Στην κουζίνα του φιλιππινέζικου Boracay -Tι σχέση έχει το sushi με το βουντού και το κανταΐφι με το wasabi; - iefimerida.gr

Στην κουζίνα του φιλιππινέζικου Boracay -Tι σχέση έχει το sushi με το βουντού και το κανταΐφι με το wasabi;

Σεφ Boracay Τριαντάφυλλος Πνευματικός
Ο σεφ του Boracay Τριαντάφυλλος Πνευματικός δείχνει στο iefimerida πώς φτιάχνεται το wasabi rolls με κανταΐφι / Φωτογραφίες: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Επισκεφθήκαμε το γνωστό φιλιππινέζικο-ιαπωνικό εστιατόριο που μεταφέρθηκε από τη Βούλα στη Γλυφάδα, παρακολουθήσαμε τον σεφ Τριαντάφυλλο Πνευματικό να φτιάχνει rolls με φρέσκα ψαριά και θαλασσινά και δοκιμάσαμε τα πιο value for money sushi στα Νότια Προάστια. 

Τι είναι το sushi βουντού; Γιατί καρφώνουμε τον τόνο με τηγανητά noodles από φαγόπυρο; Τι σχέση έχει το κανταΐφι με το wasabi και τα uramaki roll; Τι κάνει ένας σεφ ιδιωτικών, πολυτελών γιοτ όταν δεν βρίσκεται στο πέλαγος φτιάχνοντας sushi για VIP; Αυτές και άλλες πολλές απορίες λύσαμε μπαίνοντας στην κουζίνα του φιλιππινέζικου εστιατορίου Boracay, στην οδό Γιαννιτσοπούλου, στη Γλυφάδα. Μια value for money επιλογή για νόστιμο σούσι στα Νότια Προάστια

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό: το Salmon Tataki, από τα πιο ωραία πιάτα στο Boracay της Γλυφάδας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό: το Salmon Tataki, από τα πιο ωραία πιάτα στο Boracay της Γλυφάδας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Το Boracay, μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στη Βούλα, μεταφέρθηκε στη Γλυφάδα, στη ζωηρή γειτονιά γύρω από την Πλατεία Εσπερίδων, η οποία πλέον αποτελεί την καρδιά του fooding και της διασκέδασης στον αθηναϊκό Νότο.

O ατμοσφαιρικός χώρος του Boracay στη Γλυφάδα, με τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram
O ατμοσφαιρικός χώρος του Boracay στη Γλυφάδα, με τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram

Υπό νέα διεύθυνση, με σταθερή όμως την καλή σχέση ποιότητας/τιμής που έκανε το Boracay να ξεχωρίζει, το εστιατόριο παίζει δημιουργικά με την πανασιατική κουζίνα, έχοντας στον πυρήνα του τη φιλιππινέζικη κουλτούρα με έντονες επιρροές από την Ιαπωνία. Είναι ένα feelgood μαγαζί για να απολαύσεις σούσι, τα οποία, εκτός από καλή ποιότητα και ωραία γεύση, έχουν και χιούμορ, όπως τα Voodo Rolls με τόνο, τρούφα, φρέσκο κρεμμυδάκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Boracay έχει, επίσης, καταπληκτικά ορεκτικά, όπως το Salmon Tataki με καψαλισμένο σολομό, αυγά χελιού και μια ακαταμάχητη σος από χαλεπένιο (Jalapeno), μια ποικιλία πιπεριάς τσίλι με λεία σάρκα ή οι γλυκές και πικάντικες μπουκιές γαρίδας Rock Shrimp Tempura.

To ορεκτικό Rock Shrimp Tempura, με γαρίδες σε sweet mayo / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
To ορεκτικό Rock Shrimp Tempura, με γαρίδες σε sweet mayo / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Μπαίνω στην κουζίνα την ώρα που ο σεφ Τριαντάφυλλος Πνευματικός κάνει ανελέητο βουντού σε ένα κομμάτι φρέσκου τόνου, καρφώνοντας στα sushi rolls λεπτές βρώσιμες «βελόνες» φτιαγμένες από τηγανητά noodles φαγόπυρου.

