Koukoumi: Η Ελληνίδα chef που έχει δημιουργήσει το μοναδικό vegan menu υψηλής γαστρονομίας -Στη Μύκονο - iefimerida.gr

Koukoumi: Η Ελληνίδα chef που έχει δημιουργήσει το μοναδικό vegan menu υψηλής γαστρονομίας -Στη Μύκονο

Η Ελληνίδα σεφ που φτιάχνει vegan πιάτα υψηλής γααστρονομίας
Η Ελληνίδα σεφ που φτιάχνει vegan πιάτα υψηλής γααστρονομίας
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Το μοναδικό εστιατόριο στην Ελλάδα με vegan fine dining κουζίνα βρίσκεται στη Μύκονο και το μενού επιμελείται η διεθνούς φήμης σεφ Αγγελική Χαραμή.

Η vegan κουζίνα έχει μπει για τα καλά στο σύγχρονο τρόπο ζωής με αποτέλεσμα το κοινό να είναι πιο εξοικειωμένο με τα μυστικά, τις γεύσεις και τα αρώματα της. Γιατί η vegan γαστρονομία έχει εξελιχτεί πολύ και μόνο αδιάφορη δεν είναι για τον ουρανίσκο όταν το αποτέλεσμα είναι άρτιο και γευστικό. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά, κυρίως all day, που έχουν αποκλειστικά vegan μενού και ακόμα κι όποιοι δεν ενστερνίζονται απόλυτα τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης κουζίνας θα βρουν γεύσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε νοστιμιά. Αντίθετα, στη vegan κουζίνα οι σεφ πρέπει να είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι ώστε να κάνουν τους σωστούς συνδυασμούς και να είναι εφευρετικοί με τα πιάτα που προσφέρουν στο απαιτητικό πια κοινό. Και σε αυτό το κομμάτι, η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή έχει αποδειχτεί ότι έχει αντανακλαστικά και ένας vegan μπορεί να δοκιμάσει νόστιμα και ιδιαίτερα αξιόλογα πιάτα στην πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν περίπου πέντε χρόνια έγινε μια μικρή επανάσταση με το άνοιγμα του πρώτου vegan ξενοδοχείου στην Ελλάδα με την ονομασία «Koukoumi» που βρίσκεται στη Μύκονο. Το νησί που πολλές δεκαετίες τώρα, όταν ακόμα ο τουρισμός δεν ήταν η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, συγκαταλέγεται στους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Στο νησί των Ανέμων θα βρείτε προτάσεις που μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα και στην Αθήνα αφού το κοινό είναι κυρίως επισκέπτες από χώρες που δημιουργούν τα παγκόσμια trends.

Και όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορεί η vegan κουζίνα να έχει εξελιχτεί πολύ, ωστόσο το μοναδικό εστιατόριο που μπορείτε να απολαύσετε vegan menu υψηλής γαστρονομίας, μάλιστα με Degustation menu, είναι το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Koukoumi» στη Μύκονο. Τα πιάτα επιμελείται αποκλειστικά η διεθνούς φήμης σεφ Αγγελική Χαραμή, η οποία μοιράζεται το χρόνο της μεταξύ της Μυκόνου και στις ιταλικές Άλπεις προσεγγίζοντας αποκλειστικά την vegan fine dining κουζίνα.

vegan menu υψηλής γαστρονομίας
Η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σεφ Αγγελική Χαραμή

