Τον Αύγουστο στην Αθήνα μπορείτε να απολαύσετε τις παραλίες, να πάτε σε μουσεία και θερινά σινεμά μέχρι εξόδους για φαγητό .
Ο Αύγουστος στην πόλη μπορεί να γίνει ωραιότερος όταν υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως είναι οι προτάσεις για δροσερές βουτιές, τα θερινά σινεμά και οι έξοδοι για νόστιμο φαγητό και ποτό. Είτε έχετε λίγες ημέρες για να φύγετε για διακοπές, είτε μόλις επιστρέψατε η Αθήνα παραμένει μια ζωντανή πόλη που αξίζει να τη ζήσετε τις ομορφιές της σε κάθε γειτονιά και το καλοκαίρι στην πόλη να σας μείνει αξέχαστο.
Συγκεντρώσαμε προτάσεις, για όλα τα γούστα, για να περάσετε ένα ωραίο εναλλακτικό καλοκαίρι στην Αθήνα και τις γειτονιές της.
Οι παραλίες της Αττικής για να απολαύσετε βουτιές
Από τα πλεονεκτήματα της Αθήνας είναι οι παραλίες όπου μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας σε κοντινή απόσταση από το κέντρο. Είτε θέλετε ελεύθερες παραλίες, είτε οργανωμένες θα βρείτε ενδιαφέρουσες επιλογές.
Στο κομμάτι μεταξύ Αλίμου και Βουλιαγμένη υπάρχουν πολλές παραλίες για το μπάνιο σας, ενώ οι τρεις παραλίες στη Γλυφάδα, βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία, έχουν όλες ελεύθερη είσοδο και ομπρέλες για να έχετε φυσική σκιά.

Στα λιμανάκια στη Βουλιαγμένη, φτάνουν μέχρι τα όρια της Βάρκιζας, θα απολαύσετε βουτιές από τα βράχια σε ένα διαφορετικό σκηνικό -πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτείτε νερό και τρόφιμα.
Στο παραλιακό κομμάτι της Ανατολικής Αττικής υπάρχουν πολλές παραλίες, που ειδικά τον Αύγουστο που δεν υπάρχει κίνηση μπορείτε να φτάσετε μέσα σε μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας.

Μερικές από τις ωραιότερες παραλίες είναι η Αλθέα, μικρή με καθαρά νερά ιδανική για οικογένειες, το Μαύρο Λιθάρι, έχει και beach bar, ο κολπίσκος στο Θυμάρι με τα κρυστάλλινα νερά και το ΚΑΠΕ στα Λεγραινά που ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε νησί.

Η παραλία του Σχινιά, από την άλλη πλευρά,λ είναι από τις πιο γνωστές και μεγάλες όπου μπορείτε να απολαύσετε πολλά θαλάσσια σπορ. Υπάρχει κομμάτι με πολλά beach bars και πιο ανοργάνωτο για όσους προτιμούν ησυχία.

Βγαίνουμε στα θερινά σινεμά σε γειτονιές και δίπλα στη θάλασσα
Ένα από τα ωραιότερα πράγματα που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι στην πόλη, που νοερά μας μεταφέρει σαν να είμαστε διακοπές σε νησί, είναι οι ταινίες κάτω από τον έναστρο ουρανό. Τα θερινά σινεμά που ανοίγουν κάθε καλοκαίρι, ομορφαίνοντας λίγο περισσότερο τις γειτονιές, προβάλουν αγαπημένες ταινίες, νέες και παλαιότερες, σε ένα πολύ όμορφο και περιποιημένο περιβάλλον. Τα περισσότερα θερινά έχουν ωραίες καταπράσινες αυλές και δικό τους κυλικείο με τρόφιμα και ποτά για να απολαύσει ο κόσμος μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Εκτός από τις κλασικές επιλογές σε θερινά σινεμά, όπως το «cine Paris» και το «cine Θησείον» θα βρείτε επιλογές σε πολλές γειτονιές της πόλης. Ξεχωρίζουν τα θερινά σινεμά στον Άλιμο, που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, στην Ηλιούπολη, που κάθε χρόνο έχει και νέες ταινίες, στη Φιλοθέη, το Ψυχικό, το «Αλεξάνδρα» στο Κάτω Χαλάνδρι, το «Αμαρυλλίς Garden» στην Αγία Παρασκευή και η «Μπομπονιέρα» στην Κηφισιά.
Στο κέντρο της Αθήνας θα βρείτε πολλές επιλογές, όπως την πρόσφατα ανακαινισμένη «Αίγλη», τη «Δεξαμενή» και το «Άνεσις» σε μια όμορφη ταράτσα στους Αμπελόκηπους.

Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για θερινό είναι στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεττανία όπου ο χώρος της πισίνας μεταμορφώνεται σε ατμοσφαιρικό κινηματογράφο με φόντο τον Λυκαβηττό, προσφέροντας βραδιές γεμάτες δράση, συγκίνηση και ρομαντισμό.
Το «Pool Your Cinema», στον 7ο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου, υποκλίνεται στη μαγεία της έβδομης τέχνης και υποδέχεται τους σινεφίλ κάθε Πέμπτη έως Σάββατο με κλασικά αριστουργήματα και σύγχρονες επιτυχίες του σινεμά να ζωντανεύουν κάτω από τον αττικό ουρανό.

Σε αυτό το καλοκαιρινό σενάριο, η γεύση κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταλαντούχα ομάδα των σεφ του ξενοδοχείου έχει επιμεληθεί ένα απολαυστικό σετ μενού με fingerfood, που θα συνοδεύσει ιδανικά το ποτό σας καθώς απολαμβάνετε την ταινία δίπλα στην πισίνα. Χειροποίητα nachos, φρεσκοψημένα pop corn, lettuce taco με μοτσαρέλα, hot dog, Black Angus cheeseburger, τραγανές μπουκιές γαρίδας και λαχταριστό παγωτό σκηνοθετούν μια γευστική «πλοκή» που μεταμορφώνει κάθε λεπτό προβολής σε μια εμπειρία απόλαυσης και πολυτέλειας.
Επισκεπτόμαστε τα μουσεία της πόλης
Αν δεν έχετε επισκεφτεί τα μουσεία της πόλης τα απογεύματα του Αυγούστου είναι μια καλή πρόταση για εξόδους πριν το ποτό σας. Εκτός από το μουσείο της Ακρόπολης μπορείτε να βάλετε στη λίστα σας το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και φυσικά την Εθνική Πινακοθήκη.
Όπως κάθε χρόνο, στην Πανσέληνο του Αυγούστου, που φέτος πέφτει στις 09/08, το ΥΠΠΟ αφήνει ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Πιο συγκεκριμένα, εκατόν δεκατέσσερεις αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό, κάτω από το φως του φεγγαριού. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε εβδομήντα έναν (71) αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ περίπου σαράντα τέσσερεις (44) θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Έξοδος για φαγητό και ποτό
Εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια, γαστροταβέρνες και μέρη για ποτό και wine lovers παραμένουν ανοιχτά τον Αύγουστο τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες. Άλλωστε η Αθήνα πλέον κυριαρχεί και ως γαστρονομικός προορισμός με την ελληνική κουζίνα να αναδεικνύεται για τις φίνες γεύσεις και τα εκλεκτά της προϊόντα.
Σε όμορφες γειτονιές, τα μαγαζιά με θέα, με αυλές και δίπλα στη θάλασσα έχουν την τιμητική τους για τις βραδινές μας εξόδους, ενώ οι βόλτες στο κέντρο παραμένουν οι πιο σταθερές αξίες ακόμα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.
Φρέσκο ψάρι και οστρακοειδή στον Παπαϊωάννου
Το καλοκαίρι το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους και το εστιατόριο «Παπαϊωάννου» είναι η ιδανική επιλογή για να απολαύσετε δημιουργικά πιάτα με την καλύτερη πρώτη ύλη.