Ο σεφ του Boracay Τριαντάφυλλος Πνευματικός φτιάχνοντας sushi rolls  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
Ο σεφ του Boracay Τριαντάφυλλος Πνευματικός φτιάχνοντας sushi rolls / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τριαντάφυλλος Πνευματικός ξέρει από καλό, φρέσκο ψάρι. Έμπειρος σεφ για πολλά χρόνια σε πριβέ υπερπολυτελή γιοτ, τα οποία νοικιάζουν VIP για τις περιηγήσεις τους στα ελληνικά νησιά, έχει έναν τρόπο όχι απλώς να φτιάχνει νόστιμο σούσι, αλλά να του δίνει και δημιουργικές gourmet πινελιές που αναβαθμίζουν το ασιατικό street food σε μια γαστρονομική απολαυστική εμπειρία. Κι αυτό είναι το σημείο που κάνει το Boracay να ξεχωρίζει: συνδυάζει το καλό, ψαγμένο σούσι με ανταγωνιστικές τιμές. 

To wasabi rolls με γαρίδα tempura, κρέμα τυριού, μάνγκο, αβοκάντο, μαγιονέζα wasabi και κανταΐφι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
To wasabi rolls με γαρίδα tempura, κρέμα τυριού, μάνγκο, αβοκάντο, μαγιονέζα wasabi και κανταΐφι / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Ένα feelgood, τίμιο μαγαζί με ωραίο sushi

Στη συμβολή των οδών Γιαννιτσοπούλου και Βασιλέως Γεωργίου Β', σε αυτό το μικρό sushi bar με την ανοιχτή κουζίνα και τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, με την τοιχογραφία της γνωστής street artist Μελίνας Κοέν να δεσπόζει στον χώρο, συγκλίνουν άνθρωποι που ξέρουν τι σημαίνει καλή εστίαση: Ο Anton Alexandrov, ο οποίος κρατά ως υπεύθυνος το τιμόνι του μαγαζιού, έχει εμπειρία 27 χρόνων στη διεθνή γαστρονομία και προέρχεται από πολύ μεγάλα εστιατόρια στην Αμερική, στην Κύπρο και στο Λονδίνο, όπως το Sushi Samba, το διάσημο ιαπωνικό εστιατόριο που βρίσκεται στον 39ο όροφο του ουρανοξύστη Heron Tower στο City.

Η δημοφιλής street artist Μελίνα Κοάν έχει φιλοτεχνήσει την τοιχογραφία στο εσωτερικό του Boracay στη Γλυφάδα / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram
Η δημοφιλής street artist Μελίνα Κοάν έχει φιλοτεχνήσει την τοιχογραφία στο εσωτερικό του Boracay στη Γλυφάδα / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σεφ Τριαντάφυλλος Πνευματικός, που ξεκίνησε από κρητική κουζίνα, αλλά το πάθος του για την ασιατική κουλτούρα τον οδήγησε πριν χρόνια στο sushi, μετά από μια πολύ δημιουργική θητεία δίπλα σε Ιάπωνες σεφ γνωστών εστιατορίων δούλεψε στην κουζίνα του Hama και του Huracan στη Γλυφάδα και ως private chef διασήμων σε ιδιωτικά σκάφη στο Αιγαίο.

Ο σεφ Τριαντάφυλλος Πνευματικός μαγειρεύει πάνω στο γιοτ των VIP ιαπωνικά πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, στην open air κουζίνα στο κατάστρωμα με φόντο το πέλαγος / Φωτογραφία: superyacht.chef / Instagram
Ο σεφ Τριαντάφυλλος Πνευματικός μαγειρεύει πάνω στο γιοτ των VIP ιαπωνικά πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, στην open air κουζίνα στο κατάστρωμα με φόντο το πέλαγος / Φωτογραφία: superyacht.chef / Instagram

Ενώ ο Στράτος Γιαννακόπουλος, ο οποίος ευθύνεται για το εξαιρετικό σέρβις που χαρακτηρίζει το Boracay, ανήκει στην ομάδα του διάσημου Scorpios στη Μύκονο, που φημίζεται διεθνώς για την premium εξυπηρέτηση.