Σε μια πρώτη συζήτηση μου με την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου κα Γεωργία Κοντιζά μου ανέφερε ως vegan την ανάγκη που έχει για καλό vegan φαγητό. «Συνήθως, εμείς οι vegan σε ένα εστιατόριο δεν έχουμε πολλές επιλογές. Καταλήγουμε να τρώμε σαλάτες ή κάποιο πιάτο με λαχανικά ή όσπρια και μέχρι εκεί». Έτσι, η επιθυμία για vegan menu υψηλής γαστρονομίας έκανε τη διαφορά και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους επισκέπτες της Μυκόνου που σπεύδουν να ζήσουν μια πιο εναλλακτική γαστρονομική εμπειρία στο νησί που ξέρει να δημιουργεί παγκόσμια trends.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιλογή της σεφ Αγγελικής Χαραμή στάθηκε εξαιρετική και αποτελεσματική, καθώς η ίδια τα τελευταία χρόνια ως vegan έχει την ανάγκη να δημιουργεί πιάτα που «γαργαλούν» γευστικά τον ουρανίσκο και ιντριγκάρουν τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Ειδικά, αν δοκιμάσετε ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα που δεν είναι άλλο από το «chicken of the woods mushroom» ψημένο στη φωτιά με τα μανιτάρια να έχουν τέτοια αρώματα που θα θελήσετε να περάσετε στην επόμενη λαχταριστή μπουκιά.

vegan menu υψηλή γαστρονομία
Κάθε πιάτο εξιστρορεί τη δική τιυ ιστορία

Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του vegan menu της υψηλής γαστρονομίας που πλέον η ταλαντούχα σεφ περνάει μεγάλο μέρος στις ιταλικές Άλπεις ως επικεφαλής vegan εστιατορίου που έχει την ίδια φιλοσοφία με το μυκονιάτικο «Koukoumi». Επιπλέον, έχει εμφανιστεί και ως guest στο «Master Chef» αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η Ελληνίδα chef που έχει δημιουργήσει το μοναδικό vegan menu υψηλής γαστρονομίας

Σε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις η σεφ Αγγελική Χαραμή μου εξηγεί πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μαγειρική και αν η ίδια είχε εικόνες και καταβολές από το πατρικό της σπίτι. «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον όπου η μαγειρική ήταν τρόπος έκφρασης και φροντίδας. Η μητέρα μου ήταν η πρώτη «σεφ» που γνώρισα, όχι με τίτλους αλλά με αφοσίωση. Θυμάμαι να με τραβούν οι μυρωδιές, οι ήχοι της κουζίνας, αλλά κυρίως το βλέμμα ικανοποίησης όταν ένα πιάτο γινόταν αποδεκτό με αγάπη. Αυτές οι εικόνες ρίζωσαν μέσα μου και αργότερα έγιναν επάγγελμα» αναφέρει στο iefimerida.gr

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σεφ έχοντας μεγαλώσει στην περιφέρεια συμφωνεί ότι υπήρχε μια διαφορετική γαστρονομική κουλτούρα σχετικά με την πρώτη ύλη. «Απολύτως. Στην περιφέρεια η πρώτη ύλη δεν είναι απλώς συστατικό - είναι τρόπος ζωής. Μαθαίνεις να περιμένεις την εποχή του κάθε καρπού, να σέβεσαι τη γη και τον ρυθμό της. Αυτό μου έδωσε μια γαστρονομική ηθική: δεν υπάρχει δημιουργία χωρίς σεβασμό στο προϊόν» σχολιάζει και ο δικός της σεβασμός κρύβεται στα εποχιακά υλικά που «φυλάει» μέσα σε βάζα με πρωτότυπες παρασκευές.

υψηλή γαστρονομία vegan κουζίνα
Η μοναδική σεφ στην Ελλάδα που ασχολείται με υψηλή γαστρονομία στη vegan κουζίνα

Η διεθνούς φήμης σεφ, Αγγελική Χαραμή δεν ήταν πάντα vegan, ωστόσο πώς αποφάσισε να κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή; «Ήταν μια σταδιακή, αλλά βαθιά υπαρξιακή απόφαση. Ξεκίνησε από την ενσυναίσθηση για τα ζώα και εξελίχθηκε σε ένα ολιστικό βίωμα ζωής – για την υγεία, το περιβάλλον και την ηθική μου. Δεν ήταν απλώς μια διατροφική επιλογή, αλλά μια εσωτερική ανάγκη να είμαι συνεπής με τις αξίες μου» εξηγεί.