Οστρακοειδή, αχινοσαλάτα, ταρτάρ τόνου, σεβίτσε καραβίδας, ψητές γαρίδες, ζυμαρικά με κωλοχτύπα, ροφός αχνιστός και φρέσκα ψάρια ημέρας είναι στα best seller του μενού. Φυσικά δεν λείπουν οι δροσερές σαλάτες, χταπόδι, σαρδέλα, ταραμοσαλάτα, καραβοδόψιχα και συμιακό γαριδάκι που μαζί με άλλα πιάτα συμπληρώνουν το καλοκαιρινό μενού.
Ηλίου 2, Βουλιαγμένη
Ιταλική πίτσα σε έναν κήπο στο Σύνταγμα
Ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης, του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεττανία» και η ομάδα του ετοιμάζουν στην ανοιχτή κουζίνα του αιθρίου το μενού «l Giardino Segreto», αφιερωμένο στις αυθεντικές γεύσεις και τα αρώματα της Ιταλίας, με σεβασμό στην εποχικότητα και την άριστη πρώτη ύλη. Φέτος, στο επίκεντρο του ανανεωμένου μενού βρίσκεται ένα ιδιαίτερο συστατικό: η ντομάτα, η «βασίλισσα» της κουζίνας, που αποτέλεσε την αφετηρία για ένα γευστικό ταξίδι αλλά και για μια ακόμη ουσιαστική ενέργεια του ξενοδοχείου προς τη βιωσιμότητα.

Ο σεφ αναζητώντας τρόπο να καλλιεργήσει τις δικές του ντομάτες εξασφάλισε σπάνιες ποικιλίες καλλιεργημένες χειρωνακτικά με φυσικές μεθόδους από έναν μικρό παραγωγό στις παρυφές του όρους Πατέρας. Από αυτές δημιούργησε μια εξαιρετική σάλτσα, μαγειρεμένη με ανθό αλατιού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την οποία συντηρεί σε γυάλινα βάζα και ανοίγει μπροστά στους επισκέπτες. Τα φρέσκα ζυμαρικά ετοιμάζονται επί τόπου, μπροστά στο τραπέζι του επισκέπτη, μαγειρεύονται μέσα στην υπέροχη αυτή σάλτσα και συνοδεύονται με τυρί Σαν Μιχάλη.