Εκτός από κρασί και σάκε, στο Boracay θα πιείτε και ωραία ασιατικά κοκτέιλ / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram
Εκτός από κρασί και σάκε, στο Boracay θα πιείτε και ωραία ασιατικά κοκτέιλ / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχα επισκεφθεί παλαιότερα το Boracay, όταν βρισκόταν στη Βούλα και ανήκε τότε στον Ελληνοφιλιππινέζο Νίκο Στασινόπουλο. Τον Μάρτιο του 2022 το εστιατόριο μεταφέρθηκε στη Γλυφάδα, και από τον περασμένο Σεπτέμβριο συνεχίζει υπό νέα διοίκηση να λειτουργεί με άλλη ομάδα, εξυπηρετώντας με ένα μεγάλο, καινούργιο μενού 59 πιάτων τόσο τους πελάτες του εστιατορίου -καθημερινά εκτός Δευτέρας- όσο και το delivery στα Νότια Προάστια.

Tuna Tataki / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram
Tuna Tataki / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram

Τι αξίζει να δοκιμάσετε: Δώστε έμφαση στο sushi και στο Tataki

Περνώντας πολύ συχνά έξω από το Boracay έβλεπα πολλούς Ασιάτες να κάθονται στα ξύλινα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο ή στις μπάρες κατά μήκος της τζαμαρίας απέναντι από την open space κουζίνα. Αν ένα ασιατικό ελληνικό μαγαζί το επισκέπτονται οι Ασιάτες, κάτι καλό θα κάνει, σκέφτηκα.

Μέσα στα Χριστούγεννα το επισκεφθήκαμε και δοκιμάσαμε διάφορα πιάτα σούσι και μια miso σούπα με τόφου και φύκια. Πιο πολύ απ' όλα όσα είχαμε δοκιμάσει μας άρεσε το Spicy Tuna Rolls με το καταπληκτικό ταρτάρ τόνου, και το Salmon Teriyaki με τη γαρίδα tempura σε πικάντικη μαγιονέζα και τεριγιάκι sause.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
To Spicy Tuna Rolls με το καταπληκτικό ταρτάρ τόνου / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
To Spicy Tuna Rolls με το καταπληκτικό ταρτάρ τόνου / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Δεν τρελάθηκα με τη miso soup, αντιθέτως με την παρέα μου που τη βρήκε πολύ γευστική, αλλά δεν είμαι αντικειμενικός, γιατί δεν μου αρέσει ιδιαίτερα το φύκι. Η όλη εμπειρία, αλλά και η σχέση τιμής και ποιότητας, ήταν εξαιρετική και μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Καλό, άμεσο και ευγενικό σέρβις, ωραία cosy ατμόσφαιρα, pet friendly μαγαζί με ευγενικούς ανθρώπους που έφεραν κατευθείαν νερό στο σκυλάκι μας και το κέρασαν χοιρινό.

Τα πιάτα έχουν ωραίο στήσιμο, τα sushi rolls σερβίρονται πάνω σε φύλλα από ασιατικά φυτά  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
Τα πιάτα έχουν ωραίο στήσιμο, τα sushi rolls σερβίρονται πάνω σε φύλλα από ασιατικά φυτά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Σε μια δεύτερη επίσκεψη δώσαμε λίγη παραπάνω έμφαση στα ορεκτικά, δοκιμάσαμε Rock Shrimp Tempura, με γαρίδες σε ωραία γλυκιά μαγιονέζα, και το Salmon Tataki, ένα πιάτο που αξίζει να επιλέξετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Salmon Tataki / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
Salmon Tataki / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Ξεκινήστε με αυτό, είναι πολύ γευστικό, με την ευγενική αλλά πικάντικη γεύση του καψαλισμένου σολομού σε μια γευστική σος από πιπεριά χαλεπένιο, πασπαλισμένο με φύτρες σκόρδου και με αυγό από χέλι.