υψηλή γααστρονομία vegan κουζίνα
Από τα πιάτα που έχει συνθέσει η σεφ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ασχοληθήκε από την αρχή με τη vegan κουζίνα ή προέκυψε στην πορεία; «Η vegan μαγειρική μπήκε ουσιαστικά στη ζωή μου όταν άρχισα να αναζητώ τρόπους να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου χωρίς συμβιβασμούς με τη συνείδησή μου. Δεν ξεκίνησα από εκεί, αλλά όταν την ανακάλυψα, ένιωσα πως η φαντασία μου βρήκε καινούριο ορίζοντα. Ήταν σαν να μαθαίνω τη γλώσσα της φύσης από την αρχή» σχολιάζει.

Ίσως σε κάποιους να φαίνεται εύκολο, αλλά η vegan κουζίνα έχει πιο περίπλοκες παρασκευές. Αλήθεια, ποιες είναι οι δυσκολίες στη vegan κουζίνα; «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αποδομήσεις στερεότυπα και να δείξεις ότι η γεύση, η απόλαυση και η πολυπλοκότητα δεν εξαρτώνται από ζωικά προϊόντα. Τεχνικά, υπάρχουν προκλήσεις – ιδίως σε υφές, δεσίματα, ζύμες. Αλλά εκεί είναι και η μαγεία: βρίσκεις νέους τρόπους να δημιουργήσεις από το φαινομενικά απλό» αναφέρει. Εγώ θα προσθέσω πως αρκεί μια μπουκιά από το κρουασάν με μαρμελάδα φράουλας για να καταλάβεις τη νοστιμιά που κρύβεται σε αυτή τη ζύμη, η οποία δεν έχει τα κλασικά υλικά με βούτυρο, γάλα και αυγά χωρίς να στερείται τίποτα σε γεύση. Ακόμα και η υφή είναι ίδια με ένα κλασικό κρουασάν.

Vegan κρουασάν με μαρμελάδα φράουλας
Vegan κρουασάν με μαρμελάδα φράουλας

Αν και υπάρχουν αρκετοί vegan στην Ελλάδα πλέον, πιστεύετε ότι δεν υπάρχει αρκετή γνώση σχετικά με την όλη φιλοσοφία; «Ναι, πολλές φορές η vegan διατροφή αντιμετωπίζεται ως μόδα ή περιορισμός. Λίγοι γνωρίζουν το βάθος της φιλοσοφίας πίσω από αυτή. Δεν είναι «χωρίς» – είναι με σεβασμό, ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα. Ο ρόλος μας είναι να το επικοινωνούμε και μέσα από τη γεύση» υποστηρίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φιλοσοφία και πώς είναι να απολαμβάνεις vegan menu υψηλής γαστρονομίας

Η Αγγελική Χαραμή είναι η Executive chef του εστιατορίου στο «Koukoumi». Ποια είναι η φιλοσοφία του μενού; «Η φιλοσοφία είναι απλότητα, αλήθεια και φροντίδα. Δεν προσποιούμαστε ότι μιμούμαστε. Δημιουργούμε νέα γευστικά τοπία που βασίζονται σε εποχικότητα, τοπικότητα και ηθική. Θέλουμε κάθε πιάτο να είναι εμπειρία που θρέφει σώμα, ψυχή και συνείδηση» εξηγεί. Μάλιστα, στο Degustation menu η αρχή γίνεται με «welcome» ορεκτικό την τοπική κρεμμυδόπιτα που σερβίρεται αποδομημένη με νόστιμη κρέμα κρεμμυδιού και βρώσιμα λουλούδια.