Το μενού περιλαμβάνει ακόμη χειροποίητη πίτσα με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης, τραγανή εξωτερικά και αφράτη στο εσωτερικό, διαθέσιμη σε τέσσερις εκδοχές: με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό, με φέτα, πιπεριά, ελιές, κρεμμύδι και κάπαρη, με μορταδέλα, βουβαλίσια στρατσιατέλα, πέστο βασιλικού και φιστίκι Αιγίνης και κορυφαία επιλογή με πεκορίνο, ρικότα, παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι εμπνευσμένη από την αγαπημένη cacio e pepe.
Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τις εξαιρετικές γλυκές δημιουργίες του Pastry Chef Αλέξανδρου Κούφα. Το θεαματικό Armenonville ετοιμάζεται μπροστά στους επισκέπτες, με φρέσκο παρφέ που μαλακώνεται απαλά και εμπλουτίζεται με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και μαρέγκες, πριν σερβιριστεί με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Το τιραμισού παραμένει σταθερά στο μενού αυθεντικό και βελούδινο, ενώ το χειροποίητο gelato, παρασκευασμένο καθημερινά με φρέσκα φρούτα εποχής και αγνές πρώτες ύλες, προσφέρει μια δροσιστική νότα για φινάλε
Entecot σχάρας με σος cafe de Paris στο γαλλικό εστιατόριο «Tartare»
Από τα πιο κλασικά εστιατόρια για αυθεντική γαλλική κουζίνα είναι το Tartare που λειτουργεί πάνω από είκοσι χρόνια στη Γλυφάδα. Η ζεστή φιλοξενία, το μενού που κάθε φορά που επισκέπτεσαι το εστιατόριο οι γεύσεις παραμένουν ίδιες και το άψογο σέρβις καθιστούν το γαλλικό εστιατόριο ένα από τα καλύτερα των νοτίων προαστίων και γενικότερα της Αθήνας.
Στο
μενού πρωταγωνιστούν όλα τα διάσημα
πιάτα της γαλλικής γαστρονομίας, όπως
το περίφημο entecot σχάρας που θα το
απολαύσετε με τέλειες τηγανιτές πατάτες
και σος cafe de Paris, συκώτι μοσχαρίσιο με
νόστιμη δεμένη σάλτσα από μανιτάρια
και σκόρδο, και στήθος πάπιας με
κρεμμυδόσουπα. Ξεκινήστε το δείπνο σας
με κρεμμυδόσουπα gratinée και για ορεκτικά
μια κλασική επιλογή είναι τα σαλιγκάρια
Βουργουνδίας, μπουτάκια βατράχων ή
κρέπες τυρί, ζαμπόν, μανιτάρια και
σπανάκι.
Στο τέλος του δείπνου
μην παραλείψετε το εξαιρετικό σουφλέ
σοκολάτας ή πάβλοβα με φρούτα του δάσους
για όσους προτιμούν τα λευκά γλυκά.
Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα
Κεφτεδάκια σχάρας και λεμονάτα ρεβύθια σε ένα μοντέρνο καφενείο
Ολοένα
και λιγοστεύουν τα καφενεία -τουλάχιστον
όπως τα γνωρίζαμε μερικά χρόνια πριν.
Η αλλαγή στο γαστρονομικό χάρτη, οι νέες
τάσεις στην κουζίνα και τους χώρους
άλλαξαν λίγο τις επιλογές μας, αλλά
πάντα εκτιμάμε τα μαγαζιά που συνδυάζουν
τη παράδοση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχουν
δημιουργηθεί μοντέρνα καφενεία που
αναβιώνουν το καλό σπιτικό φαγητό και
τα μεζεδάκια που συνόδευαν τα ούζα στα
κλασσικά καφενεία μιας άλλης εποχής.
Ένα τέτοιο σύγχρονο καφενείο
είναι το Λούβρον με το φιλόξενο περιβάλλον
που θα επιστρέψει ο πελάτης μόλις γευτεί
κάποια από τα νόστιμα πιάτα που κρατούν
την παράδοση της ελληνικής κουζίνας.
Το μενού ανανεώνεται τακτικά, βάση και
της εποχικότητας, ωστόσο παραμένει
πιστό σε αυθεντικές γεύσεις όπως είναι
τα ντολμαδάκια, το απάκι σχάρας, τα
λεμονάτα ρεβίθια και μοσχαρίσια
κεφτεδάκια σχάρας.
Ερατοσθένους 6, Παγκράτι
Κλασσικά στέκια για κρεατοφαγία
Στην ταβέρνα του Καραβίτη δεν έχει αλλάξει τίποτα από το παλιό μαγειρείο που ξεκίνησε ως καρβουνάδικο για να καταλήξει να γίνει μια από τις ταβέρνες σήμα -κατατεθέν της Αθήνας που βρίσκεται μια ανάσα πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής και στα τραπέζια του έχουν καθίσει καλλιτέχνες και πολιτικοί.
Στον Καραβίτη θα πάτε για να γευτείτε παϊδάκια, μπριζολάκια -από τα κρεατικά που έγινε διάσημη η ταβέρνα, όπως και τα κεφτεδάκια -πατάτες τηγανιτές και αν θέλετε κάτι πιο μερακλίδικο με αυθεντική συνταγή της παλιάς Αθήνας τότε ζητήστε το κοκκινιστό στάμνας.
Παυσανίου 4, Παγκράτι
Στα «Σκαλάκια» την παραδοσιακή ταβέρνα στα Ιλίσια θα απολαύσετε νόστιμα κρέατα, από μπιφτέκια μέχρι μπριζόλες και λαχταριστά παϊδάκια, χειροποίητα ορεκτικά και δροσερές σαλάτες. Τώρα το καλοκαίρι τα τραπεζάκια στρώνονται και σε εξωτερικό χώρο.
Διονυσίου Αιγινήτου 32, Αθηνα
Lunch στο καφέ -εστιατόριο B&E Goulandris Café-Restaurant
Ζεστό και με διακριτικό design, το Café-Εστιατόριο του Ιδρύματος είναι μια όαση δροσιάς στην καρδιά της πόλης και αποτελεί ιδανικό σημείο συνάντησης όλες τις ώρες της ημέρας. Τη λειτουργία του επιμελείται η έμπειρη ομάδα του Δειπνοσοφιστηρίου, που προσφέρει πρωινό, brunch και μεσημεριανό καθώς και σνακ, γλυκά, καφέ και ποτά.
Το μενού έχει την υπογραφή του executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσου και η επιλογή των κρασιών έχει την επιμέλεια του γνωστού σομελιέ Άρη Σκλαβενίτη.
Το καφέ εστιατόριο σερβίρει πρωινό μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι με κλασικές προτάσεις από κρουασάν βουτύρου μέχρι χειροποίητη φοκάτσια, open sandwich και γλυκιά κρέπα.
Στο μενού θα βρείτε, μεταξύ άλλων, κασιώτικα ντολμαδάκια, ριζότο με πέστο βασιλικού, μοσχαρίσια μπιφτέκια και φρέσκο σολομό. Από γλυκά υπάρχουν νόστιμες επιλογές, όπως η εξαιρετική πάστα αμυγδάλου, τάρτα λεμόνι και σοκολατένιο brownie.
Βραβευμένη ελληνική κουζίνα στην Υδρία στην Πλάκα
Ένα από τα ωραιότερα σημεία της Αθήνας είναι η Πλάκα που ιδικά η συνοικία στα Αναφιώτικα θυμίζει νησί. Στην καρδιά της αθηναϊκής γειτονιάς βρίσκεται το all day εστιατόριο «Υδρία», το οποίο βραβεύεται από το Trip Advisor που είναι ο επίσημος οδηγός των επισκεπτών.