Peking duck / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
Peking duck / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Συνεχίσαμε με τραγανή πάπια και με wasabi rolls, που συνδυάζουν τη γαρίδα tempura με κρέμα τυριού, μάνγκο, αβοκάντο, μαγιονέζα wasabi και κανταΐφι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O chef Τριαντάφυλλος Πνευματικός φτιάχνει μπροστά μας sushi rolls / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
O chef Τριαντάφυλλος Πνευματικός φτιάχνει μπροστά μας sushi rolls / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
H φαντασία και τα wok παίρνουν φωτιά στην κουζίνα του Boracay / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
H φαντασία και τα wok παίρνουν φωτιά στην κουζίνα του Boracay / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
O chef Τριαντάφυλλος Πνευματικός φτιάχνει μπροστά μας sushi rolls / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
O chef Τριαντάφυλλος Πνευματικός φτιάχνει μπροστά μας sushi rolls / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Kλείσαμε με τα περίφημα Voodo Roll, για να μη φύγουμε χωρίς να κάνουμε το... απαραίτητο βουντού στον τόνο. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Voodo Roll / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
Voodo Roll / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Πώς οι Ισπανοί αποικιοκράτες ανέδειξαν τη γαστρονομία των Φιλιππίνων

Τι ιδιαίτερο έχει η φιλιππινέζικη κουζίνα και σε τι διαφέρει από την ιαπωνική; Χωρίς να το περιμένουμε, αφού όλοι μάλλον πιστεύουμε πως είναι κάτι πολύ εξωτικό, η φιλιππινέζικη κουζίνα είναι πιο οικεία σε εμάς τους Ευρωπαίους από την ιαπωνική, αφού ενσωματώνει πολλά στοιχεία από την ισπανική γαστρονομία. Ουσιαστικά η φιλιππινέζικη κουζίνα αποτελεί ένα δημιουργικό πάντρεμα των 7.641 νησιών του αρχιπελάγους των Φιλιππίνων στον Ειρηνικό με γεύσεις, υλικά, τεχνοτροπίες που «μετάγγισαν» στους Φιλιππινέζους οι Ισπανοί αποικιοκράτες του 16ου αιώνα.

Στο εσωτερικό του sushi bar Boracay με την open space κουζίνα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida
Στο εσωτερικό του sushi bar Boracay με την open space κουζίνα / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος / iefimerida

Για 300 χρόνια οι Φιλιππίνες αποτελούσαν τμήμα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας, έτσι η γαστρονομική τους ταυτότητα δέχθηκε έντονες επιρροές από τους Ισπανούς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, έκαναν τη φιλιππινέζικη κουζίνα διάσημη σε όλο τον κόσμο. Τα μπαχάρια πρωτοστατούν, δίνοντας σε πιάτα με λαχανικά, ψάρια, θαλασσινά και κρέας, πικάντικες, πολύ ενδιαφέρουσες νότες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε αντίθεση με την ιαπωνική κουζίνα, την οποία χαρακτηρίζει ο μινιμαλισμός, η φιλιππινέζικη κουζίνα είναι πιο spicy και δημιουργική, καθώς εμπλουτίζεται με περισσότερα ασιατικά μπαχαρικά, όπως το κάρυ, πιπέρια, ιδιαίτερες γεύσεις, απροσδόκητους συνδυασμούς λαχανικών», εξηγεί στο iefimerida ο Anton Alexandrov, η ψυχή του νέου Boracay.

Τα πιάτα ως σύνθεση έχουν ιδιαίτερη φροντίδα στο Boracay / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram
Τα πιάτα ως σύνθεση έχουν ιδιαίτερη φροντίδα στο Boracay / Φωτογραφία: boracaygr / Instagram

Info: Boracay, Γιαννιτσοπούλου 6, Γλυφάδα, τηλ.: 2109689500
instagram.com/boracaygr | facebook.com/Boracay.gr
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 16:00 έως 00:00 | Σάββατο: 12:00 με 01:00 | Κυριακή: 13:00 με 23:00
Tιμές: €25 το άτομο κατά μέσο όρο χωρίς κρασί | €30-35 με κρασί 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