υψηλή γααστρονομία vegan κουζίνα
Η κρεμμυδόπιτα είναι τοπική πίτα της Μυκόνου

Όσο για τα best seller πιάτα του μενού; «Το Steak seitan με αρωματική σάλτσα από πόρτο και φράουλες με αρωματική τερίνα, η καπνιστή μελιτζάνα με τεριγιάκι και τραγανό πράσο και κρέμα από μισό πράσο, το lava cake που έχει κερδίσει πελάτες αλλά και μη vegan επισκέπτες. Είναι πιάτα που κουβαλούν οικειότητα αλλά και ανατροπή» αναφέρει η σεφ.

Από την άλλη, υπάρχουν πιάτα που έχουν αγαπηθεί και δε βγαίνουν από το μενού. «Ναι, κάποια πιάτα έχουν γίνει «signature». Το Lucid Dream που το έχουμε 3 χρόνια για παράδειγμα, είναι πιάτο που οι επισκέπτες αναζητούν ξανά και ξανά. Γίνεται σημείο σύνδεσης με το μέρος» λέει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου συναντάμε πρώτη φορά vegan fine dining. Πώς εμπνευστήκατε το μενού; «Ήθελα να πω μια ιστορία. Κάθε πιάτο είναι κεφάλαιο σε ένα ταξίδι από τη φύση στην τέχνη. Εμπνεύστηκα από το αιγαιοπελαγίτικο φως, τα βότανα των Κυκλάδων, την ελληνική μνήμη και τις παγκόσμιες τεχνικές ζύμωσης και ζωντανής κουζίνας. Είναι ένα πάντρεμα παράδοσης και καινοτομίας».

Η αλήθεια είναι ότι δοκιμάζοντας το Degustation menu υψηλής γαστρονομίας είναι σαν να ξετυλίγεται μια ιστορία, ενώ τα πιάτα φτάνουν στο τραπέζι σαν έργα τέχνης. Από τα κεραμικά χειροποίητα πιάτα μέχρι το κάθε φαγητό είναι όλα πολύ περιποιημένα και φροντισμένα -βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Η δροσιά που έχει η εκδοχή της σαλάτας με ντομάτες ψημένες σε κάπαρη, αφρό αγγουριού και crispy φύλλο ελιάς είναι τόσο νόστιμη και η πιο όξινη γεύση έδενε τέλεια με όλα τα αρώματα του πιάτου που φωνάζει «καλοκαίρι».

υψηλή γααστρονομία vegan κουζίνα
Μια εναλλακτική σαλάτα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως και το πιάτο με τον αρακά που έβγαλε, τη φετινή σεζόν, η σεφ έπειτα από μια συζήτηση με επισκέπτη που της ζήτησε κάτι παραδοσιακό λαδερό. Ο φρέσκος αρακάς, από τα πιο παραδοσιακά μαγειρευτά στην Ελλάδα, έρχεται πάνω σε τάρτα με καμένο άνηθο, ενώ συνοδεύεται με αρωματικό τσάι και δίπλα έχει μπουκέτο για να αρωματιστεί το αφέψημα. Ντελικάτο πιάτο με τα αρώματα του αρακά και μετά πίνετε το αρωματικό τσάι.

υψηλή γααστρονομία vegan κουζίνα
Φρέσκος αρακάς που συνοδεύεται από αρωματικό τσάι

Πριν περάσετε στα πιο κυρίως πιάτα καταφτάνει ένα από τα πιο νόστιμα μπριός που έχω δοκιμάσει με χειροποίητη απίθανη ζύμη πολύ αφράτη.

Οι ζύμες στη vegan κουζίνα δεν είναι τόσο απλά, αφού αυγό και γάλα πρέπει να φτιαχτεί το μπριος που να μην καταλαβαίνεις ότι υπάρχει διαφορά από τα υπόλοιπα. Μαζί με ανθό αλατιού, αλλά και με βούτυρο τρούφας θα μπορούσα να το τρώω όλη την ημέρα. Το ζεστό μπριός όταν πάνω τους απλώνεται το δροσερό βούτυρο τρούφας χαρίζει μια μοναδική γεύση στον ουρανίσκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
υψηλή γααστρονομία vegan κουζίνα
Αφράτο μπριός πάνω σε δεντρολίβανο. Συνοδεύεται από ανθό αλατιού, βούτυρο τρούφας και τυρί.

