Ο executive chef του ξενοδοχείου εξηγεί στο iefimerida.gr πώς καλλιέργησε τις δικές του ντομάτες, από σπάνιες ποικιλίες που τις χρησιμοποιεί ως σάλτσα σε ζυμαρικά.
Μπαίνοντας στο επιβλητικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία», έχουν συμπληρώσει 150 χρόνια, είναι σα να αφουγκράζεσαι με έναν τρόπο την ιστορία του τόπου. Αυτή την περίοδο, στο lobby υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ωστόσο αξίζει να περιηγηθείτε λίγο στο χώρο που το χτες είναι σε απόλυτη αρμονία με το σήμερα δημιουργώντας στον επισκέπτη μια φιλόξενη ατμόσφαιρα.
Ανεβαίνοντας τις επιβλητικές σκάλες στον πρώτο όροφο του θρυλικού ξενοδοχείου θα μεταφερθείτε σε έναν πολύ όμορφο αριστοκρατικό κήπο. Πρόκειται για το αίθριο του «Alexander’s Lounge» που κρύβεται ένας καταπράσινος «μυστικός κήπος» μέσα στην καρδιά της πόλης. Ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, δάφνες, κυπαρίσσια και λουλούδια, ξεδιπλώνεται ένα κομψό σκηνικό που προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, μόλις λίγα βήματα από τη ζωντάνια του κέντρου της Αθήνας.

Καθώς ο ήλιος δύει, ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης και η ομάδα του ετοιμάζουν στην ανοιχτή κουζίνα του αιθρίου το μενού «l Giardino Segreto», αφιερωμένο στις αυθεντικές γεύσεις και τα αρώματα της Ιταλίας, με απόλυτο σεβασμό στην εποχικότητα και την άριστη πρώτη ύλη. Φέτος, στο επίκεντρο του ανανεωμένου μενού βρίσκεται ένα ιδιαίτερο συστατικό: η ντομάτα, η «βασίλισσα» της κουζίνας, που αποτέλεσε την αφετηρία για ένα γευστικό ταξίδι αλλά και για μια ακόμη ουσιαστική ενέργεια του ξενοδοχείου προς τη βιωσιμότητα.
Οι σπάνιες ποικιλίες ντομάτας που καλλιεργούνται στα Μέγαρα
Ο Αστέριος Κουστούδης, ακολουθώντας τη μαγειρική του διαίσθηση, αναζήτησε τρόπο να καλλιεργήσει τις δικές του ντομάτες και τα κατάφερε, εξασφαλίζοντας σπάνιες ποικιλίες, όπως Datterini, Nelly’s Grape, Marmande και Fiorentino Costoluto, καλλιεργημένες χειρωνακτικά με φυσικές μεθόδους από έναν μικρό παραγωγό στις παρυφές του όρους Πατέρας. Από αυτές δημιούργησε μια εξαιρετική σάλτσα, μαγειρεμένη με ανθό αλατιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την οποία συντηρεί σε γυάλινα βάζα και ανοίγει μπροστά στους επισκέπτες. Τα φρέσκα ζυμαρικά ετοιμάζονται επί τόπου, μπροστά στο τραπέζι του επισκέπτη, μαγειρεύονται μέσα στην υπέροχη αυτή σάλτσα και συνοδεύονται με τυρί Σαν Μιχάλη.

Δοκιμάζοντας, αρχικά, τα ντοματίνια πασπαλισμένα με ελαιόλαδο και φρέσκια μυρωδάτη ρίγανη και με συνοδεία φουρνιστού ψωμιού καταλαβαίνεις την αυθεντική γεύση της ντομάτας που μοσχοβολάει. «Η φλούδα της ντομάτας είναι αρκετά σκληρή γιατί πρόκειται για άνυδρη καλλιέργεια, δηλαδή καλλιεργείται χωρίς καθόλου νερό» μου εξηγεί ο Executive chef Αστέριος Κουστουδής.
Ο ίδιος εξηγεί σχετικά με την καλλιέργεια της ντομάτας και της όλης φιλοσοφίας πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα: «Οι ποικιλίες από τα ντοματάκια καλλιεργούνται από τον φίλο μου το Νίκο, στην περιοχή των Μεγάρων. Η καλλιέργεια τους γίνεται με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα και σχεδόν καθόλου νερό -είναι άνυδρες. Είναι ένας τρόπος να διαδώσουμε το μήνυμα της βιωσιμότητας και να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να μαγειρεύουμε με αγνά προϊόντα. Ο παραγωγός μέσα από τις καλλιέργειες κρύβει το πάθος και το μεράκι του για αυτό που κάνει και εμείς αφήνουμε το αποτύπωμα μας ώστε και οι επόμενες γενιές να γευτούν αυθεντικά προϊόντα όπως κι εμείς.