Στην Υδρία θα βρείτε ελληνική κουζίνα με τα παραδοσιακά φαγητά να έχουν την τιμητική τους -μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον μουσακά, γεμιστά, καλαμάρι στη σχάρα, φιλέτο, αλλά και πιάτα με ζυμαρικά, ριζότο.
Στο μενού θα βρείτε πέντε διαφορετικές σαλάτες και ορεκτικά -όπως σπανακόπιτα, ποικιλία μανιταριών, σαγανάκι, κολοκυθοκεφτέδες, σούπα ημέρας και χειροποίητες αλοιφές.
Ανδριανού 68& Αιόλου, Αθήνα
Μονοήμερες εκδρομές σε Σούνιο, Πόρτο Ράφτη και Αργοσαρωνικό
Από την Αθήνα μπορείτε να κάνετε μονοήμερες εκδρομές τόσο στο Σούνιο, συνδυάζοντας με επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Πόρτο Ράφτη για να απολαύσετε το μπάνιο σας στη πλαζ «Αυλάκι» ή στην περίφημη «Ερωτοσπηλιά», αλλά και να φτάσετε μέχρι τα νησιά του Αργοσαρωνικού -ειδικά η Αίγινα και το Αγκίστρι είναι σε πολύ κοντινή απόσταση με το πλοίο που θα πάρετε από τον Πειραιά.
Στο Σούνιο ξεκινήστε με μια πρωινή επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα, απολαύστε τις βουτιές σας στις παραλίες της περιοχής και κάνετε στάση για φαγητό στα παραδοσιακά ταβερνάκια που φημίζονται για το φρέσκο ψάρι. Από την άλλη, ειδικά αν βρεθείτε στο Σούνιο στην Πανσέληνο του Αυγούστου (09/08) επισκεφτείτε το Ναό του Ποσειδώνα τη μοναδική ώρα του ηλιοβασιλέματος που είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

Στο Πόρτο Ράφτη που θυμίζει νησί μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο πρόγραμμα με κολύμπι, φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια, λουκουμάδες με μπόλικο μέλι και κανέλα στον «Γαλυφιανάκη», ενώ θα βρείτε θερινά σινεμά για να απολαύσετε ταινίες κάτω από τον έναστρο ουρανό.

Από τον Πειραιά, στην πύλη 9 για Αργοσαρωνικό, αναχωρούν τα πλοία για Αγκίστρι και Αίγινα. Και στα δύο νησάκια φτάνετε αμέσως σε παραλία, στο Αγκίστρια στη Σκάλα και στην Αίγινα στην Αγία Μαρίνα όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και φαγητό δίπλα στη θάλασσα μέχρι αργά το απόγευμα.

Δεν χρειάζεται να πάρετε αυτοκίνητο σε αυτά τα δύο μέρη μόνο τα απαραίτητα για το μπάνιο σας και να απολαύσετε μια ωραία μονοήμερη εκδρομή.