Ρωτώ την σεφ να μου πει ποιες είναι οι κριτικές των ανθρώπων που δοκιμάζουν υψηλή γαστρονομία σε vegan menu χωρίς να είναι οι ίδιοι; Τι είναι αυτό που τους κάνει εντύπωση; «Η φράση που ακούω πιο συχνά είναι: «Δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο γευστικό». Εντυπωσιάζονται από την πολυπλοκότητα, τη δημιουργικότητα και το πόσο πλήρης μπορεί να είναι μια vegan εμπειρία χωρίς καμία έλλειψη. Είναι σαν να ανοίγουν μια νέα πόρτα στη γαστρονομία» αναφέρει και πράγματι είναι.

Για να πάρουμε μια πλήρη εικόνα της vegan γαστρονομίας, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, ποια πιάτα αξίζει να δοκιμάσουμε; «Αν κάποιος έρχεται ως επισκέπτης, σίγουρα το degustation menu είναι ο καλύτερος τρόπος να δει όλο το εύρος. Τα στάδια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου σε fine dining επίπεδο με κουμ κουάτ, τρούφα και σοκολάτα, το αγαπημένο μου λαδερό, τον αρακά λεμονάτο σε διαφορετική διάσταση από αυτή που γνωρίζουμε, μέσα σε μια τάρτα από καρότο καπνιστό που συνοδεύεται από ένα αρωματικό τσάι, και το κοτόπουλο του δάσους με το φρέσκo κότζι που φτιάχνουμε. Και φυσικά τα παραδοσιακά μας επιδόρπια που δημιουργούμε με κότζι όπως το υποβρύχιο βανίλια και το γλυκό του κουταλιού baby σύκο. Είναι πιάτα που εκπλήσσουν και σε συνδέουν με τις μνήμες» σχολάζει η σεφ.

υψηλή γααστρονομία vegan κουζίνα
Ο «Αχινός» από τα αγαπημένα πιάτα της σεφ πριν γίνει vegan που τον δημιούρησε διαφορετικά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει κάποιο κλισέ σχετικά με τη vegan γαστρονομία; «Ότι είναι βαρετή ή περιοριστική. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ακριβώς το αντίθετο. Η vegan κουζίνα είναι ανεξάντλητη, ανατρεπτική και βαθιά δημιουργική. Δεν έχει κανόνες, έχει φαντασία».

Οι vegan ταλιατέλες από τα πιο θαλασσινά πιάτα στο μενού με μια σάλτσα λεμονιού και  ούζου που δίνει ωραία ένταση
Οι vegan ταλιατέλες από τα πιο θαλασσινά πιάτα στο μενού με μια σάλτσα λεμονιού και ούζου που δίνει ωραία ένταση
υψηλή γααστρονομία vegan κουζίνα
Ριζότο που μέσα έχει μανιτάρι ψημένο σε λάδι χαμομηλιού

Κλείνοντας τη ρωτώ: Εποχικότητα, πρώτη ύλη και βιωσιμότητα. Πόσο ρόλο παίζουν στη δική σου κουζίνα; «Είναι ο πυρήνας της φιλοσοφίας μου. Αν δεν ξεκινήσεις από εκεί, χάνεις την ουσία. Η εποχικότητα δίνει νόημα στη γεύση, η τοπικότητα χτίζει σύνδεση, και η βιωσιμότητα είναι η ηθική υπογραφή. Όλα αυτά μαζί είναι η μαγειρική του μέλλοντος — και του παρόντος, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον» αναφέρει πριν επιστρέψει στην κουζίνα για να συνθέσεις τις παρασκευές της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ vegan υψηλή γαστρονομία εστιατόρια σεφ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