Όλοι μας έχουμε μνήμη από την ντομάτα στο χωριό που καλλιεργούσε η μαμά ή η γιαγιά μας κι επειδή πρόκειται για εποχιακό προϊόν αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο κι αλάτι, να τη συσκευάσουμε για να την έχουμε σε ένα και μοναδικό πιάτο. Σερβίρουμε τη δική μας σάλτσα ντομάτας με χειροποίητα ζυμαρικά από μικρό εργαστήριο των Γιαννιτσών και από πάνω ρίχνουμε τυρί Σαν Μιχάλη από τη Σύρο».

Το ιταλικό μενού που σερβίρεται στον μυστικό κήπο του ξενοδοχείου
Το μενού περιλαμβάνει ακόμη χειροποίητη πίτσα με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης, τραγανή εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό, διαθέσιμη σε τέσσερις εκδοχές: με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, με φέτα, πιπεριά, ελιές, κρεμμύδι και κάπαρη, με μορταδέλα, βουβαλίσια στρατσιατέλα, πέστο βασιλικού και φιστίκι Αιγίνης και κορυφαία επιλογή με πεκορίνο, ρικότα, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εμπνευσμένη από την αγαπημένη cacio e pepe.

Η focaccia με αντζούγια και πιπεριές κονφί αποτελεί ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των έντονων γεύσεων, ενώ η panzanella με βουβαλίσια burrata και γλυκά ντοματίνια ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα της.
Οι επιλογές από salumi e formaggi συνδυάζουν ποιότητα και αυθεντικότητα, με εξαιρετικά τυριά όπως το Pecorino di Pienza, Caciottona al Pepe και το σπάνιο San Pietro in cera d’api, καθώς και εκλεκτά αλλαντικά όπως Mortadella Bologna, Prosciutto San Daniele και Finocchiona, τα οποία κόβονται επί τόπου σε λεπτές φέτες με την εντυπωσιακή κόκκινη vintage μηχανή κοπής και σερβίρονται με αγκινάρες Τήνου, σαλάμι σύκου Ευβοίας και διαλεκτές ελιές.

Η εμπειρία ολοκληρώνεται ιδανικά με τις εξαιρετικές γλυκές δημιουργίες του Pastry Chef Αλέξανδρου Κούφα. Το θεαματικό Armenonville ετοιμάζεται μπροστά στους επισκέπτες, με φρέσκο παρφέ που μαλακώνεται απαλά και εμπλουτίζεται με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μαρέγκες, πριν σερβιριστεί με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Το τιραμισού παραμένει σταθερά στο μενού αυθεντικό και βελούδινο, ενώ το χειροποίητο gelato, παρασκευασμένο καθημερινά με φρέσκα φρούτα εποχής και αγνές πρώτες ύλες, προσφέρει μια δροσιστική νότα για φινάλε.

Στην ατμόσφαιρα του καταπράσινου αυτού κήπου, που φωτίζεται διακριτικά καθώς πέφτει η νύχτα, οι βραβευμένοι bartenders του ιστορικού ξενοδοχείου δημιουργούν δροσιστικά cocktail ειδικά σχεδιασμένα για να συνοδεύσουν το μενού “Il Giardino Segreto”. Ξεχωρίζουν το Bella Donna με limoncello και yuzu, το Mastic Temple με μαστίχα και γκρέιπφρουτ και το Chiedi Spritz με Amaro Averna και σόδα περγαμόντου.
Η εξαιρετική λίστα κρασιών περιλαμβάνει επιλεγμένες ετικέτες από την Τοσκάνη, το Πιεμόντε και τη Σικελία, οι οποίες σερβίρονται και σε ποτήρι, προσφέροντας την ευκαιρία για εξερεύνηση του ιταλικού αμπελώνα.