Ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο στρώσιμο των τραπεζιών η ταβέρνα «Μανάρι» παραμένει αγαπημένο στέκι των foodies. Η φιλοσοφία του Άρη Βεζενέ και τα πιάτα που ξεχωρίσαμε.
Πριν ενάμιση χρόνο, όταν άνοιξε για πρώτη φορά η ταβέρνα «Μανάρι» κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει «talk of the town». Τα εντυπωσιακά πιάτα με το λογότυπο της ταβέρνας, τα παϊδάκια «λουκούμι» και η μακαρονάδα που βράζεται μέσα σε ζωμό κρέατων έγιναν viral και δύσκολα μπορούσε κανείς να βρει άμεσα τραπέζι για να γευτεί τα εκλεκτά εδέσματα του καταλόγου.
Το «Μανάρι» του Άρη Βεζενέ: Επιστροφή σε γνήσιες γεύσεις που έγιναν viral
Σε μια εποχή όπου η γαστρονομία συχνά αναζητά την εντυπωσιακή εικόνα πριν από την ουσία, το «Μανάρι», η νέα παραδοσιακή ταβέρνα του Άρη Βεζενέ, έρχεται να υπενθυμίσει κάτι βαθιά ελληνικό: ότι η απλότητα, όταν στηρίζεται στην τεχνική, την ποιότητα και την αφοσίωση, έχει δύναμη να γίνει τάση, συζήτηση, ακόμη και viral φαινόμενο. Το «Μανάρι» δεν είναι απλώς ένα ακόμη μαγαζί στο οποίο συρρέει ο κόσμος. Είναι ένα project που χτίστηκε πάνω στη νοσταλγία της ελληνικής ταβέρνας, στη χειροποίητη δημιουργία και στην εμμονή του Βεζενέ με την απόλυτη γεύση του κρέατος. Άλλωστε η πρώτη ύλη για τον ίδιο αποτελεί σχεδόν τελετουργία.
Ο Άρης Βεζενές δεν είναι άγνωστος στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Με τη βαθιά του γνώση στη μαγειρική του κρέατος, με μια φιλοσοφία που ακουμπά στη χειροτεχνία και την ουσία, έγινε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα της ελληνικής σκηνής. Το «Μανάρι» δεν είναι το μαγαζί που προσπαθεί να εντυπωσιάσει με επιτηδευμένα πιάτα, αλλά να αναβιώσει την παλιά, αυθεντική ελληνική ταβέρνα που τελικά τόσο είχε λείψει στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή. Την ταβέρνα που η πρώτη ύλη του ιδιοκτήτη ξεκινούσε από το χωράφι για να καταλήξει στο τραπέζι χωρίς περιττές παρεμβάσεις.
Το «Μανάρι» επικεντρώνεται σε αυτό που ο Άρης Βεζενές γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε: το κρέας. Όχι όμως με την έννοια των πολυτελών κομματιών ή των περίτεχνων cuts, αλλά με μια λαϊκή, πραγματικά ελληνική προσέγγιση που αναδεικνύει τα πιο τίμια και γευστικά μέρη του ζώου. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι παραδοσιακοί μεζέδες κρεατοφαγίας -μπιφτέκι πρόβατο, παϊδάκια, συκώτι, μοσχαρίσια καρδιά, αρνίσια νεφράκια, αλλά και πιάτα με χειροποίητες τεχνικές που παραπέμπουν σε εποχές όπου τίποτα δεν πήγαινε χαμένο.
Ο Βεζενές δίνει έμφαση στο nose-to-tail, στη χρήση ολόκληρου του ζώου, στη σωστή ωρίμανση, στις ελληνικές ράτσες, στις μικρές φάρμες και στη διαδικασία της φωτιάς. Οι μυρωδιές από τη σχάρα, η καπνιστή αίσθηση, το σωστό ψήσιμο, η ισορροπία ανάμεσα στη λιπαρότητα και το άρωμα, όλα δημιουργούν μια εμπειρία που αγγίζει τον επισκέπτη σχεδόν συναισθηματικά.
