είναι και το καλό εστιατόριο με το ιδιαίτερο listening bar. Άνετα και κομψά, τα cosy δωμάτιά του είναι ό,τι πρέπει για ταξιδιώτες, μοναχικούς και μη, που θέλουν ένα ήσυχο αλλά κεντρικό σημείο της Αθήνας για να μείνουν και να κινούνται γρήγορα και εύκολα σε όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
Οι working nomads στον 1ο όροφο θα βρουν ένα co-working space με όλα τα απαραίτητα για να δουλέψουν ήρεμα με τα laptop τους ή να κάνουν συσκέψεις και ραντεβού με συνεργάτες.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπογείου μπορείς να κάνεις pilates, μαθήματα yoga. Και το καλύτερο; Την ώρα που θα παίρνεις αναπνοές και προσπαθείς να ισορροπήσεις ολόκληρο το σώμα σου στο ένα σου δάχτυλο θα έχεις θέα το αρχαίο υδραγωγείο. Το κομμάτι που εκτίθεται σε αυτό το σημείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης και συντηρήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Στα γενικότερα plus του Okupa, το εξυπηρετικό και φιλόξενο προσωπικό, που είναι άμεσο, οικείο και ευγενικό, χωρίς να αγγίζει τα όρια της διάχυσης ή της παρεμβατικότητας. Με δυο λόγια, είναι σε πλήρη αρμονία με τον community χαρακτήρα και τα cool vibes του χώρου.
Info Ψαρομηλίγκου 9, Αθήνα