Παράλληλα, υπάρχουν πιάτα που θυμίζουν εκείνες τις παλιές, σχεδόν ξεχασμένες ταβερνιάρικες συνταγές - πατάτες κομμένες στο χέρι, σαλάτες με λαχανικά εποχής, χοντρά ψωμιά ψημένα στα κάρβουνα. Όχι για να προκαλέσουν νοσταλγία, αλλά για να υπενθυμίσουν πως η ελληνική κουζίνα μπορεί να είναι αληθινά εξαιρετική όταν δεν προσπαθεί να γίνει κάτι άλλο.
Η δική μας εμπειρία στο «Μανάρι»
Λευκά τραπεζομάντηλα, σερβίτσια και ένα μπουκέτο με πολύχρωμα λουλούδια σε κάθε τραπέζι είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις φτάνοντας στον χώρο. Με μια πιο επισταμένη ματιά, η ιδιαίτερη διακόσμηση τραβά την προσοχή των επισκεπτών, καθώς παντρεύει με μαεστρία το χθες με το σήμερα.
Ο κατάλογος στο «Μανάρι» υμνεί την αυθεντική κρεατοφαγία, αυτή που δύσκολα συναντά κανείς πλέον στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή, αλλά και τα χειροποίητα, ντελικάτα ορεκτικά.
Ξεκινήσαμε με ψωμί λαδορίγανη, τυροκαυτερή με πιπεριά κέρατο Κρήτης, σαλάτα με ντομάτα σε ροδέλες, κάππαρη και ελιές, καθώς και κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανιτά - χρυσαφένια, ιδιαίτερα γευστικά και χωρίς να βαραίνει το λάδι. Πιάτα αυθεντικά και νόστιμα, όπως και οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες.
Στα ορεκτικά προσθέσαμε το εξαιρετικό μοσχαρίσιο συκώτι, που έρχεται λεπτοκομμένο με ελαιόλαδο και ξίδι ντομάτας, καθώς και κοκορέτσι- από τα πιο γευστικά που έχω δοκιμάσει, αρωματικό και εξαιρετικά προσεγμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοκορέτσι δεν βρίσκεται στο καθημερινό μενού, αν το πετύχετε, μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε.
Στην κατηγορία των ορεκτικών θα βρείτε, μεταξύ άλλων, μοσχαρίσιο ταρτάρ, μπιφτεκάκια προβάτου, αρνίσια νεφράκια, φρυγαδέλι και μοσχαρίσια καρδιά- επιλογές για όσους αναζητούν πιο εκλεκτές και παραδοσιακές γεύσεις για να συνοδεύσουν το κρασί τους.
Στη συνέχεια περάσαμε στα ψητά, με τα αρνίσια παϊδάκια «λουκούμι» και το κοτόπουλο να πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας. Ζουμερά και ψημένα όπως πρέπει, αφήνουν τη γλύκα της παράδοσης, ενώ στον κατάλογο υπάρχουν ακόμη αρνί σχάρας για δύο άτομα, κεμπάμ, αγελαδινή σπαλομπριζόλα και μοσχαρίσιο μπιφτέκι για όσους προτιμούν πιο κλασικές επιλογές.
Από τα μαγειρευτά δοκιμάσαμε τη viral μακαρονάδα, που φτιάχνεται σε ζωμό κρέατος και είναι για δύο άτομα- ένα από τα best seller της ταβέρνας. Οι άλλες δύο επιλογές είναι ζυγούρι μελωμένο με μανέστρα και φρέσκα μυρωδικά, καθώς και αρνί πιλάφι.
Συνολικά, τα πιάτα που δοκιμάσαμε ήταν ιδιαίτερα γευστικά και προσεγμένα, καταφέρνοντας να αποτυπώσουν τη νοσταλγία της ελληνικής ταβέρνας με πιο σύγχρονους όρους. Θα έλεγα πως ο Άρης Βεζενές παίρνει το DNA της ελληνικής ταβέρνας και το φέρνει στο σήμερα, χωρίς να το προδώσει. Και όλα αυτά, στο κέντρο της Αθήνας.
Το «Μανάρι» έγινε τελικά viral γιατί κατάφερε να μιλήσει σε ένα κοινό που αναζητά τον επαναπροσδιορισμό της αξίας της απλότητας. Γιατί, ίσως, σήμερα το κοινό δεν ψάχνει ένα ακόμα μαγαζί που θα το εντυπωσιάσει, αλλά ένα στέκι.